Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B11-recept: dahl met rijst

Linzen, ik ben er niet wég van, maar ik haat ze ook niet. Ik verwelkom ze vooral graag in de winter in mijn keuken, wanneer ik er heerlijke vegetarische stoofpotjes mee kan maken nadat de temperaturen helaas echt geen slaatjes en veggie pasta’s meer toelaten. Ze zitten bovendien boordevol B11, naar mijn bescheiden mening samen B12 de belangrijkste B-vitamine.

Dahl is een Indiaas linzenstoofpotje waar ontzettend veel variaties op bestaan. Ik maakte er mijn eigen versie van, met kokosmelk, omdat ik daar zin in had. Een het resultaat mocht er meer dan zijn!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 125 g rijst
  • 175 g (rode) linzen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 100 g verse spinazie
  • 1 blik (400 ml) ongezoete kokosmelk
  • 150 ml tomatenpassata
  • 1 limoen
  • 1 el mosterd
  • 1 kl rode currypasta
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl gemberpoeder
  • Neutrale olie
Wat moet je doen?

1. Pel en snipper de ui en stoof hem aan in een neutrale olie zoals arachide- of koolzaadolie. Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn. Doe het bij de ui. Was en schil de paprika, snijd hem in fijne reepjes en laat ook die mee aanstoven. De ui en de paprika mogen gerust een kleurtje krijgen. 

2. Wanneer dat is gebeurd, is het tijd om smaak toe te voegen: roer de mosterd, rode currypasta, kurkuma en het gemberpoeder door het groentemengsel. Spoel ondertussen de linzen even af en doe ze daarna bij in de pot. Blus het potje af met de kokosmelk en tomatenpassata en laat het geheel zachtjes pruttelen onder een deksel tot de linzen gaar zijn. Kijk even op de verpakking van de linzen hoelang dat duurt en begin zo’n 20 minuten voor het einde aan de rijst.

3. Doe 125 g rijst samen met 3 dl water in een antikleefpotje en laat zachtjes koken onder een deksel . Na zo’n 20 minuten heeft de rijst al het water opgenomen en is hij gaar.

4. Roer de verse spinazie door de dahl, werk het gerecht af met het sap van een limoen en serveer het samen met de rijst.

Welke vegetarische gerechten maak jij graag in de winter?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.