Doorgaan naar hoofdcontent

Auberginetapenade #DZV2015

Wat ongeplande situaties op vlak van avondeten zorgden ervoor dat we nog een hele aubergine en rode paprika zonder bestemming in de ijskast hadden liggen.

Ik mikte ze van de ijskast in de oven en toverde er een heerlijke basis voor een huisgemaakte tapenade weer uit.

Lekker als onderdeel van een hapjesbuffet, maar aangezien ik geen volk over de vloer kreeg en de Dagen Zonder Vlees nog volop aan de gang zijn, heb ik er een aantal dagen mijn middagbeleg voor op crackertjes van gemaakt.


Wat heb je nodig?
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Optioneel: 3 zongedroogde tomaten
  • Optioneel: teentje knoflook
Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200°, heteluchtstand.

1. Was de paprika en de aubergine en snijd die laatste in de lengte doormidden. Leg beide groentjes in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie, en kruid ze met peper en zout. Leg ook het ongepeld teentje knoflook erbij, als je dat gebruikt (dat heb ik deze keer niet gedaan).

2. Zet de schaal gedurende 45 minuten in de oven. Wanneer de groentjes uit de oven komen, zien ze er zo mooi geroosterd uit. Laat ze afkoelen tot je ze kan aanraken zonder jezelf te verbranden.



3. Haal met je handen de schil van de aubergine en de paprika, haal ook de zaadjes uit die laatste. Dat gaat normaal heel makkelijk! Doe het vruchtvlees van beide groentjes in de blender, samen met de geroosterde knoflook zonder pel en de zongedroogde tomaatjes, als je die gebruikt.

4. Laat de auberginetapenade helemaal afkoelen in de ijskast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept