Doorgaan naar hoofdcontent

Normandische pannenkoekentaart #projectblogbloek


Toen ik afgelopen dinsdag 17 februari wakker werd en m’n sociale media checkte, werd ik om de oren geslagen met International Pancake Day. Een feestdag die ik normaal gezien graag aan me voorbij zou laten gaan aangezien ik eigenlijk geen pannenkoeken lust, of dat dacht ik tenminste…

Die avond zouden er echter enkele vrienden uit het middelbaar bij mij komen eten. En wie ben ik om hen die feestdag te ontzeggen? Even later stond ik dus mijn eerste pannenkoek onhandig om te draaien met behulp van twee spatels. Er is er geen enkele mislukt, maar aan ‘flippen’ heb ik me niet gewaagd.

Omdat ik niet voldoende bloem in huis had, heb ik een deel ervan vervangen door amandelpoeder. Misschien lag het daaraan of misschien was die ene pannenkoek die ik als kind heb geproefd er gewoon echt geen lekkere, maar plots lustte ik pannenkoeken. Nu ja, er zijn wel 101 bakseldingen die ik lekkerder vind, maar ik vond het zeker oké.

Ik was oorspronkelijk niet van plan om het recept te delen, maar het moest van Lilith.

Blogboek-idee nummer 46: ‘Check op daysoftheyear.com welke speciale dag het vandaag is en bouw er een blogpost rond.’


Wat heb je nodig (8-10 personen)?

Pannenkoekenbeslag
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 200 g amandelpoeder
  • 1 l melk
  • 4 eieren
  • 4 el (riet)suiker
  • 2 el neutrale olie, vb. arachideolie
  • Extra olie om in te bakken
Toppings
  • 4 zoete appels, type Jonagold
  • 1 pot (330 g) abrikozenconfituur, vb. van Effi
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 4 el (riet)suiker
  • Neutrale olie, vb. arachideolie
Wat moet je doen?

1. Mix alle ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag met een garde tot alle klontertjes eruit zijn. Bak de pannenkoeken in een grote pan. Ik gebruikte een pan met een diameter van 30 cm en kon daarin 16 pannenkoeken bakken van dit beslag.

2. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Bak die aan in wat plantaardige olie. Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen fijn. Doe het merendeel bij de appeltjes, maar houd een beetje abrikozenstukjes apart voor de afwerking. Bestrooi de appeltjes met 4 el suiker en laat ze karameliseren. Draai het vuur uit.

3. Verwarm de abrikozenconfituur in een pannetje op een laag vuur, zodat die lopend wordt.

4. Bouw de pannenkoekentaart op: leg de eerste pannenkoek op een bord, bestrijk die met wat abrikozenconfituur (ik gebruikte daarvoor een borsteltje), leg daarop de volgende pannenkoek en doe hetzelfde. Leg vier keer wat van de gekarameliseerde appeltjes tussen de lagen, bijvoorbeeld tussen pannenkoek 3 en 4, 6 en 7, 9 en 10 en 12 en 13. Eindig met de apart gehouden abrikozenstukjes en bestrooi eventueel met nog wat extra suiker (voor de foto).

5. Laat de taart een beetje afkoelen zodat je ze makkelijker kan aansnijden. Je kan de taart ook makkelijk enkele uren op voorhand maken en wanneer je ze wil aansnijden eventjes terug opwarmen in de (microgolf)oven.

Reacties

  1. Ale jong, geen pannenkoeken lusten als kind?? Onbegrijpelijk! ;-)
    Ik heb het nog nooit als "taart" gegeten, maar dit ziet er wel lekker uit (al ben ik niet zo'n fan van abrikozenconfituur, maar daar is wel een mouw aan te passen).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri