Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 35-36: aMuse neemt afscheid van de zomer

…en van haar vrije tijd. Vorige week startte ik zowel met mijn opleiding tot leerkracht als met mijn nieuwe deeltijdse job. Ik heb nu al door dat ik de kostbare tijd die elke dag bevat heel goed zal moeten indelen als ik dat allemaal tot een goed einde wil brengen, en ook nog voldoende tijd wil overhouden voor m’n blog én natuurlijk m’n vriend.

Ik moet dus op zoek naar een nieuw ritme, en iets in mij zegt dat dat ook zijn weerslag zal hebben op de weekmenu’s. Misschien moet ik mijn vriend vragen of hij minstens één avond per week voor het eten wil zorgen. Ik weet het nog niet precies, maar alles komt altijd goed. Of dat probeer ik mezelf toch voor te houden.

Voor nu geef ik alvast nog wat inspiratie voor het weekmenu.

Avocadopasta met gepocheerd ei (veggie)


Avocado is àltijd goed. Deze keer deed ik er nog wat tomaat en gegrilde paprika bij. En een gepocheerd eitje waarvan het eigeel zo heerlijk door de pasta kan lopen… Zaligheid!

Minestrone (veggie)


Soepen met stukjes zijn de beste soepen! Perfect als lunch. En geloof me: hier moet écht geen brood bij!

Pasta met auberginekaviaar (veggie)


Het recept van deze pasta staat al op m’n blog. Deze keer ziet het er iets anders uit, omdat de blender in de afwasmachine zat. Ik heb de gegrilde aubergine geplet met een vork, wat een iets minder smeuïg (maar zeker niet minder lekker) resultaat geeft.

Sesamkip


Lekker zoete kleverige kip met crunchy sesamzaadjes erbij. Omdat ik al dagen zin had in worteltjes & erwtjes maakte ik die erbij. Misschien een ietwat vreemde combinatie met de rijst, maar zeker niet verkeerd!

Brestolipasta


Een evergreen’tje, letterlijk en figuurlijk. Lees het recept hier!

Zoete aardappelfrietjes


Ik heb de afgelopen twee weken op vier verschillende manieren zoete aardappelfrietjes klaargemaakt, gewoon om het perfecte recept te vinden om te kunnen delen op m’n blog. Als dàt geen toewijding is! Helaas heb ik de perfectionist in mij niet helemaal tevreden kunnen stellen. De beste methode levert hele lekkere, maar helaas niet zo krokante frietjes op. Het recept kan je hier lezen. Maak jij weleens zoete aardappelfrietjes? Hoe doe jij dat dan?

BBQ kipsalade


Met dit avondmaal maakte ik mijn innerlijke perfectionist dan weer wel heel blij. Ik deed van flans en flans en flans tot ik dit heerlijke gerecht in m’n kom had liggen. En weet je wat het beste nieuws is? Het bevat geen koolhydraten! Ga jij deze BBQ kipsalade ook eens maken?

Zelfgemaakte tonijnsalade


Gezond beleg maak je ’t best zelf. Tot nog toe heb ik geen receptjes voor zelfgemaakt beleg op m’n blog staan, maar ik denk dat ik daar eens verandering in moet brengen. Ik maak eigenlijk best vaak hele lekkere groentespreads en smeersels zonder mayo. Op zich zijn dat hele simpele receptjes – dat is ook de reden dat ik ze nog nooit heb geblogd – maar je moet er natuurlijk wel opkomen, en misschien doe jij dat niet? Lijk het jou leuk om af en toe ‘belegrecepten’ op m’n blog te zien?

Pasta met kip in pittige tomatensaus


Dit is echt iets dat ik elke week zou kunnen eten (als ik zo iemand zou zijn die elke week hetzelfde kookt). Lekker. Maar echt. Lekker! Het recept krijg je nu vrijdag van mij.

Slaatje geitenkaas (gemaakt door m’n vriend)


Volgens mij is dit het allereerste gerecht dat m’n vriend helemaal zelf heeft klaargemaakt (als we een eitje niet meetellen dan). Op vrijdag heb ik een hele dag les, waardoor m’n vriend zelf voor zijn middageten moest zorgen. Aangezien wij beide niet echt broodeters (willen) zijn, maakte hij voor zichzelf een slaatje met geitenkaas, spekjes en – waarover hij me heel trots vertelde – een zelfgemaakte honingdressing. Omdat hij wist dat ik dat leuk zou vinden, heeft hij speciaal voor m’n blog een fotootje gemaakt van zijn creatie. *smelt*

Zoete aardappelquiche


Geïnspireerd op een gerecht uit het kookboek Gezond genieten! van Amber Albarda, maar met heel veel extra ingrediënten. Het is een quiche zonder deeg, dus eigenlijk is hij heel gezond, zeker als je hem zoals ik volpropt met groentjes. Wij aten elk een halve quiche op als avondeten, maar een vierde ervan met een slaatje erbij zou een perfecte lunch zijn. Wil iemand het recept?

