Toen
ik afgelopen dinsdag 17 februari wakker werd en m’n sociale media checkte, werd
ik om de oren geslagen met International Pancake Day. Een feestdag die
ik normaal gezien graag aan me voorbij zou laten gaan aangezien ik eigenlijk
geen pannenkoeken lust, of dat dacht ik tenminste…
Die avond zouden er echter enkele vrienden uit het middelbaar bij mij komen eten. En wie ben ik om hen die feestdag te ontzeggen? Even later stond ik dus mijn eerste pannenkoek onhandig om te draaien met behulp van twee spatels. Er is er geen enkele mislukt, maar aan ‘flippen’ heb ik me niet gewaagd.
Die avond zouden er echter enkele vrienden uit het middelbaar bij mij komen eten. En wie ben ik om hen die feestdag te ontzeggen? Even later stond ik dus mijn eerste pannenkoek onhandig om te draaien met behulp van twee spatels. Er is er geen enkele mislukt, maar aan ‘flippen’ heb ik me niet gewaagd.
Omdat
ik niet voldoende bloem in huis had, heb ik een deel ervan vervangen door
amandelpoeder. Misschien lag het daaraan of misschien was die ene pannenkoek
die ik als kind heb geproefd er gewoon echt geen lekkere, maar plots lustte ik
pannenkoeken. Nu ja, er zijn wel 101 bakseldingen die ik lekkerder vind, maar
ik vond het zeker oké.
Ik
was oorspronkelijk niet van plan om het recept te delen, maar het moest van
Lilith.
Blogboek-idee
nummer 46: ‘Check op daysoftheyear.com welke
speciale dag het vandaag is en bouw er een blogpost rond.’
Wat heb je nodig (8-10 personen)?
Pannenkoekenbeslag
- 300 g zelfrijzende bloem
- 200 g amandelpoeder
- 1 l melk
- 4 eieren
- 4 el (riet)suiker
- 2 el neutrale olie, vb. arachideolie
- Extra olie om in te bakken
Toppings
- 4 zoete appels, type Jonagold
- 1 pot (330 g) abrikozenconfituur, vb. van Effi
- 200 g gedroogde abrikozen
- 4 el (riet)suiker
- Neutrale olie, vb. arachideolie
Wat moet je doen?
1.
Mix alle ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag met een garde tot alle
klontertjes eruit zijn. Bak de pannenkoeken in een grote pan. Ik gebruikte een pan
met een diameter van 30 cm en kon daarin 16 pannenkoeken bakken van dit beslag.
2.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Bak die aan in
wat plantaardige olie. Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen fijn. Doe het
merendeel bij de appeltjes, maar houd een beetje abrikozenstukjes apart voor de
afwerking. Bestrooi de appeltjes met 4 el suiker en laat ze karameliseren. Draai
het vuur uit.
3.
Verwarm de abrikozenconfituur in een pannetje op een laag vuur, zodat die
lopend wordt.
4.
Bouw de pannenkoekentaart op: leg de eerste pannenkoek op een bord, bestrijk
die met wat abrikozenconfituur (ik gebruikte daarvoor een borsteltje), leg
daarop de volgende pannenkoek en doe hetzelfde. Leg vier keer wat van de
gekarameliseerde appeltjes tussen de lagen, bijvoorbeeld tussen pannenkoek 3 en
4, 6 en 7, 9 en 10 en 12 en 13. Eindig met de apart gehouden abrikozenstukjes
en bestrooi eventueel met nog wat extra suiker (voor de foto).
5.
Laat de taart een beetje afkoelen zodat je ze makkelijker kan aansnijden. Je
kan de taart ook makkelijk enkele uren op voorhand maken en wanneer je ze wil aansnijden
eventjes terug opwarmen in de (microgolf)oven.
Ale jong, geen pannenkoeken lusten als kind?? Onbegrijpelijk! ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk heb het nog nooit als "taart" gegeten, maar dit ziet er wel lekker uit (al ben ik niet zo'n fan van abrikozenconfituur, maar daar is wel een mouw aan te passen).