Ik heb besloten dat ik een
haat-liefdeverhouding heb met zoete aardappelfrietjes. Ik vind ze lekkerder dan
gewone frietjes (als de slechte Belg die ik ben), maar… Ik. Krijg. Ze. Niet.
Krokant! En ik heb het op maar liefst vier verschillende manieren geprobeerd. Daarom
heb ik even getwijfeld of ik dit zou bloggen, maar het feit dat de frietjes
echt wel lekker waren, heeft de doorslag gegeven. Van de vier manieren, gaf deze
het lekkerste resultaat. En het was ook nog eens de snelste en makkelijkste
manier. Da’s toch al iets.
Het is de manier van Rens
Kroes (auteur van Powerfood). Maar ik zeg het
nogmaals: dit recept levert wel lekkere maar geen krokante frietjes op.
Wat heb je nodig (2 personen)?
Fish
- 2-6 filets van witte vis (Ik gebruikte hondstong, en aangezien die kleine filets heeft, rekende ik er drie per persoon. Als je een vissoort gebruikt waarvan de filets groter zijn, bijvoorbeeld kabeljauw, zijn twee stukken wellicht voldoende. – Bron van vitamine B7)
- 4 el amandelschilfers (Bron van vitamine B7)
- 2 handenvol verse krul- of bladpeterselie
- ½ citroen
- 2 el olijfolie
- Peper & zout
Chips
- 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B7)
- 4 el kokosolie
- Zout
Avocadomayonaise
- 1 ei (Bron van vitamine B7)
- ½ el mosterd
- 125 ml zonnebloemolie
- 1 avocado (Bron van vitamine B7)
- ½ citroen
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1.
Schrob de zoete aardappelen goed schoon. Je mag ze schillen, maar zelf
verwijder ik enkel de bruine plekjes uit de schil. Snijd ze in dunne plakjes en
daarna in frietjes.
2. Doe de
amandelschilfers, peterselie, olijfolie en citroensap in de blender en meng tot
een soort pesto. Kruid het mengsel royaal met peper en zout en bestrijk de
visfilets ermee. Zet ze in de heteluchtoven op 180°. De gaartijd hangt af van
de grootte en dikte van de visfilets. Reken zo’n 10-20 minuten. Wanneer je met
een vork in de vis prikt en die uit elkaar valt, is hij gaar.
3.
Terwijl de vis in de oven staat, kan je de frietjes bakken. Smelt daarvoor 4 el
kokosolie in een diepe pan of wok, laat ze goed heet worden en gooi de frietjes
erin. Hussel ze regelmatig door elkaar terwijl ze bakken. Volgens Rens Kroes
zijn ze klaar ‘als ze wat donkerder van kleur zijn’. Bij mij duurde dat zo’n
kleine 10 minuten. Prik gewoon eens in een friet wanneer je denkt dat hij klaar
is. Is hij gaar, dan is hij klaar. Laat de frietjes even uitlekken op keukenpapier
en strooi er wat zout overheen.
4. Maak de avocadomayonaise.
Breek het ei in de smalste maatbeker waar je
staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd
gedurende enkele seconden en voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe
tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de
maatbeker, net als het sap van een halve citroen, wat peper en zout. Mix tot avocadomayonaise.
5. Serveer de gezonde
fish & chips met de
avocadomayonaise en een rauwkostslaatje van tomaat (ook een goede bron van
vitamine B7), komkommer en sla, of wat rauw witloof.
Reacties
Een reactie posten