Doorgaan naar hoofdcontent

Zuurkoolstamppot

Een atypisch aMuse-gerechtje, vol vlees en vrij vet. Niet om elke week – wat zeg ik, niet eens elke maand – te maken, dus. Maar dat het zelfs mij af en toe eens kan smaken, dat is zeker. Ik had al zin in zuurkool sinds Metz, toen m’n vriend dat had besteld en ik een hapje mocht proeven. Na mezelf meer dan twee weken te hebben gekweld, vond ik dat ik weleens aan mijn ‘goestingske’ mocht toegeven.

Je mag het namaken, maar (omwille van de calorieën) best niet te vaak. En o ja, het moét steenkoud zijn buiten, anders smaakt dit niet zoals het hoort.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • Een koude decemberdag
  • 4 patatjes (ongeveer 300 g)
  • 350 g zuurkool uit blik
  • 1 ui
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst (200 g)
  • Scheutje melk
  • Bakboter
  • Peper & zout
  • Optioneel: mosterd
Wat moet je doen?

1. Schil de patatjes, snijd ze in vier en kook ze gaar.

2. Bak de spekblokjes in een diepe pan (uiteindelijk moet alles erin kunnen!) en pel ondertussen de ui. Snijd de ui in halve ringen en doe die bij de spekblokjes wanneer ze knapperig zijn. Snijd de rookworst in plakjes van zo’n centimeter dik en bak ook die mee aan in de pan.

3. Wanneer het vlees en de ui een kleurtje heeft, mag de zuurkool bij in de pan, samen met wat van het vocht. Draai het vuur wat lager.

4. Giet de patatjes af en maak er puree van met wat boter en een scheutje melk.

5. Doe de puree bij in de pan met de rest, meng alles onder elkaar en kruid de zuurkoolstamppot af met peper en zout.

6. Serveer de zuurkoolstamppot eventueel met wat mosterd.

Reacties

  1. Vervang de spekblokjes door bacon en de rookworst door magere rookworst en je hebt een net zo lekker, maar lekker mager gerechtje.
    Ik eet dit sinds ik WW volg net heel vaak omdat zuurkool zo mager is en toch zo bomvol smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip! Waar koop je die magere rookworst? Bij Colruyt zag ik namelijk maar één soort rookworst liggen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.