Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B7-recept: gezonde fish & chips met avocadomayonaise

Ik heb besloten dat ik een haat-liefdeverhouding heb met zoete aardappelfrietjes. Ik vind ze lekkerder dan gewone frietjes (als de slechte Belg die ik ben), maar… Ik. Krijg. Ze. Niet. Krokant! En ik heb het op maar liefst vier verschillende manieren geprobeerd. Daarom heb ik even getwijfeld of ik dit zou bloggen, maar het feit dat de frietjes echt wel lekker waren, heeft de doorslag gegeven. Van de vier manieren, gaf deze het lekkerste resultaat. En het was ook nog eens de snelste en makkelijkste manier. Da’s toch al iets.

Het is de manier van Rens Kroes (auteur van Powerfood). Maar ik zeg het nogmaals: dit recept levert wel lekkere maar geen krokante frietjes op.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Fish
  • 2-6 filets van witte vis (Ik gebruikte hondstong, en aangezien die kleine filets heeft, rekende ik er drie per persoon. Als je een vissoort gebruikt waarvan de filets groter zijn, bijvoorbeeld kabeljauw, zijn twee stukken wellicht voldoende. – Bron van vitamine B7)
  • 4 el amandelschilfers (Bron van vitamine B7)
  • 2 handenvol verse krul- of bladpeterselie
  • ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • Peper & zout
Chips
  • 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B7)
  • 4 el kokosolie
  • Zout
Avocadomayonaise
  • 1 ei (Bron van vitamine B7)
  • ½ el mosterd
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 avocado (Bron van vitamine B7)
  • ½ citroen
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Schrob de zoete aardappelen goed schoon. Je mag ze schillen, maar zelf verwijder ik enkel de bruine plekjes uit de schil. Snijd ze in dunne plakjes en daarna in frietjes.

2. Doe de amandelschilfers, peterselie, olijfolie en citroensap in de blender en meng tot een soort pesto. Kruid het mengsel royaal met peper en zout en bestrijk de visfilets ermee. Zet ze in de heteluchtoven op 180°. De gaartijd hangt af van de grootte en dikte van de visfilets. Reken zo’n 10-20 minuten. Wanneer je met een vork in de vis prikt en die uit elkaar valt, is hij gaar.

3. Terwijl de vis in de oven staat, kan je de frietjes bakken. Smelt daarvoor 4 el kokosolie in een diepe pan of wok, laat ze goed heet worden en gooi de frietjes erin. Hussel ze regelmatig door elkaar terwijl ze bakken. Volgens Rens Kroes zijn ze klaar ‘als ze wat donkerder van kleur zijn’. Bij mij duurde dat zo’n kleine 10 minuten. Prik gewoon eens in een friet wanneer je denkt dat hij klaar is. Is hij gaar, dan is hij klaar. Laat de frietjes even uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout overheen.

4. Maak de avocadomayonaise. Breek het ei in de smalste maatbeker waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd gedurende enkele seconden en voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de maatbeker, net als het sap van een halve citroen, wat peper en zout. Mix tot avocadomayonaise.

5. Serveer de gezonde fish & chips met de avocadomayonaise en een rauwkostslaatje van tomaat (ook een goede bron van vitamine B7), komkommer en sla, of wat rauw witloof.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.