Doorgaan naar hoofdcontent

Havermoutpizza

De Pinterest-pizza was een groot succes. Helaas zijn recepten waarin bloem verwerkt zit per definitie niet erg gezond. Maar als je bloem zonder problemen kan vervangen door havermout in zoete baksels (klik, klik, klik en klik), zou dat dan ook niet lukken in een hartig recept?

Ik schoof een experiment in de oven en haalde er een heerlijk geurende, knapperige en o zo vullende pizza weer uit. Hoera voor havermout!


Wat heb je nodig (2 personen)?
Pizzadeeg
  • 300 g havermout
  • 200 g Griekse yoghurt
Toppings
  • 6 el tomatenpassata
  • 2 tomaten
  • 5-6 sneden gerookte ham
  • 1 bol mozzarella
  • 2 kl gedroogde oregano
  • Peper & zout
  • 50 g rucola
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 220 °C, heteluchtstand. Let op dat er geen bakpapier meer in de oven ligt. Dat waait omhoog door de hete lucht, waardoor er brand kan ontstaan!

2. Maal de havermout tot meel in de blender. Doe het samen met de Griekse yoghurt in een mengkom en kneed met je handen tot een deeg.

3. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit. Omdat dit deeg wat ‘breekbaarder’ is dan deeg gemaakt met gewone bloem, is het handiger om een drietal kleinere deegballetjes te maken, die afzonderlijk uit te rollen en de stukken deeg vervolgens terug aan elkaar te ‘plakken’ door er met je vingers op te duwen. Op zich is dit deeg dus een beetje lastig om mee te werken, maar dat vind ik een kleine prijs voor een gezonde pizza.

4. Leg het pizzadeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat en bestrijk het met de tomatenpassata. Strooi daarop de gedroogde oregano. Verdeel de plakken gedroogde ham over de pizza. Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes. Verdeel ook die over de pizza. Kruid met peper en zout.

5. Schuif de pizza gedurende 20 minuten in de heteluchtoven op 220 °C. Maar begin hem na 15 minuten al in de gaten te houden zodat hij niet verbrandt. In sommige ovens gaat dat sneller dan in andere.

6. Werk de pizza wanneer hij uit de oven komt af met wat rucola.

Reacties

  1. Wauw! Dat vind ik interessant....Ga ik zéker eens uittesten! Goed gevonden zeg!! Havermout rules hé :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je zeg! :-) Ook zo'n havermoutfan daar? :-)

      Verwijderen
    2. Ja, mega!! En écht deze pizza vond ik geweldig lekker!!! Gaan we hier zeker nog maken!!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept

Salade met scampi’s en mangodressing (no carbs)

Vooraleer je eraan begint te twijfelen of het hier wel kookblog is: vandaag nog eens een receptje! Slaatjestijd komt er weer aan, en ik heb er vandaag een goe’ke. Het is nog iets meer dan een maand wachten op het mooiste seizoen van het jaar, maar dankzij dit recept kan je de zomer al proeven. Dankzij de gezonde vetten van de avocado en de (weliswaar iets minder gezonde) vetten van de spekblokjes, vult deze salade voldoende zonder koolhydraten. Wat heb je nodig (2 personen)? 20-tal scampi’s, gepeld en schoongemaakt 100 g spekjes Gemengde sla ½ komkommer 1 avocado 1 kleine rode ui ½ citroen Zout Optioneel: ½ Granny Smith-appel Optioneel: verse basilicum Mangodressing ½ mango 4 el zonnebloemolie 2 el witte wijnazijn 1 kl currypoeder Snuifje pili-pili of chilipoeder Zout Wat moet je doen? 1. Was de sla en zwier hem droog. Was ook de halve komkommer en snijd die in fijne plakjes. Pel de rode ui en snijd hem in flinterdunne ringen. 2.