‘Iedereen die van groentjes houdt en dit
kookboek nog niet heeft, moet onmiddellijk naar buiten rennen en het gaan
kopen.’ Ik vermeldde het al terloops in deze blogpost uit 2013 (!) De hoogste
tijd om Groenten uit een Italiaanse tuin
eens de onverdeelde aandacht te geven die het verdient!
Indeling & inhoud
De ondertitel verklapt het al: Groenten uit een Italiaanse tuin is
ingedeeld volgens de seizoenen. De vier grote hoofdstukken heten dan ook
‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’. De
hoofdstukken zijn kleurgecodeerd én hebben elk een eigen gekleurd lintje. O, de structuurfreak in mij haalt haar hartje op!
Elk van de vier hoofdstukken is nog eens
opgedeeld in twee delen, waartussen je heel makkelijk kan switchen aangezien de
lengte van het papier verschilt. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen,
maar op de onderstaande foto kan je denk ik wel zien wat ik bedoel.
Deel 1 bevat achterinfo over alle
groenten die bij dat seizoen horen. Wist jij bijvoorbeeld dat je rucola het best
bewaart in een afgesloten plastic zak in de koelkast, dat er ook zwarte
paprika’s bestaan en dat aubergines minder olie absorberen als je ze van
tevoren zout?
Deel 2 bevat alle recepten met die
groenten, voorafgegaan door een overzichtsblad waarop je alle recepttitels en de bijbehorende pagina’s terugvindt.
Vormgeving & recepten
Het boek straalt kwaliteit uit, zowel
het dik, mat papier als de mooie foto’s dragen daartoe bij. De foto’s doen ietwat
oud aan, alsof er een rustieke filter overheen is gezet. Ik houd van die stijl!
Jammer genoeg krijgt lang niet elk recept
een foto. Al is dat ook wel enigszins begrijpelijk wanneer je weet dat dit boek
meer dan 350 recepten herbergt. Ongeveer een vierde van de recepten is van een
foto vergezeld.
Meestal staan er twee recepten per
bladzijde. Dat zegt al iets over de lengte van de recepten. En dat brengt me
meteen bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit kookboek: veel van de recepten zijn
bijgerechten. Om er een complete maaltijd van te maken, moet je er zelf dus nog
iets bij verzinnen. Zelf vind ik dat niet erg, maar ik besef dat dit voor
sommige mensen een minpunt kan zijn. Daarom vermeld ik het nadrukkelijk.
Elk recept krijgt een Nederlandse en een
Italiaanse naam, een leuk detail. Daarnaast staat er ook bij vermeld hoeveel
tijd elk recept in beslag neemt en voor hoeveel personen het is. Dat laatste is
bij elk recept anders, iets wat ikzelf niet zo handig vind.
De meeste recepten in dit kookboek zijn
vegetarisch. Wanneer er toch vlees of vis in een recept zit, wordt dat
aangegeven met een schattig icoontje van een varkentje, koetje, kipje of visje.
aMuse ♥ ?
Ik houd absoluut van dit kookboek en zou
het dan ook zeker aanraden. Het is echt een standaardwerk over
seizoensgroenten. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste recepten in dit
kookboek bijgerechten zijn.
Je vindt Groenten uit een Italiaanse tuin in de meeste boekhandels en online
terug voor € 39-40 Dit zijn mijn favoriete recepten uit het boek. Morgen komt
er eentje op m’n blog. Op welk hoop jij?
- Avocadosalade met olijven
- Auberginecrème met yoghurt
- Linguine met pesto van courgette, amandelen en munt
- Tomatengratin
- Geglaceerde wortelen met sesam
- Verrukkelijke broccoli
Reacties
Een reactie posten