Doorgaan naar hoofdcontent

Laatste update goede voornemens 2014

Eerst en vooral: gelukkig nieuwjaar!!! Die drie kussen heb je nog te goed.

Eind 2013 maakte ik een hoop voornemens voor 2014. Hoog tijd voor de laatste update, want dat nieuwe jaar is hier al bezig, de deugniet!

Ik heb ze helaas niet allemaal waargemaakt. Van de 21 kan ik zeggen dat er 10 gelukt zijn en 2 half-en-half. Nipt geslaagd dus, toch? Ik zet ze nog eens op een rij, vertel erbij welke wel en niet gelukt zijn, eventueel hoe dat komt, en hoe ik het dit jaar ga aanpakken.1. Een nieuwe stap nemen op professioneel vlak
Ik werd al een hele tijd beetje bij beetje ongelukkiger op mijn job. Bovendien kriebelde het al sinds december van het jaar daarvoor om leerkracht te worden. In april vorig jaar besloot ik dat ik het had gehad en diende ik mijn ontslag in. Na mijn laatste dag in mei ging ik interimwerk doen totdat ik met mijn lerarenopleiding kon beginnen. Hoewel het wennen is om terug dagelijks voor school te moeten werken (en dus ook geen echte weekends of vakanties meer te hebben) ben ik wel duizend keer gelukkiger. Gelukt dus!

2. Certificaat afslankingsconsulente halen
Op 20 november heb ik examen gedaan. Daar zeiden ze mij dat het 2-3 weken kon duren vooraleer ik m’n resultaten had. Aangezien ik eerder deze week nog steeds niets had gehoord, heb ik zelf eens gebeld. Aan de telefoon vertelden ze me dat ik geslaagd was en dat ze mijn certificaat net gingen opsturen. Ik ben niet helemaal te spreken over de service en ook niet over de cursus zelf, die propvol spel- en grammaticafouten staat, maar ik ben geslaagd, dus YAY!

3. Rijbewijs halen
Gelukt! Wat een opluchting! Op 25 december 2014 zou m’n voorlopig rijbewijs namelijk vervallen.

4. Aan lichaamsbeweging doen (yoga & roeitrainer)
Niet gelukt. Hiervan baal ik zelf het meeste.

5. Minstens 25 boeken lezen
Ik was heel goed op weg, maar sinds mijn lerarenopleiding in september van start is gegaan, staat het lezen terug op een lager pitje. Bovendien ben ik in twee boeken begonnen die ik na een tijd opzij heb gelegd omdat ik er maar niet in kwam. Dat was een beetje ‘verloren’ tijd dus. Ik ben op dit moment bezig in mijn 18de boek. Niet geslaagd, maar ik heb in ieder geval heel wat goede boeken gelezen, dus ik ben best tevreden.

6. Minstens 50 films zien
Ik voorspelde het al toen ik m’n voornemens maakte: dit was de makkelijkste uit de rij. Deze is dan ook ruimschoots gelukt. Misschien had ik beter wat minder films gekeken en wat meer gelezen?

7. Een betere ‘huisvrouw’ worden
Ik vind niet dat ik kan zeggen dat deze gelukt is. Maar ik vrees ook dat het nooit goed genoeg zal zijn voor mezelf. Ik ben opgegroeid met een moeder die als hobby kuisen heeft. Uiteraard ga ik haar voorbeeld nooit kunnen volgen.

8. Meer water drinken
Ik was een hele tijd goed bezig, maar drink de laatste maanden weer veel te weinig. Dat moet terug beter!

9. Beter worden in ‘beauty’
Ik gebruik veel te vaak alleen wat mascara en een vleugje blush om te kunnen zeggen dat dit voornemen geslaagd is. Bovendien maak ik mij soms ‘schuldig’ aan de deur uitgaan zonder schmink. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar ik voel mij daar niet goed bij, dus da’s dan een beetje jammer.

10. Meer ‘goede outfits’ dragen
Niet gelukt. Studeren in een strakke jeans is niet hetzelfde als in een joggingbroek. Soms primeert comfort!

