De lunch vind ik een van de
moeilijkste maaltijden om veggie te maken. Wanneer je het geluk hebt om thuis te
eten, is zelfgemaakte soep altijd een goede oplossing. Maar wanneer dat niet zo
is, of wanneer je eventjes geen zin hebt in soep, kom je al snel uit bij crackers
(of brood) met beleg. En veel kant-en-klaar beleg is niet vegetarisch (en
eigenlijk ook gewoon verre van gezond).
Ik ga daarom tijdens deze
editie van DZV extra m’n best doen om zoveel mogelijk vegetarische lunchopties
te bedenken. Beginnen doe ik met deze heerlijke champignonpaté, waarop best wat
variaties mogelijk zijn.
Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 g champignons
- 75 g noten, vb. walnoten of amandelschilfers
- 1 kl gedroogde tijm (en/of dragon en/of verse peterselie)
- Peper & zout
- Bakboter
- Olijfolie
- Optioneel: 1 el truffelolie, 2 el Griekse yoghurt of mascarpone
Wat moet je doen?
1.
Pel de ui en snijd hem grof. Bak hem aan in een combinatie van boter met
olijfolie.
2.
Snijd ondertussen de champignons in vier, pel de teentjes knoflook en snijd ook
die in enkele stukken. Wanneer de uien glazig zijn, mogen de champignons en
knoflook erbij. Kruid het geheel met de gedroogde tijm (en/of dragon), en peper
en zout.
3.
Draai het vuur laag en laat de champignons rustig bakken. Draai het vuur uit
wanneer de champignons gebakken en ze wat vocht hebben vrijgegeven.
4.
Weeg 75 g walnoten of amandelschilfers af en maal die fijn in de blender. Voeg
vervolgens de champignonmengeling toe en blend tot een smeuïge paté.
Werk de champignonpaté eventueel af met
wat truffelolie en/of verse peterselie.
Voor een extra romige toets kan je wat
Griekse yoghurt of mascarpone toevoegen.
Reacties
Een reactie posten