…en
van haar vrije tijd. Vorige week startte ik zowel met mijn opleiding tot
leerkracht als met mijn nieuwe deeltijdse job. Ik heb nu al door dat ik de kostbare
tijd die elke dag bevat heel goed zal moeten indelen als ik dat allemaal tot
een goed einde wil brengen, en ook nog voldoende tijd wil overhouden voor m’n
blog én natuurlijk m’n vriend.
Ik
moet dus op zoek naar een nieuw ritme, en iets in mij zegt dat dat ook zijn
weerslag zal hebben op de weekmenu’s. Misschien moet ik mijn vriend vragen of
hij minstens één avond per week voor het eten wil zorgen. Ik weet het nog niet
precies, maar alles komt altijd goed. Of dat probeer ik mezelf toch voor te
houden.
Voor
nu geef ik alvast nog wat inspiratie voor het weekmenu.
Avocadopasta met gepocheerd ei (veggie)
Avocado
is àltijd goed. Deze keer deed ik er nog wat tomaat en gegrilde paprika bij. En
een gepocheerd eitje waarvan het eigeel zo heerlijk door de pasta kan lopen…
Zaligheid!
Minestrone
(veggie)
Soepen
met stukjes zijn de beste soepen! Perfect als lunch. En geloof me: hier moet
écht geen brood bij!
Pasta met
auberginekaviaar (veggie)
Het recept van deze pasta staat al op m’n blog. Deze keer ziet het er iets anders uit, omdat
de blender in de afwasmachine zat. Ik heb de gegrilde aubergine geplet met een
vork, wat een iets minder smeuïg (maar zeker niet minder lekker) resultaat
geeft.
Sesamkip
Lekker
zoete kleverige kip met crunchy
sesamzaadjes erbij. Omdat ik al dagen zin had in worteltjes & erwtjes
maakte ik die erbij. Misschien een ietwat vreemde combinatie met de rijst, maar
zeker niet verkeerd!
Brestolipasta
Een
evergreen’tje, letterlijk en
figuurlijk. Lees het recept hier!
Zoete
aardappelfrietjes
Ik
heb de afgelopen twee weken op vier verschillende manieren zoete
aardappelfrietjes klaargemaakt, gewoon om het perfecte recept te vinden om te
kunnen delen op m’n blog. Als dàt geen toewijding is! Helaas heb ik de
perfectionist in mij niet helemaal tevreden kunnen stellen. De beste methode
levert hele lekkere, maar helaas niet zo krokante frietjes op. Het recept kan je
hier lezen. Maak jij weleens zoete
aardappelfrietjes? Hoe doe jij dat dan?
BBQ kipsalade
Met
dit avondmaal maakte ik mijn innerlijke perfectionist dan weer wel heel blij.
Ik deed van flans en flans en flans tot ik dit heerlijke gerecht in m’n kom had
liggen. En weet je wat het beste nieuws is? Het bevat geen koolhydraten! Ga jij deze BBQ kipsalade ook eens maken?
Zelfgemaakte
tonijnsalade
Gezond
beleg maak je ’t best zelf. Tot nog toe heb ik geen receptjes voor zelfgemaakt
beleg op m’n blog staan, maar ik denk dat ik daar eens verandering in moet
brengen. Ik maak eigenlijk best vaak hele lekkere groentespreads en smeersels
zonder mayo. Op zich zijn dat hele simpele receptjes – dat is ook de reden dat
ik ze nog nooit heb geblogd – maar je moet er natuurlijk wel opkomen, en
misschien doe jij dat niet? Lijk het jou
leuk om af en toe ‘belegrecepten’ op m’n blog te zien?
Pasta met kip in pittige tomatensaus
Dit is echt iets dat ik elke week zou
kunnen eten (als ik zo iemand zou zijn die elke week hetzelfde kookt). Lekker.
Maar echt. Lekker! Het recept krijg je nu vrijdag van mij.
Slaatje geitenkaas (gemaakt door m’n vriend)
Volgens mij is dit het allereerste
gerecht dat m’n vriend helemaal zelf heeft klaargemaakt (als we een eitje niet
meetellen dan). Op vrijdag heb ik een hele dag les, waardoor m’n vriend zelf
voor zijn middageten moest zorgen. Aangezien wij beide niet echt broodeters (willen)
zijn, maakte hij voor zichzelf een slaatje met geitenkaas, spekjes en –
waarover hij me heel trots vertelde – een zelfgemaakte honingdressing. Omdat
hij wist dat ik dat leuk zou vinden, heeft hij speciaal voor m’n blog een
fotootje gemaakt van zijn creatie. *smelt*
Zoete aardappelquiche
Geïnspireerd op een gerecht uit het
kookboek Gezond genieten! van Amber
Albarda, maar met heel veel extra ingrediënten. Het is een quiche zonder deeg,
dus eigenlijk is hij heel gezond, zeker als je hem zoals ik volpropt met
groentjes. Wij aten elk een halve quiche op als avondeten, maar een vierde ervan
met een slaatje erbij zou een perfecte lunch zijn. Wil iemand het recept?