Reacties

  1. Jay voor belegrecepten en het quicherecept! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij graag het recept van de quiche!
    Wat de frietjes betreft: ik maakte ze al in de oven. Gewoon mengen met olijfolie, peper en zout, uitspreiden over een bakplaat (met bakpapier op) en dan laten bakken (bij mij waren ze wel iets te hard gebakken).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komt in orde, dat recept!

      Eén van de vier manieren die ik heb geprobeerd was inderdaad ook zoals jij het beschrijft. Maar ook bij mij waren ze te hard gebakken en van smaak echt wel minder lekker dan op de manier met de kokosolie, zoals ik het hier heb geblogd: http://amuse-rouge.blogspot.be/2014/09/vitamine-b7-recept-gezonde-fish-chips.html :-)

      Verwijderen
  3. Ja, voor alle recepten, zeker de belegrecepten!
    Succes met de combi werk-studie! Ik doe dit ook (studie is nog niet afgerond, maar ben er nog niet uit of het wel zin heeft om vanuit Zwitserland verder te doen) en als ik één tip kan geven: goed organiseren én niet te perfectionistisch proberen zijn. Ik ben er uiteindelijk aan onder door gegaan, omdat ik én het werk én die studie én alles daarnaast (gezond en vers koken, regelmatig sporten, sociaal leven, engagement in sportclub...) zo goed mogelijk wilde doen en ja, dat is dus nogal onhaalbaar. Logisch uiteraard, maar mijn perfectionistische hoofd wilde dat niet zomaar aanvaarden (en nu nog steeds niet helemaal).
    Pas op, het is zéker doenbaar om een combinatie te doen (bij mij was het gewoon niet het goede moment denk ik), maar organisatie en regelmatig rust is cruciaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij geeft precies een beschrijving van mij!

      Ik denk dat het woord 'perfectionistisch' speciaal voor mij is uitgevonden. Ik ben nog maar een week bezig en heb nu al enkele mini- en niet zo mini-meltdowns gehad (ocharme m'n liefje). Ik heb dus al besloten om van drie naar vijf blogposts per week te gaan.

      Voor de rest hoop ik heel snel een goed school-werkritme te vinden, want op dit moment ben ik van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig en krijg ik dagelijks paniekaanvalletjes wanneer ik op de klok kijk (de tijd lijkt belàchelijk snel te gaan!)

      Met welke studie ben jij bezig?

      Verwijderen
    2. Sorry voor de late reactie; ik zat onder water in Egypte de afgelopen week ;-)

      Ik doe een master Franse taal- en letterkunde. T.t.z. op dit moment zit ik in het voorbereidingsprogramma op de master, waarin je in 60 ECTS de belangrijkste vakken van de drie bachelorjaren doet. Ik zit daarin ongeveer in de helft, dus - samen met de master - nog 90 ECTS te gaan... Aangezien ik het afgelopen jaar geen enkel vak volledig afgelegd heb (wel een paar "halfjes", enkel oefeningen of theorie) door zware inzinkingen, mag ik in principe niet meer verder doen. Ik ga wel contact opnemen met de univ en de situatie eens uitleggen, maar eigenlijk zou ik eerst willen weten wat ik voor werk ik hier ga vinden vooraleer ik mij opnieuw inschrijf. Wordt dat werk een fulltime, dan doe ik de combi niet opnieuw; toch niet op dit moment. Is het een halftime of 80%, dan kan ik eventueel wel een paar vakken doen. Probleem is dus dat ik dat niet op tijd ga weten, aangezien ik tegen half oktober zou moeten ingeschreven zijn.
      Beetje lastig dus momenteel allemaal!

      Succes alleszins ermee! En die drie blogposts vind ik nog altijd veel hoor! Ik zit nu, door een weekje België (en dus veel familie- en vriendenbezoeken), een weekje Egypte en nu een weekje bezoek hier in Zwitserland eigenlijk weeral gigantisch achter (wat verschenen is, was gepland). Dus alle respect dat je zo'n blogritme kan aanhouden!

      Hoeveel percent werk jij deeltijds?

      Verwijderen
    3. Geen probleem, ik was toch ook een tijdje afwezig op m'n eigen blog. ;-)

      De combi werken-studeren is inderdaad moordend. Ik heb het ondertussen (sinds deze week pas) opgegeven, omdat het puur praktisch niet meer ging met m'n stage die binnenkort begint. En ik werkte dan nog maar 50%. Echt waar, tonnen respect dat jij het zelfs overweegt met 80%!

      Heb jij eigenlijk een bepaalde job in gedachten die je wil doen nadat je de Master hebt behaald? :-)

      Verwijderen
    4. Wat bedoel je met "opgegeven"? Ben je gestopt met je werk? Want dat was toch ook een nieuwe job?

