Oké,
oké, ik ging eigenlijk niet meer teruggrijpen naar 2014, maar deze salade – die
nog uit dat jaar dateert – kan ik jullie echt niet onthouden. Zo lekker! Ik
maakte hem voor kerst bij m’n mama, maar eigenlijk kan hij gewoon op elk
moment! Zelfs in de maand van de goede (eet)voornemens, want als je niet
overdrijft met de saus, is dit gerecht best licht en gezond. Vullend ook, zeker
wanneer je eitjes toevoegt. En zei ik lekker? O, zo lekker!
Wat heb je nodig (4 personen)?
Voor de salade
- 300 g slamengeling, vb. Romeinse slaharten en rucola
- 3 tomaten
- Enkele (half)zongedroogde tomaten
- 1 avocado
- 4 kl kappertjes
- 4 kipfilets
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper & zout
- Optioneel: 2-4 eieren, een handjevol pijnboompitten
Voor de tonnatosaus
- 1 ei
- 1 el mosterd
- 2-2,5 dl maïsolie
- 1 blikje tonijn in eigen nat
- ½ citroen
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1. Verwarm
de heteluchtoven voor op 180 °C. Besprenkel een ovenschotel met olijfolie. Snijd
elke kipfilet in 3-4 stukken en leg die in de schotel. Druppel er nog wat extra
olie overheen en kruid met peper en zout. Was de citroen, snijd hem in dunne schijfjes en schik die over
de kip. Zet in de oven gedurende 25-30 minuten.
2.
Prik een gaatje in de eitjes en kook ze gaar in 8 minuten (als je ze gebruikt,
natuurlijk).
3.
Maak de tonnatosaus. Doe het ei en de mosterd in een smalle maatbeker en mix
met de staafmixer. Voeg, terwijl je blijft mixen, in een dun straaltje de
maïsolie toe tot wanneer je mayonaise de gewenste dikte heeft. Voeg dan het
blikje tonijn toe (zonder het vocht!) en het sap van een halve citroen. Mix
opnieuw. Kruid de tonnatosaus met peper en zout.
4.
Tijd voor de groentjes. Was de sla en laat hem uitlekken. Pel de tomaten en
snijd ze in 3-4 stukken. Neem de (half)zongedroogde tomaatjes en de kappertjes alvast
klaar. Pel ook de eitjes – als je die gebruikt – en snijd ze in vier. Rooster eventueel wat pijnboompitjes in een antikleefpan zonder vetstof.
5. Check
of de kip gaar is door er met een vork in te prikken. Als het vocht dat eruit
loopt, helder is, mag de oven uit. Snij de avocado doormidden en verwijder de
pit. Snijd elke helft nog eens in twee en trek de pel van de partjes. Snijd die
partjes tot slot nog eens in drie.
6. Verdeel
de sla, de tomaten en de avocado over de borden. Kruid de groentjes met peper
en zout en leg er dan de kip op. Lepel er eventueel wat van het vocht uit de
ovenschotel over. Werk elk bord af met enkele (half)zongedroogde tomaatjes, 1
kl kappertjes en eventueel wat stukjes ei en geroosterde pijnboompitten. Schep er tot slot wat van de tonnatosaus
over.
Reacties
Een reactie posten