O,
wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht
is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het
o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks
over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het
tegendeel bewijzen!
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 zalmfilets
- 400 g bloemkool
- 250 g champignons
- ½ citroen
- 2 el verse peterselie, fijngesnipperd
- Peper & zout
- Bakboter
Yoghurtsaus
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 el mosterd
- ½ el honing
- 1 kleine sjalot
- 2 eieren
- 2 grote zoetzure augurken
- 1 el kappertjes
- 1 el verse dragon, fijngesnipperd
- 1 el verse peterselie, fijngesnipperd
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1.
Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2.
Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot
en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren
en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes,
dragon en peterselie onder de saus. Zet weg in de ijskast.
3.
Stoom of kook de zalm gaar in 8-10 minuten.
4.
Maak terwijl de zalm opstaat de bloemkoolrijst. Snijd de champignons in
kleine blokjes en bak ze in wat bakboter aan in een antikleefpan. Weeg zo’n 400
g bloemkoolroosjes af en maal ze fijn in de blender. De bloemkool moet
eruitzien als rijst- of couscouskorrels. Voeg die toe aan de champignons en roerbak zo’n 3-4
minuten tot de bloemkool gaar is. Als de substantie wat droog wordt, kan je er ofwel
wat extra boter ofwel een klein scheutje water aan toevoegen. Kruid de
bloemkoolrijst met peper en zout, en roer er 2 el fijngesneden peterselie onder.
5.
Schep wat bloemkoolrijst op een bord. Leg er een stuk zalm op, knijp daarover
wat citroensap en draai nog eens aan de zoutmolen. Serveer het gerecht met de
yoghurtsaus.
Reacties
Een reactie posten