Doorgaan naar hoofdcontent

Veggie beleg: champignonpaté #DZV2015

De lunch vind ik een van de moeilijkste maaltijden om veggie te maken. Wanneer je het geluk hebt om thuis te eten, is zelfgemaakte soep altijd een goede oplossing. Maar wanneer dat niet zo is, of wanneer je eventjes geen zin hebt in soep, kom je al snel uit bij crackers (of brood) met beleg. En veel kant-en-klaar beleg is niet vegetarisch (en eigenlijk ook gewoon verre van gezond).

Ik ga daarom tijdens deze editie van DZV extra m’n best doen om zoveel mogelijk vegetarische lunchopties te bedenken. Beginnen doe ik met deze heerlijke champignonpaté, waarop best wat variaties mogelijk zijn.



Wat heb je nodig?
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g champignons
  • 75 g noten, vb. walnoten of amandelschilfers
  • 1 kl gedroogde tijm (en/of dragon en/of verse peterselie)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Olijfolie
  • Optioneel: 1 el truffelolie, 2 el Griekse yoghurt of mascarpone
Wat moet je doen?

1. Pel de ui en snijd hem grof. Bak hem aan in een combinatie van boter met olijfolie.

2. Snijd ondertussen de champignons in vier, pel de teentjes knoflook en snijd ook die in enkele stukken. Wanneer de uien glazig zijn, mogen de champignons en knoflook erbij. Kruid het geheel met de gedroogde tijm (en/of dragon), en peper en zout.

3. Draai het vuur laag en laat de champignons rustig bakken. Draai het vuur uit wanneer de champignons gebakken en ze wat vocht hebben vrijgegeven.

4. Weeg 75 g walnoten of amandelschilfers af en maal die fijn in de blender. Voeg vervolgens de champignonmengeling toe en blend tot een smeuïge paté.

Werk de champignonpaté eventueel af met wat truffelolie en/of verse peterselie.

Voor een extra romige toets kan je wat Griekse yoghurt of mascarpone toevoegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.