Oktober in blogland… Beautybloggers
maken Halloweenlooks met oranje en mosgroen, fashionbloggers showen fashionable
outfits die je op 31 oktober kan aandoen, en foodbloggers, die koken met
pompoen. Zeker wanneer Libelle Lekker! vraagt om dat te doen!
Maar wat kan je eigenlijk
allemaal doen met een pompoen? Een super lekkere (en fotogenieke) salade maken die past bij het
seizoen!
Herfstsalade met pompoen
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 400 g butternutpompoen
- 100 g verse spinazieblaadjes
- 1 voorgekookte rode biet
- 1 kleine rode ui
- 2 kipfilets
- Handvol walnoten
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 citroen
- 1 el lopende honing
- 5 el olijfolie
- ½ tl chilivlokken
- 2 tl tijm
- Peper & zout
Wat moet je doen?
Met de eerste stap begin je best
minstens een uur op voorhand.
1.
Schil het rode uitje en snipper het heel fijn. Doe het in een kommetje en pers
er het sap van ½ citroen bij. Voeg ook 1 el olijfolie toe en kruid het geheel
af met ½ tl chilivlokken. Zet het weg in de ijskast.
Met de
rest van de instructies begin je zo’n drie kwartier voor je aan tafel wil gaan.
2. Verwarm de
oven voor op 200 °C, hetelucht. Let wel op dat er geen los bakpapier in de oven
ligt. Dat kan naar de bovenkant van de oven vliegen en in brand schieten.
3. Was de
butternut en snijd zo’n 400 g ervan in
plakken van zo’n 1,5 cm dik. De schil mag er gewoon aan blijven. Bij mij kwam 400
g overeen met iets minder dan de helft. In de bovenste helft zitten trouwens
geen pitten. Wanneer je de onderste helft gebruikt, moet je de pitten wel
verwijderen. Snijd elke plak nog eens in twee. Leg de pompoenplakken in een
ovenschaal. Voeg 2 el olijfolie, 1 el honing, 1 tl tijm, en wat peper en zout
toe. Hussel door elkaar zodat elk plakje goed is bedekt. Zet de pompoen in de
voorverwarmde oven en zet je timer op 40 minuten.
4.
Snijd de kipfilets in reepjes en doe ook die in een ovenschaal. Voeg 2 el
olijfolie, het sap van ½ citroen, 1 tl tijm en wat peper en zout toe. Hussel
ook de kip goed door elkaar. Wanneer de pompoen er al zo’n 10 minuutjes in zit,
mag ook de kip bij in de oven. Die heeft 30 minuten nodig.
5. Kraak
ondertussen wat walnoten tot je een handjevol gepelde exemplaren hebt. Snijd de
voorgekookte rode biet in blokjes. Was de spinazie en laat hem uitlekken.
6. Schik de spinazie op een schotel. Leg de geroosterde plakjes pompoen en
de kippenreepjes erop. Leg ook de blokjes rode biet erbij. Lepel de
gemarineerde uitjes over de salade en werk hem af met wat walnoten en hier en
daar een toefje Griekse yoghurt.
Tip! Voor
de wat grotere honger kan je hier quinoa, pasta of gnocchi bij koken, die je
dan kan wentelen in het vocht uit beide ovenschotels. Yum!
Mmm, staat gepind als ideetje. Succes met de wedstrijd!
BeantwoordenVerwijderen