Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstrisotto

Dit gerechtje pakte nog veel beter uit dan ik op voorhand zelf had verwacht. Het was een experiment waarbij ik vertrok van één ingrediënt en zo steeds verder nadacht over wat daar goed bij zou passen. Na een tijdje kwam ik vertrekkende vanuit pompoen uit bij onderstaande ingrediëntenlijst.

Alle smaken samen vormden uiteindelijk zo’n harmonieus geheel dat ik niet anders kon dan dit recept met jullie delen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 125 g risottorijst, vb. Arborio
  • 3 dl groente- of kruidenbouillon, vb. 3 dl water + ½ bouillonblokje
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g champignons
  • 200-250 g pompoen
  • 1 zoete appel, type Jonagored
  • 2 el honing
  • ½ citroen
  • 50 g Grana Padano
  • Boter
  • (Verse) tijm
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Begin met de pompoen. De kleinere soorten (vb. butternut, hokkaido) hoef je enkel te wassen en niet te schillen, de grotere (vb. de typische ‘Halloweenpompoen’, die ik nu ook gebruikte) schil je best wel. Zorg er in ieder geval voor dat je zo’n 200 tot 250 g vruchtvlees overhoudt nadat je de pitten en eventueel de schil hebt verwijderd. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van zo’n 3x3 cm.

2. Schil de appel en snijd die in blokjes van dezelfde grootte. Doe de appel en de pompoen in een ovenschaal, voeg de honing toe en roer alles goed onder elkaar. Rooster de appel- en pompoenblokjes gedurende 20-25 minuten in de heteluchtoven op 200 °C. De blokjes mogen een geroosterd bruin kleurtje krijgen, maar begin ze na 15 minuten extra in de gaten te houden, zodat ze niet verbranden. Dat gaat soms snel.

3. Wanneer de appel- en pompoenblokjes aan het roosteren zijn, kan je beginnen aan de rest. Schil de sjalot en snipper hem fijn. Pel het teentje knoflook en snijd het heel fijn of plet het. Stoof de sjalot en knoflook aan in wat boter in een pot met antikleeflaag.

4. Verwijder het zand van de champignons en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de champignonblokjes toe aan de sjalot en de knoflook. Kruid ze met tijm.

5. Wanneer de champignons een kleurtje hebben, mag de risottorijst erbij. Roer goed om zodat elke rijstkorrel voldoende boter heeft gezien en voeg dan de bouillon toe. Zet een deksel op het potje en laat de risotto in zo’n 20 minuten op een zacht vuurtje garen. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de risotto klaar.

6. Meng een extra klontje boter, de gemalen Grana Padano en het sap van een halve citroen onder de risotto. Roer er daarna voorzichtig de geroosterde appel- en pompoenblokjes onder. Werk de risotto af met peper en zout.

Reacties

  1. Vandaag eens deze risotto gemaakt en mmm, lekker! Johan was er ook al van aan het snoepen, ondanks dat hij 's middags al warm gegeten had op zijn werk ;-)

    Bedankt (weeral) voor het lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ben blij dat jullie het lekker vonden. Niet iedereen is immers fan van fruit in hoofdgerechten... :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…