Ik weet niet of ik dit
gerecht zelf als ‘verrukkelijk’ zou omschrijven, maar het verdient zeker de
term ‘best lekker’. Dit is voor mij trouwens een goed voorbeeld van ‘veggie
winterkost’, twee woorden die ik niet zo gauw met elkaar associeer, maar die
zich af en toe toch met elkaar kunnen verzoenen.
Het is een beetje tegen m’n
principes, maar voor dit gerecht heb je enkel de broccoliroosjes nodig. Maar
gooi de steel alsjeblief niet weg! Die kan je de dag daarna nog perfect
gebruiken in dit (ook veggie!) gerecht bijvoorbeeld.
Het originele recept is een
bijgerecht voor 4 personen. Ik heb het met pasta als hoofdgerecht geserveerd
voor twee personen. Ik heb de hoeveelheden daar dan ook naar aangepast.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 1 broccoli, enkel de roosjes
- 1 prei, schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el bloem (maïzena)
- 2 dl droge witte wijn
- 2,5 dl (light)room
- 50 g Parmezaan, geraspt
- Peper & zout
- Olijfolie
- 160 g (volkoren) pasta
Wat moet je doen?
1. Verwarm de
oven voor op 200°C, heteluchtstand.
2. Breng een
grote pot gezouten water aan de kook. Doe er de pasta bij, en voeg 3 minuten
voor het einde van de kooktijd ook de broccoliroosjes toe. Giet de pasta en de
broccoli daarna af en laat ze een beetje afkoelen.
3.
Verhit de olijfolie (dat kan in dezelfde pot om afwas te sparen), doe er de
prei en knoflook bij en laat ze terwijl je af en toe roert 5 minuten bakken tot
de prei zacht is. Roer er de bloem door. Blus de pan af met de wijn. Voeg ook de room toe en laat de saus een paar minuten inkoken.
4.
Voeg de broccoli en de pasta toe, en roer alles onder elkaar. Kruid het geheel
met peper en zout.
5.
Stort het gerecht uit in een ovenschaal en bestrooi met de Parmezaan. Zet de
schaal 10-15 minuten in de oven tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit.
Serveer het gerecht meteen.
Reacties
Een reactie posten