Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin

‘Iedereen die van groentjes houdt en dit kookboek nog niet heeft, moet onmiddellijk naar buiten rennen en het gaan kopen.’ Ik vermeldde het al terloops in deze blogpost uit 2013 (!) De hoogste tijd om Groenten uit een Italiaanse tuin eens de onverdeelde aandacht te geven die het verdient!


Indeling & inhoud

De ondertitel verklapt het al: Groenten uit een Italiaanse tuin is ingedeeld volgens de seizoenen. De vier grote hoofdstukken heten dan ook ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’. De hoofdstukken zijn kleurgecodeerd én hebben elk een eigen gekleurd lintje. O, de structuurfreak in mij haalt haar hartje op!

Elk van de vier hoofdstukken is nog eens opgedeeld in twee delen, waartussen je heel makkelijk kan switchen aangezien de lengte van het papier verschilt. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen, maar op de onderstaande foto kan je denk ik wel zien wat ik bedoel.


Deel 1 bevat achterinfo over alle groenten die bij dat seizoen horen. Wist jij bijvoorbeeld dat je rucola het best bewaart in een afgesloten plastic zak in de koelkast, dat er ook zwarte paprika’s bestaan en dat aubergines minder olie absorberen als je ze van tevoren zout?

Deel 2 bevat alle recepten met die groenten, voorafgegaan door een overzichtsblad waarop je alle recepttitels en de bijbehorende pagina’s terugvindt.


Vormgeving & recepten

Het boek straalt kwaliteit uit, zowel het dik, mat papier als de mooie foto’s dragen daartoe bij. De foto’s doen ietwat oud aan, alsof er een rustieke filter overheen is gezet. Ik houd van die stijl!

Jammer genoeg krijgt lang niet elk recept een foto. Al is dat ook wel enigszins begrijpelijk wanneer je weet dat dit boek meer dan 350 recepten herbergt. Ongeveer een vierde van de recepten is van een foto vergezeld.


Meestal staan er twee recepten per bladzijde. Dat zegt al iets over de lengte van de recepten. En dat brengt me meteen bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit kookboek: veel van de recepten zijn bijgerechten. Om er een complete maaltijd van te maken, moet je er zelf dus nog iets bij verzinnen. Zelf vind ik dat niet erg, maar ik besef dat dit voor sommige mensen een minpunt kan zijn. Daarom vermeld ik het nadrukkelijk.


Elk recept krijgt een Nederlandse en een Italiaanse naam, een leuk detail. Daarnaast staat er ook bij vermeld hoeveel tijd elk recept in beslag neemt en voor hoeveel personen het is. Dat laatste is bij elk recept anders, iets wat ikzelf niet zo handig vind.

De meeste recepten in dit kookboek zijn vegetarisch. Wanneer er toch vlees of vis in een recept zit, wordt dat aangegeven met een schattig icoontje van een varkentje, koetje, kipje of visje.


aMuse ♥ ?

Ik houd absoluut van dit kookboek en zou het dan ook zeker aanraden. Het is echt een standaardwerk over seizoensgroenten. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste recepten in dit kookboek bijgerechten zijn.

Je vindt Groenten uit een Italiaanse tuin in de meeste boekhandels en online terug voor € 39-40 Dit zijn mijn favoriete recepten uit het boek. Morgen komt er eentje op m’n blog. Op welk hoop jij?
  • Avocadosalade met olijven
  • Auberginecrème met yoghurt
  • Linguine met pesto van courgette, amandelen en munt
  • Tomatengratin
  • Geglaceerde wortelen met sesam
  • Verrukkelijke broccoli

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…