Ik kocht dit boek eind 2013 op de
Boekenbeurs in Antwerpen. De rest van de buit van toen, vind je terug in dit verslag.
Ik vind het heel moeilijk om te
verwoorden wat ik van Pascale Naessens vind. Sommige van haar visies stemmen
volledig overeen met die van mij, andere van haar overtuigingen doen me dan
weer heel hard fronsen. In haar recepten kan ik me gelukkig wel helemaal
vinden, en dat heeft voor mij dan ook de doorslag gegeven om haar boeken een
kans te geven.
Indeling & inhoud
Het eerste recept in dit kookboek staat
pas op bladzijde 36. Daarvoor vertelt Pascale hoe ze tot haar ‘manier van eten’
is gekomen en op welke principes ze die heeft gebaseerd. Voor de
geïnteresseerden: natuurlijke ingrediënten, goede vetten en goede
voedselcombinaties. In de eerste twee kan ik me vinden, in voedselcombinaties
geloof ik veel minder. Ze schrijft ook een stukje over de evolutie van de mens,
en tot slot wijdt ze aparte hoofdstukken aan tarwe, aardappelen en rijst.
De recepten zelf zijn opgedeeld in deze
categorieën:
- Mijn lievelingssausjes
- Een zomer vol groenten
- Fruit, mijn lang leven
- Geen heerlijke zomer zonder verse vis
- Een stukje vlees om van te genieten
- Kaas, groenten en een wijntje
Na de recepten staat er nog kort stukje
over het belang van gezonde voeding, geschreven door David Wolfe, ‘een van de
grootste autoriteiten op het vlak van gezonde voeding in Amerika’. Dat wordt
gevolgd door een hoofdstuk waarin Pascale vertelt wat haar recepten zo gezond
maakt. En haar boek kan natuurlijk niet eindigen zonder reclame te maken voor
haar eigen keramieklijn.
Lay-out & recepten
De paginagrote foto’s van het eten zien
er ontzettend smakelijk uit en de recepten op de pagina ernaast zijn heel
overzichtelijk uitgeschreven. Wat voor mij dan weer niet had gehoeven, zijn de
‘happy’ foto’s van Pascale Naessens en haar man Paul Jambers.
De korte ingrediëntenlijsten maken mij
heel gelukkig, net als het feit dat ze geen moeilijk vindbare ingrediënten
gebruikt. Je hebt niet veel en niets ingewikkeld nodig om iets heel lekker op
tafel te toveren! Om de ingrediëntenlijst nog korter en overzichtelijker te
houden, zet Pascale er geen olijfolie, peper en zout bij, dingen waarvan ze –
terecht, denk ik – verwacht dat iedereen ze in huis heeft.
De meeste van haar recepten zijn – heel
ontraditioneel – uitgeschreven voor twee personen. Veel makkelijker om mee te
rekenen dan vier personen, vind ik. Bij elk recept staat hoelang het duurt om
te bereiden, heel handig!
aMuse ♥ ?
Ik heb een dubbel gevoel bij dit
kookboek. Ik ben absoluut fan van de recepten en normaal hou ik er ook van dat
je echt kan lezen in kookboeken. Maar ik vind de teksten in dit kookboek iets
te persoonlijk. Mij boeit het niet welke evolutie Pascale Naessens heeft
doorgemaakt op vlak van eten. Bovendien kan ik bij sommige uitspraken alleen
maar denken too much info!, vb. ‘Ik
eet zelden brood, aardappelen, rijst of pasta, ik haal voldoende koolhydraten
uit mijn fruitontbijt met zaden en mijn dagelijkse porties gevarieerde
groenten. En ik kan je verzekeren: ik heb veel energie, vraag het maar aan mijn
man, Paul.’
Daarnaast voelt het allemaal een beetje
pusherig en commercieel. Het kan aan mij liggen, maar tussen de regels door
lees ik overal: ‘mijn manier van eten, is de enige juiste manier! En o ja, het
werkt alleen als je uit mijn kommetjes eet.’
Langs de andere kant staat haar boek wel
vol lekkere en gezonde recepten tjokvol groenten, die grotendeels passen bij
het eetpatroon dat ik zelf ook toepas. Net als ik houdt zij de 70/30-regel aan:
voor 70% gezond eten en voor 30% genieten van de zondes. En ook het feit dat
zij spreekt van een ‘manier van eten’ en niet van een dieet, kan ik alleen maar
toejuichen.
Dubbel dus.
Maar goed, je vindt het boek in de
meeste boekhandels en online terug voor € 24,99. Dit zijn mijn favoriete
recepten uit het boek, en naar goede gewoonte deel ik er morgen eentje van op
m’n blog:
- Koude soep van avocado en spinazie
- Aubergines op drie verschillende wijzen
- Salade van courgetteslierten met hiziki
- Vis met kruiden, kokosmelk, limoen en tomaatjes
- Kip uit Bresse met kaneel, appels en walnoten
- Tomatentaart met raketsla en parmezaan
Ik hoop eigenlijk op de kip uit bresse :-) Ik ben absoluut geen fan van haar. Maar dat klinkt wel heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat ik je gelukkig ga maken dan. :-) Al kwam mijn kip niet uit Bresse... :-)
VerwijderenIk vind het recept met vis en kokosmelk een echte aanrader.
BeantwoordenVerwijderenDat spreekt me inderdaad ook erg aan! Moet ik misschien snel eens werk van maken voor de Dagen Zonder Vlees (en vis) beginnen. :-)
VerwijderenIk heb efkes platgelegen met "vraag het maar aan mijn man, Paul". Zou er nu echt niemand bij het nalezen gezegd hebben "Pascale, zo'n dingen moeten er ni in meiske"?? :-)
BeantwoordenVerwijderenDe foto's zien er inderdaad wel heel lekker uit (en handig dat de recepten voor twee personen zijn), maar die commerciële inslag... pfff, laat maar dan.
Ik snap dat óók niet. Ik dacht nog eventjes dat het aan mij lag en dat iedereen anders dat misschien wel op een heel gewone manier zou opvatten. Maar ik heb in principe geen 'perverse' geest, dus ik denk dat het in dit geval écht niet gaat over fietstochtjes of zoiets. :-)
Verwijderen