Doorgaan naar hoofdcontent

Havermoutpizza

De Pinterest-pizza was een groot succes. Helaas zijn recepten waarin bloem verwerkt zit per definitie niet erg gezond. Maar als je bloem zonder problemen kan vervangen door havermout in zoete baksels (klik, klik, klik en klik), zou dat dan ook niet lukken in een hartig recept?

Ik schoof een experiment in de oven en haalde er een heerlijk geurende, knapperige en o zo vullende pizza weer uit. Hoera voor havermout!


Wat heb je nodig (2 personen)?
Pizzadeeg
  • 300 g havermout
  • 200 g Griekse yoghurt
Toppings
  • 6 el tomatenpassata
  • 2 tomaten
  • 5-6 sneden gerookte ham
  • 1 bol mozzarella
  • 2 kl gedroogde oregano
  • Peper & zout
  • 50 g rucola
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 220 °C, heteluchtstand. Let op dat er geen bakpapier meer in de oven ligt. Dat waait omhoog door de hete lucht, waardoor er brand kan ontstaan!

2. Maal de havermout tot meel in de blender. Doe het samen met de Griekse yoghurt in een mengkom en kneed met je handen tot een deeg.

3. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit. Omdat dit deeg wat ‘breekbaarder’ is dan deeg gemaakt met gewone bloem, is het handiger om een drietal kleinere deegballetjes te maken, die afzonderlijk uit te rollen en de stukken deeg vervolgens terug aan elkaar te ‘plakken’ door er met je vingers op te duwen. Op zich is dit deeg dus een beetje lastig om mee te werken, maar dat vind ik een kleine prijs voor een gezonde pizza.

4. Leg het pizzadeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat en bestrijk het met de tomatenpassata. Strooi daarop de gedroogde oregano. Verdeel de plakken gedroogde ham over de pizza. Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes. Verdeel ook die over de pizza. Kruid met peper en zout.

5. Schuif de pizza gedurende 20 minuten in de heteluchtoven op 220 °C. Maar begin hem na 15 minuten al in de gaten te houden zodat hij niet verbrandt. In sommige ovens gaat dat sneller dan in andere.

6. Werk de pizza wanneer hij uit de oven komt af met wat rucola.

Reacties

  1. Wauw! Dat vind ik interessant....Ga ik zéker eens uittesten! Goed gevonden zeg!! Havermout rules hé :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je zeg! :-) Ook zo'n havermoutfan daar? :-)

      Verwijderen
    2. Ja, mega!! En écht deze pizza vond ik geweldig lekker!!! Gaan we hier zeker nog maken!!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…