Jay voor belegrecepten en het quicherecept! :-)
BeantwoordenVerwijderenStaat genoteerd! Bedankt om te reageren! :-)
VerwijderenVoor mij graag het recept van de quiche!
BeantwoordenVerwijderenWat de frietjes betreft: ik maakte ze al in de oven. Gewoon mengen met olijfolie, peper en zout, uitspreiden over een bakplaat (met bakpapier op) en dan laten bakken (bij mij waren ze wel iets te hard gebakken).
Komt in orde, dat recept!
VerwijderenEén van de vier manieren die ik heb geprobeerd was inderdaad ook zoals jij het beschrijft. Maar ook bij mij waren ze te hard gebakken en van smaak echt wel minder lekker dan op de manier met de kokosolie, zoals ik het hier heb geblogd: http://amuse-rouge.blogspot.be/2014/09/vitamine-b7-recept-gezonde-fish-chips.html :-)
Ja, voor alle recepten, zeker de belegrecepten!
BeantwoordenVerwijderenSucces met de combi werk-studie! Ik doe dit ook (studie is nog niet afgerond, maar ben er nog niet uit of het wel zin heeft om vanuit Zwitserland verder te doen) en als ik één tip kan geven: goed organiseren én niet te perfectionistisch proberen zijn. Ik ben er uiteindelijk aan onder door gegaan, omdat ik én het werk én die studie én alles daarnaast (gezond en vers koken, regelmatig sporten, sociaal leven, engagement in sportclub...) zo goed mogelijk wilde doen en ja, dat is dus nogal onhaalbaar. Logisch uiteraard, maar mijn perfectionistische hoofd wilde dat niet zomaar aanvaarden (en nu nog steeds niet helemaal).
Pas op, het is zéker doenbaar om een combinatie te doen (bij mij was het gewoon niet het goede moment denk ik), maar organisatie en regelmatig rust is cruciaal!
Jij geeft precies een beschrijving van mij!
VerwijderenIk denk dat het woord 'perfectionistisch' speciaal voor mij is uitgevonden. Ik ben nog maar een week bezig en heb nu al enkele mini- en niet zo mini-meltdowns gehad (ocharme m'n liefje). Ik heb dus al besloten om van drie naar vijf blogposts per week te gaan.
Voor de rest hoop ik heel snel een goed school-werkritme te vinden, want op dit moment ben ik van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig en krijg ik dagelijks paniekaanvalletjes wanneer ik op de klok kijk (de tijd lijkt belàchelijk snel te gaan!)
Met welke studie ben jij bezig?
Sorry voor de late reactie; ik zat onder water in Egypte de afgelopen week ;-)
VerwijderenIk doe een master Franse taal- en letterkunde. T.t.z. op dit moment zit ik in het voorbereidingsprogramma op de master, waarin je in 60 ECTS de belangrijkste vakken van de drie bachelorjaren doet. Ik zit daarin ongeveer in de helft, dus - samen met de master - nog 90 ECTS te gaan... Aangezien ik het afgelopen jaar geen enkel vak volledig afgelegd heb (wel een paar "halfjes", enkel oefeningen of theorie) door zware inzinkingen, mag ik in principe niet meer verder doen. Ik ga wel contact opnemen met de univ en de situatie eens uitleggen, maar eigenlijk zou ik eerst willen weten wat ik voor werk ik hier ga vinden vooraleer ik mij opnieuw inschrijf. Wordt dat werk een fulltime, dan doe ik de combi niet opnieuw; toch niet op dit moment. Is het een halftime of 80%, dan kan ik eventueel wel een paar vakken doen. Probleem is dus dat ik dat niet op tijd ga weten, aangezien ik tegen half oktober zou moeten ingeschreven zijn.
Beetje lastig dus momenteel allemaal!
Succes alleszins ermee! En die drie blogposts vind ik nog altijd veel hoor! Ik zit nu, door een weekje België (en dus veel familie- en vriendenbezoeken), een weekje Egypte en nu een weekje bezoek hier in Zwitserland eigenlijk weeral gigantisch achter (wat verschenen is, was gepland). Dus alle respect dat je zo'n blogritme kan aanhouden!
Hoeveel percent werk jij deeltijds?
Geen probleem, ik was toch ook een tijdje afwezig op m'n eigen blog. ;-)
VerwijderenDe combi werken-studeren is inderdaad moordend. Ik heb het ondertussen (sinds deze week pas) opgegeven, omdat het puur praktisch niet meer ging met m'n stage die binnenkort begint. En ik werkte dan nog maar 50%. Echt waar, tonnen respect dat jij het zelfs overweegt met 80%!
Heb jij eigenlijk een bepaalde job in gedachten die je wil doen nadat je de Master hebt behaald? :-)
Wat bedoel je met "opgegeven"? Ben je gestopt met je werk? Want dat was toch ook een nieuwe job?
