Doorgaan naar hoofdcontent

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: pom-pom-pompoen!

Oktober in blogland… Beautybloggers maken Halloweenlooks met oranje en mosgroen, fashionbloggers showen fashionable outfits die je op 31 oktober kan aandoen, en foodbloggers, die koken met pompoen. Zeker wanneer Libelle Lekker! vraagt om dat te doen!


Maar wat kan je eigenlijk allemaal doen met een pompoen? Een super lekkere (en fotogenieke) salade maken die past bij het seizoen!


Herfstsalade met pompoen

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 400 g butternutpompoen
  • 100 g verse spinazieblaadjes
  • 1 voorgekookte rode biet
  • 1 kleine rode ui
  • 2 kipfilets
  • Handvol walnoten
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 el lopende honing
  • 5 el olijfolie
  • ½ tl chilivlokken
  • 2 tl tijm
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

Met de eerste stap begin je best minstens een uur op voorhand.

1. Schil het rode uitje en snipper het heel fijn. Doe het in een kommetje en pers er het sap van ½ citroen bij. Voeg ook 1 el olijfolie toe en kruid het geheel af met ½ tl chilivlokken. Zet het weg in de ijskast.

Met de rest van de instructies begin je zo’n drie kwartier voor je aan tafel wil gaan.

2. Verwarm de oven voor op 200 °C, hetelucht. Let wel op dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan naar de bovenkant van de oven vliegen en in brand schieten.

3. Was de butternut en snijd zo’n 400 g ervan in plakken van zo’n 1,5 cm dik. De schil mag er gewoon aan blijven. Bij mij kwam 400 g overeen met iets minder dan de helft. In de bovenste helft zitten trouwens geen pitten. Wanneer je de onderste helft gebruikt, moet je de pitten wel verwijderen. Snijd elke plak nog eens in twee. Leg de pompoenplakken in een ovenschaal. Voeg 2 el olijfolie, 1 el honing, 1 tl tijm, en wat peper en zout toe. Hussel door elkaar zodat elk plakje goed is bedekt. Zet de pompoen in de voorverwarmde oven en zet je timer op 40 minuten.

4. Snijd de kipfilets in reepjes en doe ook die in een ovenschaal. Voeg 2 el olijfolie, het sap van ½ citroen, 1 tl tijm en wat peper en zout toe. Hussel ook de kip goed door elkaar. Wanneer de pompoen er al zo’n 10 minuutjes in zit, mag ook de kip bij in de oven. Die heeft 30 minuten nodig.

5. Kraak ondertussen wat walnoten tot je een handjevol gepelde exemplaren hebt. Snijd de voorgekookte rode biet in blokjes. Was de spinazie en laat hem uitlekken.

6. Schik de spinazie op een schotel. Leg de geroosterde plakjes pompoen en de kippenreepjes erop. Leg ook de blokjes rode biet erbij. Lepel de gemarineerde uitjes over de salade en werk hem af met wat walnoten en hier en daar een toefje Griekse yoghurt.

Tip! Voor de wat grotere honger kan je hier quinoa, pasta of gnocchi bij koken, die je dan kan wentelen in het vocht uit beide ovenschotels. Yum!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri