Doorgaan naar hoofdcontent

Recept ‘Groenten uit een Italiaanse tuin’: verrukkelijke broccoli #DZV2015

Ik weet niet of ik dit gerecht zelf als ‘verrukkelijk’ zou omschrijven, maar het verdient zeker de term ‘best lekker’. Dit is voor mij trouwens een goed voorbeeld van ‘veggie winterkost’, twee woorden die ik niet zo gauw met elkaar associeer, maar die zich af en toe toch met elkaar kunnen verzoenen.

Het is een beetje tegen m’n principes, maar voor dit gerecht heb je enkel de broccoliroosjes nodig. Maar gooi de steel alsjeblief niet weg! Die kan je de dag daarna nog perfect gebruiken in dit (ook veggie!) gerecht bijvoorbeeld.

Het originele recept is een bijgerecht voor 4 personen. Ik heb het met pasta als hoofdgerecht geserveerd voor twee personen. Ik heb de hoeveelheden daar dan ook naar aangepast.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 broccoli, enkel de roosjes
  • 1 prei, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el bloem (maïzena)
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2,5 dl (light)room
  • 50 g Parmezaan, geraspt
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 160 g (volkoren) pasta
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 200°C, heteluchtstand.

2. Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Doe er de pasta bij, en voeg 3 minuten voor het einde van de kooktijd ook de broccoliroosjes toe. Giet de pasta en de broccoli daarna af en laat ze een beetje afkoelen.

3. Verhit de olijfolie (dat kan in dezelfde pot om afwas te sparen), doe er de prei en knoflook bij en laat ze terwijl je af en toe roert 5 minuten bakken tot de prei zacht is. Roer er de bloem door. Blus de pan af met de wijn. Voeg ook de room toe en laat de saus een paar minuten inkoken.

4. Voeg de broccoli en de pasta toe, en roer alles onder elkaar. Kruid het geheel met peper en zout.

5. Stort het gerecht uit in een ovenschaal en bestrooi met de Parmezaan. Zet de schaal 10-15 minuten in de oven tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Serveer het gerecht meteen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.