Doorgaan naar hoofdcontent

Havermoutpizza

De Pinterest-pizza was een groot succes. Helaas zijn recepten waarin bloem verwerkt zit per definitie niet erg gezond. Maar als je bloem zonder problemen kan vervangen door havermout in zoete baksels (klik, klik, klik en klik), zou dat dan ook niet lukken in een hartig recept?

Ik schoof een experiment in de oven en haalde er een heerlijk geurende, knapperige en o zo vullende pizza weer uit. Hoera voor havermout!


Wat heb je nodig (2 personen)?
Pizzadeeg
  • 300 g havermout
  • 200 g Griekse yoghurt
Toppings
  • 6 el tomatenpassata
  • 2 tomaten
  • 5-6 sneden gerookte ham
  • 1 bol mozzarella
  • 2 kl gedroogde oregano
  • Peper & zout
  • 50 g rucola
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 220 °C, heteluchtstand. Let op dat er geen bakpapier meer in de oven ligt. Dat waait omhoog door de hete lucht, waardoor er brand kan ontstaan!

2. Maal de havermout tot meel in de blender. Doe het samen met de Griekse yoghurt in een mengkom en kneed met je handen tot een deeg.

3. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit. Omdat dit deeg wat ‘breekbaarder’ is dan deeg gemaakt met gewone bloem, is het handiger om een drietal kleinere deegballetjes te maken, die afzonderlijk uit te rollen en de stukken deeg vervolgens terug aan elkaar te ‘plakken’ door er met je vingers op te duwen. Op zich is dit deeg dus een beetje lastig om mee te werken, maar dat vind ik een kleine prijs voor een gezonde pizza.

4. Leg het pizzadeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat en bestrijk het met de tomatenpassata. Strooi daarop de gedroogde oregano. Verdeel de plakken gedroogde ham over de pizza. Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes. Verdeel ook die over de pizza. Kruid met peper en zout.

5. Schuif de pizza gedurende 20 minuten in de heteluchtoven op 220 °C. Maar begin hem na 15 minuten al in de gaten te houden zodat hij niet verbrandt. In sommige ovens gaat dat sneller dan in andere.

6. Werk de pizza wanneer hij uit de oven komt af met wat rucola.

Reacties

  1. Wauw! Dat vind ik interessant....Ga ik zéker eens uittesten! Goed gevonden zeg!! Havermout rules hé :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je zeg! :-) Ook zo'n havermoutfan daar? :-)

      Verwijderen
    2. Ja, mega!! En écht deze pizza vond ik geweldig lekker!!! Gaan we hier zeker nog maken!!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri