Doorgaan naar hoofdcontent

Pizza met Griekse yoghurt

De Pinterest-pizza… Pizzadeeg met maar twee ingrediënten, dat moest ik pinnen en proberen. Ik heb de hoeveelheden omgezet naar het metrisch systeem en de porties verkleind van Amerikaanse naar Europese normen. En uiteraard heb ik ook zelf de toppings gekozen in functie van wat ik lekker vind. Maar dat was alles! Een Pinterest-recept dat werkt, begot!

Geniet ervan, maar niet al te vaak. Een pizza blijft immers een pizza, of er nu yoghurt in zit of niet…


Wat heb je nodig (2 personen)?

Pizzadeeg
  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 200 g Griekse yoghurt
Toppings
  • 6 el tomatenpassata, vb. Tomato frito
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 blik tonijn in eigen nat
  • 1 bol mozzarella
  • 100 g gemalen kaas, vb. Emmental
  • 2 kl gedroogde oregano
  • 1 kl gedroogde tijm
  • Peper & zout 
Wat moet je doen?

1. Doe de bloem en Griekse yoghurt in een mengkom en kneed met je handen tot een deeg. In het begin lijkt het alsof het nooit goed komt, maar dat doet het wel. Eerst lijkt het alsof je niet voldoende yoghurt hebt, daarna lijkt het alsof het deeg nooit aan elkaar gaat kleven, maar dan heb je plots een mooie deegbal. De truc is om lang genoeg door te zetten.

2. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit. Je kan er een ronde van maken, maar dat heb ik zelf niet gedaan omdat onze oven niet zo groot is. Om geen verlies te hebben, heb ik het deeg gewoon even groot als onze ovenplaat gemaakt.

3. Leg het pizzadeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat en bestrijk het met de tomatenpassata. Strooi daarop de gedroogde oregano en tijm.

4. Verwarm de oven voor op 220 °C, heteluchtstand. Let op dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat waait omhoog door de hete lucht, waardoor er brand kan ontstaan!

5. Pel de ui en snijd hem in fijne (halve) ringetjes. Pel de tomaten en snijd ze in schijfjes. Snijd ook de mozzarella in schijfjes. Laat de tonijn uitlekken. Beleg de pizza met de uien, tomaten en tonijn. Eindig met de mozzarella en de gemalen kaas. Kruid de pizza met peper en zout.

6. Bak de pizza gedurende 20 minuten in de heteluchtoven op 220 °C. Maar begin hem na 15 minuten al in de gaten te houden zodat hij niet verbrandt. In sommige ovens gaat dat sneller dan in andere.


Reacties

  1. Ah kijk, als ik zelf pizzadeeg maak, gebruik ik dit recept met zelfrijzende bloem en gewone natuuryoghurt (http://verbeelding.org/2013/08/26/foccacciawitte-pizza/?utm_source=feedly). Eens uittesten ook met Griekse yoghurt dan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat kende ik nog niet! Zal wel een beetje hetzelfde principe zijn. Wanneer je dit deeg niet zo plat uitrolt, kan je er inderdaad ook wel focaccia van maken, denk ik. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…