11. Verse pasta maken
Niet gelukt. Zo jammer en stom!

12. De Aziatische keuken verkennen
Een beetje gelukt, maar niet heus.

13. Meer uit m’n kookboeken koken
Ik was een hele tijd goed bezig. Ik postte regelmatig een review van een kookboek op aMuse Rouge en blogde daarna een recept eruit. Maar sinds enkele maanden is dat een beetje stilgevallen en ik weet zelf niet helemaal waarom. Ik vond het leuk om te doen. Hopelijk kan ik dit in 2015 weer oppakken! Half gelukt dus, dit.

14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (bv. za’atar, tempeh, saffraan…)
Nog eentje waarin ik geslaagd ben!

15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter…)
Ik heb geen quinoa of courgette gebruikt in desserts, maar ik heb wel heel veel lekkere gezonde bakrecepten, zondeloze desserts en andere yummy snacks gemaakt! Geslaagd, vind ik.

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Niet gelukt. Zonde!

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Ook hierin ben ik geslaagd. Oké, op énkele uitzonderingen na dan. Afslankingsconsulente of niet, ik ben ook maar een mens.

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
Dit was het eerste voornemen dat ik heb waargemaakt.

19. Zelf mayonaise maken
Zeker gelukt. Ook geen moeilijke.

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Ook hierin ben ik geslaagd, al is het ondertussen wel weer een tijdje geleden dat ik nog een no carb-recept heb geblogd. Moet ik weer eens werk van maken!

21. Minstens 5 gerechten van het Chinese afhaalmenu namaken
Jammer genoeg moet ik eindigen met eentje dat niet is gelukt.Dit jaar ga ik het anders doen. Ik heb ondervonden dat voornemens maken voor een heel jaar voor mij niet lukt, en wel om drie redenen. Ten eerste is er het gevaar van te veel hooi op je vork te nemen. Te grote voornemens waarvan je stiekem op voorhand al weet dat ze misschien niet gaan lukken, zijn voor niemands motivatie goed.

Ten tweede is er het probleem dat er in een jaar veel kan gebeuren, waardoor je de voornemens die je in januari maakt na een paar maanden misschien helemaal niet meer kan waarmaken. Denk maar aan die goede outfits dragen. Dat is goed wanneer je gaat werken, maar wie zit er nu echt in zijn strakste kleedjes te studeren?

En tot slot is er het uitstelgevaar. Een heel jaar om je voornemens waar te maken klinkt ontzettend lang, dus je hebt altijd wel nog tijd, denk je. Wel, tegen uw *** Voor je het weet, staat het volgend jaar al te drummen.

Dit moet dus anders. Daarom ga ik vanaf nu elke maand een paar doelen stellen voor mezelf. Niet te veel, zo’n 3-5. Het moeten zeker geen grote doelen zijn – de kleine dingen appreciëren is immers ook een kunst op zich. Het belangrijkste is dat ze haalbaar zijn en dat ze voor mij een positieve verandering teweegbrengen, hoe klein ook.

Waarom maandelijkse doelen? Die kan je niet uitstellen of uit het oog verliezen, en je kan ze aanpassen aan hoe je leven er op dat moment uitziet. Redelijk ideaal, als je ’t mij vraagt.

Morgen deel ik m’n eerste doelen van dit jaar, die voor de maand januari!

Heb jij dit jaar voornemens gemaakt? Welke dan?

Reacties

 1. Ze zweven hier en daar door mijn hoofd, mijn goede voornemens, maar ze zijn nog te veel een vaag gevoel en te weinig concrete ideeën. Misschien lukt het tegen 1 februari wel :) Jij alvast veel succes ermee en een schitterend 2015! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik ken het gevoel, too overwhelming zo'n begin van een nieuw jaar. :-)

   Verwijderen
  2. Ik wens jou trouwens ook alles wat je voor jezelf wenst in 2015. Make it awesome!

   Verwijderen
 2. Proficiat! Alleen al puntjes 1, 2 en 3 verdienen dat!
  Mijn voornemens las je al; ik heb er wel voor een gans jaar i.p.v. per maand, maar ben nog aan het bedenken hoe vaak ik een update ga doen. Bij mijn 27 before 28 doe ik dat maandelijks en dat helpt wel om er mijzelf aan te herinneren ('t is dan een beetje zoals maandelijkse voornemens, want bij elke update bekijk ik opnieuw de ganse lijst en wat er de komende maand haalbaar van zal zijn). Anderzijds, beide lijsten maandelijks updaten op mijn blog is misschien ook wat teveel van het goede... :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…