Bron: weheartit.com
Samen met de andere B-vitamines zorgt vitamine
B11 – ook wel foliumzuur genoemd – ervoor dat we voldoende energie kunnen
produceren om de werking van ons lichaam te garanderen. Dankzij B11 kunnen eiwitten
worden omgezet in energie.
Een tweede belangrijke functie van
vitamine B11 is dat ze ervoor zorgt dat onze DNA-celdeling op de juiste
manier verloopt. Op die manier speelt de vitamine een rol bij het voorkomen van
kanker, en dan voornamelijk dikke darm-, borst- en prostaatkanker.
Net als vitamine B6 is ook B11
belangrijk voor de productie van rode bloedcellen.
Vitamine B11 is de belangrijkste vitamine voor zwangere
vrouwen omdat ze ervoor zorgt dat de hersenen, het ruggenmerg, de
ruggenmergzenuwen en de ruggengraat van de foetus zich normaal ontwikkelen.
Een tekort aan B11 kan bloedarmoede,
tong- of
tandvleesontsteking, slijmvliesontsteking, chronische diarree, geboorteafwijkingen
en groeiachterstand
bij kinderen tot gevolg hebben. Wanneer je niet alleen B11 te kort hebt maar ook B6 én B12, kan dat leiden tot conceptieproblemen, geheugenstoornissen, osteoporose,
en diabetes.
Dierlijke bronnen? De
beste bronnen van foliumzuur zijn plantaardig, maar lever is een hele goede
dierlijke bron.
Plantaardige bronnen?
Peulvruchten,
en dan vooral linzen, bevatten het hoogste gehalte aan foliumzuur, maar ook
groene groenten als sla, avocado, groene asperges, spinazie en broccoli zijn uitstekende
bronnen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het
boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten