Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstrisotto

Dit gerechtje pakte nog veel beter uit dan ik op voorhand zelf had verwacht. Het was een experiment waarbij ik vertrok van één ingrediënt en zo steeds verder nadacht over wat daar goed bij zou passen. Na een tijdje kwam ik vertrekkende vanuit pompoen uit bij onderstaande ingrediëntenlijst.

Alle smaken samen vormden uiteindelijk zo’n harmonieus geheel dat ik niet anders kon dan dit recept met jullie delen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 125 g risottorijst, vb. Arborio
  • 3 dl groente- of kruidenbouillon, vb. 3 dl water + ½ bouillonblokje
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g champignons
  • 200-250 g pompoen
  • 1 zoete appel, type Jonagored
  • 2 el honing
  • ½ citroen
  • 50 g Grana Padano
  • Boter
  • (Verse) tijm
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Begin met de pompoen. De kleinere soorten (vb. butternut, hokkaido) hoef je enkel te wassen en niet te schillen, de grotere (vb. de typische ‘Halloweenpompoen’, die ik nu ook gebruikte) schil je best wel. Zorg er in ieder geval voor dat je zo’n 200 tot 250 g vruchtvlees overhoudt nadat je de pitten en eventueel de schil hebt verwijderd. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van zo’n 3x3 cm.

2. Schil de appel en snijd die in blokjes van dezelfde grootte. Doe de appel en de pompoen in een ovenschaal, voeg de honing toe en roer alles goed onder elkaar. Rooster de appel- en pompoenblokjes gedurende 20-25 minuten in de heteluchtoven op 200 °C. De blokjes mogen een geroosterd bruin kleurtje krijgen, maar begin ze na 15 minuten extra in de gaten te houden, zodat ze niet verbranden. Dat gaat soms snel.

3. Wanneer de appel- en pompoenblokjes aan het roosteren zijn, kan je beginnen aan de rest. Schil de sjalot en snipper hem fijn. Pel het teentje knoflook en snijd het heel fijn of plet het. Stoof de sjalot en knoflook aan in wat boter in een pot met antikleeflaag.

4. Verwijder het zand van de champignons en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de champignonblokjes toe aan de sjalot en de knoflook. Kruid ze met tijm.

5. Wanneer de champignons een kleurtje hebben, mag de risottorijst erbij. Roer goed om zodat elke rijstkorrel voldoende boter heeft gezien en voeg dan de bouillon toe. Zet een deksel op het potje en laat de risotto in zo’n 20 minuten op een zacht vuurtje garen. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de risotto klaar.

6. Meng een extra klontje boter, de gemalen Grana Padano en het sap van een halve citroen onder de risotto. Roer er daarna voorzichtig de geroosterde appel- en pompoenblokjes onder. Werk de risotto af met peper en zout.

Reacties

  1. Vandaag eens deze risotto gemaakt en mmm, lekker! Johan was er ook al van aan het snoepen, ondanks dat hij 's middags al warm gegeten had op zijn werk ;-)

    Bedankt (weeral) voor het lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ben blij dat jullie het lekker vonden. Niet iedereen is immers fan van fruit in hoofdgerechten... :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.