Doorgaan naar hoofdcontent

Salade ‘pollo tonnato’

Oké, oké, ik ging eigenlijk niet meer teruggrijpen naar 2014, maar deze salade – die nog uit dat jaar dateert – kan ik jullie echt niet onthouden. Zo lekker! Ik maakte hem voor kerst bij m’n mama, maar eigenlijk kan hij gewoon op elk moment! Zelfs in de maand van de goede (eet)voornemens, want als je niet overdrijft met de saus, is dit gerecht best licht en gezond. Vullend ook, zeker wanneer je eitjes toevoegt. En zei ik lekker? O, zo lekker!


Wat heb je nodig (4 personen)?

Voor de salade
  • 300 g slamengeling, vb. Romeinse slaharten en rucola
  • 3 tomaten
  • Enkele (half)zongedroogde tomaten
  • 1 avocado
  • 4 kl kappertjes
  • 4 kipfilets
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • Optioneel: 2-4 eieren, een handjevol pijnboompitten
Voor de tonnatosaus
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 2-2,5 dl maïsolie
  • 1 blikje tonijn in eigen nat
  • ½ citroen
  • Peper & zout
Wat moet je doen?
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Besprenkel een ovenschotel met olijfolie. Snijd elke kipfilet in 3-4 stukken en leg die in de schotel. Druppel er nog wat extra olie overheen en kruid met peper en zout. Was de citroen, snijd hem in dunne schijfjes en schik die over de kip. Zet in de oven gedurende 25-30 minuten.

2. Prik een gaatje in de eitjes en kook ze gaar in 8 minuten (als je ze gebruikt, natuurlijk).

3. Maak de tonnatosaus. Doe het ei en de mosterd in een smalle maatbeker en mix met de staafmixer. Voeg, terwijl je blijft mixen, in een dun straaltje de maïsolie toe tot wanneer je mayonaise de gewenste dikte heeft. Voeg dan het blikje tonijn toe (zonder het vocht!) en het sap van een halve citroen. Mix opnieuw. Kruid de tonnatosaus met peper en zout.

4. Tijd voor de groentjes. Was de sla en laat hem uitlekken. Pel de tomaten en snijd ze in 3-4 stukken. Neem de (half)zongedroogde tomaatjes en de kappertjes alvast klaar. Pel ook de eitjes – als je die gebruikt – en snijd ze in vier. Rooster eventueel wat pijnboompitjes in een antikleefpan zonder vetstof.

5. Check of de kip gaar is door er met een vork in te prikken. Als het vocht dat eruit loopt, helder is, mag de oven uit. Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd elke helft nog eens in twee en trek de pel van de partjes. Snijd die partjes tot slot nog eens in drie.

6. Verdeel de sla, de tomaten en de avocado over de borden. Kruid de groentjes met peper en zout en leg er dan de kip op. Lepel er eventueel wat van het vocht uit de ovenschotel over. Werk elk bord af met enkele (half)zongedroogde tomaatjes, 1 kl kappertjes en eventueel wat stukjes ei en geroosterde pijnboompitten. Schep er tot slot wat van de tonnatosaus over.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.