Doorgaan naar hoofdcontent

Update 2 goede voornemens: koken

Na de nieuwe update over mijn algemene voornemens, zijn ook weer mijn kookvoornemens aan de beurt. De eerste update hierover schreef ik enkele maanden geleden en kan je hier teruglezen.

11. Verse pasta maken
Nog niet gedaan, maar ik weet al wanneer ik dit wel ga doen!

12. De Aziatische keuken verkennen
Ik grijp zeker meer dan vroeger met Aziatische ingrediënten als sojasaus, kokosmelk, currypasta en rijstnoedels, dus ik vind dat ik hiermee goed bezig ben.

Ik vind het wel heel jammer dat ik niet zo’n fan ben van koriander en gember. Dat sluit meteen al een heleboel Aziatische gerechten die ik zou kunnen proberen uit.

Wat is jouw favoriete Aziatische gerecht? Tips zijn echt heel welkom!

13. Meer uit m’n kookboeken koken


Hiermee ben ik nog steeds goed bezig. Ongeveer om de twee weken probeer ik een review van en recept uit een kookboek te plaatsen. Deze acht kookboekrecepten kan je al terugvinden op m’n blog:
14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (bv. za’atar, tempeh, saffraan…)
Na de za’atar, pindakaas, tofu, veggie spekreepjes, veggie schnitzel, sojagehakt, andijvie, quinoapasta en portobello’s die ik in de vorige update al noemde, kwamen er nog vier nieuwe ingrediënten bij: haloumi (Cypriotische kaas die je kan bakken), seitan (vleesvervanger), saffraan en kokosolie.

Naar tempeh heb ik al heel hard gezocht, maar ik heb het nog niet gevonden. Weet iemand waar ik dit kan vinden?

15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter…)
Havermoutpannenkoekjes, gezondbananenbrood, banana soft serve, gezonde chocomousse en nu vrijdag komt het recept voor een gezonde pruimencake online… Ik heb al heel wat zoetigheden zonder boter gemaakt, maar nog niets met quinoa of courgette.

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Neen, nog niet gebruikt, stom! Misschien moet ik eens een etentje doen met de Marokkaanse keuken als thema?

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Dit is eigenlijk echt mijn levensstijl en daar slaag ik over het algemeen altijd in – behalve misschien wanneer ik op reis ben en mezelf iets meer toelaat.

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
In de vorige update kon je al lezen dat dit voornemen is gelukt.

19. Zelf mayonaise maken
Ondertussen heb ik al enkele keren zelf mayonaise gemaakt, zelfs avocadomayonaise, avocado-tonijnmayonaise, dadelmayonaise en pistache-aïoli!

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Ook hiermee ben ik goed bezig. Ondertussen kan je – naast de soepen uiteraard – al enkele no carb-recepten op m’n blog terugvinden:
21. Minstens 5 gerechten van het Chinese afhaalmenu namaken
Momenteel staat de teller op 1 (Foe Yong Hai), oeps! Hier moet ik ook zeker nog werk van maken, want eigenlijk is dit een heel haalbaar voornemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri