Doorgaan naar hoofdcontent

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!

Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 zalmfilets
  • 400 g bloemkool
  • 250 g champignons
  • ½ citroen
  • 2 el verse peterselie, fijngesnipperd
  • Peper & zout
  • Bakboter
Yoghurtsaus
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 el mosterd
  • ½ el honing
  • 1 kleine sjalot
  • 2 eieren
  • 2 grote zoetzure augurken
  • 1 el kappertjes
  • 1 el verse dragon, fijngesnipperd
  • 1 el verse peterselie, fijngesnipperd
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.

2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en peterselie onder de saus. Zet weg in de ijskast.

3. Stoom of kook de zalm gaar in 8-10 minuten.

4. Maak terwijl de zalm opstaat de bloemkoolrijst. Snijd de champignons in kleine blokjes en bak ze in wat bakboter aan in een antikleefpan. Weeg zo’n 400 g bloemkoolroosjes af en maal ze fijn in de blender. De bloemkool moet eruitzien als rijst- of couscouskorrels. Voeg die toe aan de champignons en roerbak zo’n 3-4 minuten tot de bloemkool gaar is. Als de substantie wat droog wordt, kan je er ofwel wat extra boter ofwel een klein scheutje water aan toevoegen. Kruid de bloemkoolrijst met peper en zout, en roer er 2 el fijngesneden peterselie onder.

5. Schep wat bloemkoolrijst op een bord. Leg er een stuk zalm op, knijp daarover wat citroensap en draai nog eens aan de zoutmolen. Serveer het gerecht met de yoghurtsaus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…