Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Gezond genieten! – Amber Albarda


Ik leerde dit kookboek kennen via het Nederlandse magazine Gezond eten en wist meteen dat ik het leuk zou vinden. De Nederlandse voedingscoach (en roodharige!) Amber Albarda houdt er immers dezelfde visie over gezond eten op na als ik: een beetje ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Ze streeft naar eigen zeggen de 80/20 regel na.
Als de basis goed is, kun je best genieten van wat de voedingsindustrie voor ons maakt. Dat kan namelijk ook lekker en vooral makkelijk zijn. Wat dat betreft is je lijf een elastiekje; het kan gewoon terugveren. Iets minder gezonds af en toe is helemaal niet erg, als het elastiekje maar niet uitlubbert. – Amber Albarda in Gezond eten magazine, april 2013
Indeling & inhoud

In tegenstelling tot de andere boeken van Amber Albarda is dit echt een kookboek. Er staan – buiten een kleine inleiding van vier bladzijden – uitsluitend recepten in dit boek. Die zijn opgedeeld in deze categorieën:
 • Ontbijt
 • Lunch
 • Snacks & tussendoortjes
 • Soepen & salades
 • Sauzen, dressings, dips & spreads
 • Voor- & bijgerechten
 • Hoofdgerechten
 • Desserts

Bij de recepten staan af en toe ook tips, wat uitleg bij een bepaald ingrediënt of bedenkingen van de auteur over bv. brood of zout. Achteraan staat een alfabetische index op basis van ingrediënten.

Lay-out & foto’s

Gezond genieten! is een speels kookboek vol gekleurde letters, foto’s (van ingrediënten, gerechten, mensen/kinderen) en leuke tekeningetjes. Geen pagina is ongeïllustreerd. Hoewel ik over het algemeen meer houd van ‘rustige’ kookboeken, is het voor mij net niet te druk. Ondanks dat er soms veel op een pagina staat, blijft het wel overzichtelijk. De gekleurde titels en het feit dat de ingrediëntenlijst in een kader staat, dragen daar veel toe bij.Foto’s van mensen in een kookboek vind ik eigenlijk nooit een meerwaarde. Gelukkig hebben de foto’s van de gerechten nog steeds het overwicht. Die zien er trouwens allemaal smakelijk uit, zoals het hoort in een kookboek!Recepten & ingrediënten

De vele foto’s met kinderen op doen je het al vermoeden: Gezond genieten! is een gezinskookboek (bestaat dat woord?). Veel recepten zijn duidelijk samengesteld met kinderen in het achterhoofd. Denk maar aan gezonde snacks die je kan meegeven naar school of gerechten waar groenten in ‘verstopt’ zitten. Gelukkig wil dat in dit geval niet zeggen dat volwassenen er niet van kunnen genieten. Anders had ik het kookboek trouwens zeker niet gekocht.


Amber Albarda houdt – net als ik – niet van calorieën tellen. Afvallen staat voor haar niet voorop, maar is een automatisch gevolg wanneer je gebruikt wat Moeder Natuur je cadeau doet, voedingswaren die vóór in plaats van tegen je lichaam werken. Tussen de ingrediënten vind je dan ook geen suiker, geen light- of op andere manieren bewerkte producten. Maar je moet er zeker ook niet voor naar de natuurwinkel lopen. De ingrediënten die ze gebruikt, vind je allemaal gewoon in de supermarkt. Zoals ik al zei: gewoon is al gek genoeg.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit kookboek is een aanrader voor iedereen die houdt van gewoon gezond eten, en voor mensen met kleuters of lagere schoolkinderen in het bijzonder.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten (heel veel gezonde snacks en desserts!). Zoals steeds, heb ik er al eentje uitgeprobeerd, dat je morgen terugvindt op m’n blog. Ik kwam het boek voor € 12,99 tegen op het Boekenfestijn, maar in de meeste boekhandels en online vind je het terug voor € 19,99.
 • Zoete aardappelfrittata
 • Quinoarepen
 • Chocoladekoekjes met cranberry’s
 • Avocado-komkommersoep
 • Spinazietaart met sesambodem
 • Bevroren brownies
 • Amerikaanse ‘cheesecake’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.