VerwijderenIk deed het eigenlijk puur uit interesse en niet omdat ik later in die sector een job zou willen gaan uitoefenen. T.t.z. in het ideale geval zou ik én als architect in restauratie kunnen werken én Franse les geven, maar aangezien dat nogal utopisch is, deed ik het voornamelijk uit liefde voor het Frans. Wie weet kan ik ooit les geven over restauratie in het Frans ofzo ;-)
Voordeel daarvan was dat het minder van "moeten" was en ik het dus makkelijker zou hebben moeten kunnen loslaten (let vooral op de voorwaardelijke wijs; rationeel weet ik dat wel, emotioneel wilt mijn hoofd daar toch niet echt in mee); nadeel was eveneens dat het minder van moeten was, waardoor andere belangrijke zaken, zoals een deadline op het werk, altijd voorrang kregen (ah ja, want dat Frans is "maar een hobby"). En ja, dan wordt het wel moeilijk om taken e.d. op tijd af te krijgen of examens goed te kunnen voorbereiden.
Nu heb ik ondertussen jammer genoeg te horen gekregen dat ik niet meer verder mag doen. Blijkbaar is compleet overspannen zijn (op of over het randje van burn-out), zes weken fysiek ziek zijn en verhuizen naar het buitenland niet voldoende reden om een jaar geen ECTS te halen... Jammer, want ook al was ik nog niet zeker of het wel een goed idee was om nog verder te doen, ik had het toch graag zelf beslist :-)
Ja, inderdaad, maar het was niet meer te combineren met m'n stage... Heel jammer, want ik deed het graag!
VerwijderenWaar komt die liefde voor het Frans vandaan? :-) Leuk dat iemand met dezelfde talenpassie m'n blogje leest! ;-)
Ik begrijp volledig dat de combinatie quasi-ondoenbaar was, maar het is inderdaad jammer dat de beslissing niet in jouw handen lag... :-(
Jammer dat je je job hebt moeten stopzetten! En tegelijk ook wel chapeau dat je zo'n beslissing durft te nemen! Zou ik zelf nooit gedurfd hebben, dus ik bewonder je moed (al is het natuurlijk niet te vergelijken: moest ik die studie zoals jij gedaan hebben om er een andere job mee te kunnen gaan doen, dan had ik dat waarschijnlijk veel meer als optie beschouwd).
VerwijderenWelke talen heb jij gestudeerd? Ook Frans? En je wilt dan taalles gaan geven in het middelbaar?
Goh ja, die liefde voor het Frans, 't is eigenlijk moeilijk te zeggen van waar die komt :-) Die is er al ongeveer altijd geweest! We gingen vroeger vaak met het gezin naar Frankrijk op reis, dus ik wilde al vrij snel Frans kunnen spreken om met vriendjes van op reis te kunnen praten (al was dat dan maar voor de volle 14 dagen ;-)
Op mijn 9de dan al een taalcursus Frans gevolgd, dus eigenlijk voor je het op school leert. En ja, dan is dat eigenlijk altijd gebleven: in het middelbaar deed iedereen het liefste Engels; Frans was zo het vak dat je moest doen, maar dat niemand graag deed. Wel, bij mij was dat dus helemaal niet het geval: 't was niet zo dat ik Engels stom vond, maar ik werd er niet blij van; van Frans wel :-) De zomer nadat we op school de subjonctif geleerd hadden, heb ik op reis met Franse vrienden overdreven vaak die subjonctif gebruikt, gewoon om mij dat eigen te maken en het extra te oefenen (en ja, je mag mij een freak vinden nu ;-) ). Ik vraag mij eigenlijk wel af of dat hen toen opgevallen is :p
Dus ja, 't is er al altijd wat geweest eigenlijk... En bij jou? Specifiek een moment dat bepalend geweest is of het ook altijd al zo'n beetje gehad?
Ja, inderdaad. Ik begrijp wel dat je je job laat voorgaan als je studie in eerste instantie gewoon voor het plezier is. Dat is niet meer dan normaal. Voor mij was het ook al geen gemakkelijke beslissing. Maar ik wil er écht door zijn dit jaar zodat ik volgend jaar kan gaan lesgeven. Ofwel ga ik inderdaad Nederlands, Engels en Frans geven in het middelbaar, ofwel Nederlands voor anderstaligen in volwassenenonderwijs, dat spreekt me ook wel aan... Ik ga kijken hoe de stages verlopen. :-)
VerwijderenIk heb Nederlands, Engels en Frans gestudeerd. Ik ben vertaler. :-) Bij mij was de liefde voor het Engels er eerst. Ik ben opgegroeid met de BBC. Mijn moeder liet mij altijd naar Engelstalige kinderprogramma's als Finger Mouse en Postman Pat kijken. Echt een aanrader, want dankzij die programma's eigenlijk echt bijna even goed in Engels als in m'n moedertaal. :-)
Het Frans was eerder een ontdekking in het vijfde leerjaar. Toen we dat kregen, bleek ik er echt gewoon bizar goed in te zijn. En ik deed het dan ook nog eens heel graag. Een beetje een aangeboren taalgevoel, denk ik. Al voel ik me op dit moment in het Frans wel veel zekerder schriftelijk dan mondeling omdat ik het al enkele maanden niet meer spreek of hoor...
PS Ik vind jou geen freak, hoor! Ik wou dat ik ook Franse vrienden had zodat ik kon oefenen!