Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond beleg: tonijnsla met basilicum

Sommigen van jullie gaven aan graag recepten voor gezond(er) beleg te lezen op aMuse Rouge. Ik eet zelden brood, maar vervang dat vaak door crackers. En die besmeer ik graag met zelfgemaakt beleg, omdat ik (bijna) zou durven stellen dat dat per definitie gezonder (en lekkerder!) is dan de vlees-, vis- en groentesalades die je in de supermarkt vindt.

Zelf beleg maken is super makkelijk en snel. Ondertussen heb ik zelf enkele favorietjes, die ik vanaf nu dus geleidelijk aan zal delen op m’n blog. Dit eerste receptje is er eentje voor tonijnsla zonder mayonaise.

Maak jij weleens zelf beleg? Wat eet jij graag op de boterham (of op een cracker, zoals ik)?

PS Voor wat meer kleurschakering op de foto strooide ik wat chilivlokken op de tonijnsla. Dat moet niet, maar mag natuurlijk wel.

Wat heb je nodig?
  • 1 blikje tonijn in eigen nat
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eieren
  • 1 kl mosterd
  • 1 bosje verse basilicum
  • ½ citroen
  • 4 el olijfolie
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze daarna afkoelen. Doe de verse basilicum samen met de olijfolie en het citroensap in de blender en meng tot een gladde basilicumolie. Giet het blikje tonijn af en doe de vis in een kommetje. Pel de rode ui en snipper hem heel fijn. Pel de eieren en prak ze met een vork. Doe de ui en de eitjes bij de tonijn. Meng er de mosterd en de groene basilicumolie onder, en kruid de tonijnsla met peper en zout.

Reacties

  1. Spelt-, rijst- of andere crackers met humus / avocado in schijfjes met wat zout en citroen / auberginekaviaar / notenpasta (alle variaties) / banaan / tonijn en gegrilde paprika... Ik krijg er honger van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yum, ik ook! :-) Tonijn met gegrilde paprika is inderdaad ook een hele lekker combinatie! En heb je al eens pindakaas met banaan geprobeerd? Zalig! Zeker met wat kaneel erop. :-)

      Verwijderen
    2. Ik ben niet zot van pindakaas, maar wel van amandelpasta. Ook supercombi! En kaneel, dat zou ik overal bij doen :-)

      Verwijderen
  2. hallo, ik ben je blog beginnen lezen op aanraden van je schoonmama:)supertoffe recepten, ik ben nu 7 dagen bezig met koolhydraatarm-dieet en lukt me tot nu toe vrij goed:)
    zondag de heerlijke tonijn gemaakt en gisteren verse pompoensoep met hennepzaad:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik vind het heel leuk dat je een reactie achterlaat. De volgende keer dat je bij Slim Concept bent, moet je maar eens zeggen dat je bent komen lezen, dan weet m'n schoonmoeder wie je bent! ;-)

      Super goed bezig, zo te zien! Als je inspiratie te kort komt, ik wil af en toe best met verzoekjes werken. :-)

      Nog veel succes!

      Verwijderen
  3. Dit ga ik zondag maken om maandag mee te nemen als beleg! Ik ben mijn gewone 'bokes' beu, ik word alsmaar meer verleid om ongezonde broodjes te gaan halen en misschien dat dit mijn zin naar gezond een nieuwe boost geeft ;) Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.