Een
atypisch aMuse-gerechtje, vol vlees en vrij vet. Niet om elke week – wat zeg
ik, niet eens elke maand – te maken, dus. Maar dat het zelfs mij af en toe eens
kan smaken, dat is zeker. Ik had al zin in zuurkool sinds Metz, toen m’n vriend
dat had besteld en ik een hapje mocht proeven. Na mezelf meer dan twee weken te
hebben gekweld, vond ik dat ik weleens aan mijn ‘goestingske’ mocht toegeven.
Je
mag het namaken, maar (omwille van de calorieën) best niet te vaak. En o ja,
het moét steenkoud zijn buiten, anders smaakt dit niet zoals het hoort.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- Een koude decemberdag
- 4 patatjes (ongeveer 300 g)
- 350 g zuurkool uit blik
- 1 ui
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 rookworst (200 g)
- Scheutje melk
- Bakboter
- Peper & zout
- Optioneel: mosterd
Wat moet je doen?
1.
Schil de patatjes, snijd ze in vier en kook ze gaar.
2.
Bak de spekblokjes in een diepe pan (uiteindelijk moet alles erin kunnen!) en pel ondertussen de ui. Snijd de ui in
halve ringen en doe die bij de spekblokjes wanneer ze knapperig zijn. Snijd de rookworst
in plakjes van zo’n centimeter dik en bak ook die mee aan in de pan.
3.
Wanneer het vlees en de ui een kleurtje heeft, mag de zuurkool bij in de pan,
samen met wat van het vocht. Draai het vuur wat lager.
4.
Giet de patatjes af en maak er puree van met wat boter en een scheutje melk.
5.
Doe de puree bij in de pan met de rest, meng alles onder elkaar en kruid de
zuurkoolstamppot af met peper en zout.
6.
Serveer de zuurkoolstamppot eventueel met wat mosterd.
Vervang de spekblokjes door bacon en de rookworst door magere rookworst en je hebt een net zo lekker, maar lekker mager gerechtje.
BeantwoordenVerwijderenIk eet dit sinds ik WW volg net heel vaak omdat zuurkool zo mager is en toch zo bomvol smaak.
Goeie tip! Waar koop je die magere rookworst? Bij Colruyt zag ik namelijk maar één soort rookworst liggen.
VerwijderenAppie :-)
BeantwoordenVerwijderen