Doorgaan naar hoofdcontent

Salade ‘pollo tonnato’

Oké, oké, ik ging eigenlijk niet meer teruggrijpen naar 2014, maar deze salade – die nog uit dat jaar dateert – kan ik jullie echt niet onthouden. Zo lekker! Ik maakte hem voor kerst bij m’n mama, maar eigenlijk kan hij gewoon op elk moment! Zelfs in de maand van de goede (eet)voornemens, want als je niet overdrijft met de saus, is dit gerecht best licht en gezond. Vullend ook, zeker wanneer je eitjes toevoegt. En zei ik lekker? O, zo lekker!


Wat heb je nodig (4 personen)?

Voor de salade
  • 300 g slamengeling, vb. Romeinse slaharten en rucola
  • 3 tomaten
  • Enkele (half)zongedroogde tomaten
  • 1 avocado
  • 4 kl kappertjes
  • 4 kipfilets
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • Optioneel: 2-4 eieren, een handjevol pijnboompitten
Voor de tonnatosaus
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 2-2,5 dl maïsolie
  • 1 blikje tonijn in eigen nat
  • ½ citroen
  • Peper & zout
Wat moet je doen?
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Besprenkel een ovenschotel met olijfolie. Snijd elke kipfilet in 3-4 stukken en leg die in de schotel. Druppel er nog wat extra olie overheen en kruid met peper en zout. Was de citroen, snijd hem in dunne schijfjes en schik die over de kip. Zet in de oven gedurende 25-30 minuten.

2. Prik een gaatje in de eitjes en kook ze gaar in 8 minuten (als je ze gebruikt, natuurlijk).

3. Maak de tonnatosaus. Doe het ei en de mosterd in een smalle maatbeker en mix met de staafmixer. Voeg, terwijl je blijft mixen, in een dun straaltje de maïsolie toe tot wanneer je mayonaise de gewenste dikte heeft. Voeg dan het blikje tonijn toe (zonder het vocht!) en het sap van een halve citroen. Mix opnieuw. Kruid de tonnatosaus met peper en zout.

4. Tijd voor de groentjes. Was de sla en laat hem uitlekken. Pel de tomaten en snijd ze in 3-4 stukken. Neem de (half)zongedroogde tomaatjes en de kappertjes alvast klaar. Pel ook de eitjes – als je die gebruikt – en snijd ze in vier. Rooster eventueel wat pijnboompitjes in een antikleefpan zonder vetstof.

5. Check of de kip gaar is door er met een vork in te prikken. Als het vocht dat eruit loopt, helder is, mag de oven uit. Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd elke helft nog eens in twee en trek de pel van de partjes. Snijd die partjes tot slot nog eens in drie.

6. Verdeel de sla, de tomaten en de avocado over de borden. Kruid de groentjes met peper en zout en leg er dan de kip op. Lepel er eventueel wat van het vocht uit de ovenschotel over. Werk elk bord af met enkele (half)zongedroogde tomaatjes, 1 kl kappertjes en eventueel wat stukjes ei en geroosterde pijnboompitten. Schep er tot slot wat van de tonnatosaus over.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri