Doorgaan naar hoofdcontent

Zuurkoolquiche

Twee gerechtjes met zuurkool op één week posten, is eigenlijk een beetje te veel van het goede, slechte, calorierijke… soit, ik weet dat wel. Maar enkele lieve lezers vroegen erom, dus toen was ik meteen om.

Stiekem had ik na de stamppot niet meteen meer zoveel zin in zuurkool, maar uiteindelijk heb ik (een stuk van) deze quiche met heel veel smaak opgesmuld. Het basisingrediënt is hetzelfde, maar toch smaakte deze quiche weer helemaal anders dan de stamppot. Lekker! Als een hotdog maar dan beter.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 pak (230 g) kruimeldeel (of bladerdeeg)
  • 1 ui
  • 350 g zuurkool uit blik
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 6 knakworsten, type Zwan
  • 4 eieren
  • 1 dl melk
  • Bakboter
  • Peper & zout
  • Optioneel: mosterd en/of ketchup
Wat moet je doen?

1. Bekleed een quichevorm met bakpapier en schik het kruimeldeeg erin. Leg daarop weer een vel bakpapier en vul de vorm met baklinzen of een ander ovenbestendig gewicht. Zet het deeg 20-25 minuten in de oven op 180°. Neem de vorm daarna uit de oven en haal het bakpapier met daarop de baklinzen eruit.

2. Bereid terwijl het deeg aan het voorbakken is, de vulling van de quiche voor. Bak de spekblokjes en pel ondertussen de ui. Snijd de ui in halve ringen en doe die bij de spekblokjes wanneer ze knapperig zijn. Snijd de knakworsten in stukjes van zo’n 2-3 centimeter lang en bak die mee aan in de pan.

3. Wanneer het vlees en de ui een kleurtje heeft, mag ook de zuurkool nog enkele minuutjes mee bakken. Roer terwijl de eitjes los met de melk en kruid dat mengsel met peper en zout.

4. Doe de zuurkool met het vlees in het voorgebakken quichedeeg en overgiet met het eitjesmengsel. Zet de quiche in de oven gedurende 25 minuten op 180°.

5. Serveer met wat mosterd en/of ketchup.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…