Linzen, ik ben er niet wég
van, maar ik haat ze ook niet. Ik verwelkom ze vooral graag in de winter in
mijn keuken, wanneer ik er heerlijke vegetarische stoofpotjes mee kan maken
nadat de temperaturen helaas echt geen slaatjes en veggie pasta’s meer toelaten.
Ze zitten bovendien boordevol B11, naar mijn bescheiden mening samen B12 de
belangrijkste B-vitamine.
Dahl is een Indiaas linzenstoofpotje
waar ontzettend veel variaties op bestaan. Ik maakte er mijn eigen versie van,
met kokosmelk, omdat ik daar zin in had. Een het resultaat mocht er meer dan
zijn!
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 125 g rijst
- 175 g (rode) linzen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 100 g verse spinazie
- 1 blik (400 ml) ongezoete kokosmelk
- 150 ml tomatenpassata
- 1 limoen
- 1 el mosterd
- 1 kl rode currypasta
- 1 kl kurkuma
- 1 kl gemberpoeder
- Neutrale olie
Wat moet je doen?
1.
Pel en snipper de ui en stoof hem aan in een neutrale olie zoals arachide- of koolzaadolie.
Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn. Doe het bij de
ui. Was en schil de paprika, snijd hem in fijne reepjes en laat ook die mee
aanstoven. De ui en de paprika mogen gerust een kleurtje krijgen.
2. Wanneer dat is gebeurd,
is het tijd om smaak toe te voegen: roer de mosterd, rode currypasta, kurkuma en het
gemberpoeder door het groentemengsel. Spoel ondertussen de linzen even af en doe
ze daarna bij in de pot. Blus het potje af met de kokosmelk en tomatenpassata
en laat het geheel zachtjes pruttelen onder een deksel tot de linzen gaar zijn. Kijk
even op de verpakking van de linzen hoelang dat duurt en begin zo’n 20 minuten
voor het einde aan de rijst.
3.
Doe 125 g rijst samen met 3 dl water in een antikleefpotje en laat zachtjes
koken onder een deksel . Na zo’n 20 minuten heeft de rijst al het water
opgenomen en is hij gaar.
4.
Roer de verse spinazie door de dahl, werk het gerecht af met het sap van een
limoen en serveer het samen met de rijst.
Welke
vegetarische gerechten maak jij graag in de winter?
Reacties
Een reactie posten