Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B5- en B6-receptjes: gezonde choco (2 varianten)

Eerder deze week kon je hier op mijn blog lezen waarom vitamine B5 en B6 belangrijk zijn en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel twee receptjes voor gezonde ‘choco’, de ene versie vol B5 en de andere B6.

Ik wil nog meegeven dat het vrij onmogelijk blijkt om een-soort-van-chocopasta smakelijk te fotograferen, sorry daarvoor.

Choco met zonnebloempitten (vitamine B5)

Dit is eigenlijk een soort van pindakaas, maar dan met zonnebloempitten en een chocoladesmaak.


Wat heb je nodig?
  • 250 g zonnebloempitten (Bron van vitamine B5)
  • 2 el kokosolie
  • 1 el ongezoet cacaopoeder
  • (Natuurlijke) zoetstof, naar smaak (vb. honing, stevia, tagatesse…)
Wat moet je doen?

1. Dit is een optionele stap: rooster de zonnebloempitten in een antikleefpan. Op deze manier krijgt de choco een meer geroosterde, bittere smaak.

2. Doe de (geroosterde) zonnebloempitten in een blender en maal ze tot ze de consistentie krijgen van een dikke pasta. Geduld is hier de boodschap! Eerst worden de zonnebloempitten poederig, maar daarna (na zo’n 5-10 minuten) komen de natuurlijke oliën vrij, waardoor het poeder een soort pasta wordt.

3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een homogene chocopasta. Laat de choco 30-60 minuten opstijven in de koelkast.

Choco met kikkererwten (vitamine B6)

Een soort van zoete hummus. Deze versie was onze favoriet.


Wat heb je nodig?
  • 250 g (uitgelekt gewicht) kikkererwten uit blik of bokaal (Bron van vitamine B6)
  • 2 el kokosolie
  • 1 el ongezoet cacaopoeder
  • (Natuurlijke) zoetstof, naar smaak (vb. honing, stevia, tagatesse…)
Wat moet je doen?

1. Spoel de kikkererwten met koud water en laat ze uitlekken.

2. Doe de kikkererwten in de blender en maal ze fijn.

3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een homogene chocopasta.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…