      Ik deed het eigenlijk puur uit interesse en niet omdat ik later in die sector een job zou willen gaan uitoefenen. T.t.z. in het ideale geval zou ik én als architect in restauratie kunnen werken én Franse les geven, maar aangezien dat nogal utopisch is, deed ik het voornamelijk uit liefde voor het Frans. Wie weet kan ik ooit les geven over restauratie in het Frans ofzo ;-)
      Voordeel daarvan was dat het minder van "moeten" was en ik het dus makkelijker zou hebben moeten kunnen loslaten (let vooral op de voorwaardelijke wijs; rationeel weet ik dat wel, emotioneel wilt mijn hoofd daar toch niet echt in mee); nadeel was eveneens dat het minder van moeten was, waardoor andere belangrijke zaken, zoals een deadline op het werk, altijd voorrang kregen (ah ja, want dat Frans is "maar een hobby"). En ja, dan wordt het wel moeilijk om taken e.d. op tijd af te krijgen of examens goed te kunnen voorbereiden.

      Nu heb ik ondertussen jammer genoeg te horen gekregen dat ik niet meer verder mag doen. Blijkbaar is compleet overspannen zijn (op of over het randje van burn-out), zes weken fysiek ziek zijn en verhuizen naar het buitenland niet voldoende reden om een jaar geen ECTS te halen... Jammer, want ook al was ik nog niet zeker of het wel een goed idee was om nog verder te doen, ik had het toch graag zelf beslist :-)

      Verwijderen
    5. Ja, inderdaad, maar het was niet meer te combineren met m'n stage... Heel jammer, want ik deed het graag!

      Waar komt die liefde voor het Frans vandaan? :-) Leuk dat iemand met dezelfde talenpassie m'n blogje leest! ;-)

      Ik begrijp volledig dat de combinatie quasi-ondoenbaar was, maar het is inderdaad jammer dat de beslissing niet in jouw handen lag... :-(

      Verwijderen
    6. Jammer dat je je job hebt moeten stopzetten! En tegelijk ook wel chapeau dat je zo'n beslissing durft te nemen! Zou ik zelf nooit gedurfd hebben, dus ik bewonder je moed (al is het natuurlijk niet te vergelijken: moest ik die studie zoals jij gedaan hebben om er een andere job mee te kunnen gaan doen, dan had ik dat waarschijnlijk veel meer als optie beschouwd).
      Welke talen heb jij gestudeerd? Ook Frans? En je wilt dan taalles gaan geven in het middelbaar?

      Goh ja, die liefde voor het Frans, 't is eigenlijk moeilijk te zeggen van waar die komt :-) Die is er al ongeveer altijd geweest! We gingen vroeger vaak met het gezin naar Frankrijk op reis, dus ik wilde al vrij snel Frans kunnen spreken om met vriendjes van op reis te kunnen praten (al was dat dan maar voor de volle 14 dagen ;-)
      Op mijn 9de dan al een taalcursus Frans gevolgd, dus eigenlijk voor je het op school leert. En ja, dan is dat eigenlijk altijd gebleven: in het middelbaar deed iedereen het liefste Engels; Frans was zo het vak dat je moest doen, maar dat niemand graag deed. Wel, bij mij was dat dus helemaal niet het geval: 't was niet zo dat ik Engels stom vond, maar ik werd er niet blij van; van Frans wel :-) De zomer nadat we op school de subjonctif geleerd hadden, heb ik op reis met Franse vrienden overdreven vaak die subjonctif gebruikt, gewoon om mij dat eigen te maken en het extra te oefenen (en ja, je mag mij een freak vinden nu ;-) ). Ik vraag mij eigenlijk wel af of dat hen toen opgevallen is :p
      Dus ja, 't is er al altijd wat geweest eigenlijk... En bij jou? Specifiek een moment dat bepalend geweest is of het ook altijd al zo'n beetje gehad?

      Verwijderen
    7. Ja, inderdaad. Ik begrijp wel dat je je job laat voorgaan als je studie in eerste instantie gewoon voor het plezier is. Dat is niet meer dan normaal. Voor mij was het ook al geen gemakkelijke beslissing. Maar ik wil er écht door zijn dit jaar zodat ik volgend jaar kan gaan lesgeven. Ofwel ga ik inderdaad Nederlands, Engels en Frans geven in het middelbaar, ofwel Nederlands voor anderstaligen in volwassenenonderwijs, dat spreekt me ook wel aan... Ik ga kijken hoe de stages verlopen. :-)

      Ik heb Nederlands, Engels en Frans gestudeerd. Ik ben vertaler. :-) Bij mij was de liefde voor het Engels er eerst. Ik ben opgegroeid met de BBC. Mijn moeder liet mij altijd naar Engelstalige kinderprogramma's als Finger Mouse en Postman Pat kijken. Echt een aanrader, want dankzij die programma's eigenlijk echt bijna even goed in Engels als in m'n moedertaal. :-)

      Het Frans was eerder een ontdekking in het vijfde leerjaar. Toen we dat kregen, bleek ik er echt gewoon bizar goed in te zijn. En ik deed het dan ook nog eens heel graag. Een beetje een aangeboren taalgevoel, denk ik. Al voel ik me op dit moment in het Frans wel veel zekerder schriftelijk dan mondeling omdat ik het al enkele maanden niet meer spreek of hoor...

      PS Ik vind jou geen freak, hoor! Ik wou dat ik ook Franse vrienden had zodat ik kon oefenen!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen ...