Doorgaan naar hoofdcontent

Recept ‘Plenty’: noedels met aubergine en mango #DZV2015

Ottolenghi stelt nooit teleur. Op zich verwachtte ik van dit gerecht ‘gewoon lekker’, zonder meer. Maar het bleek een heuse smaakbom. Ik deed naar (goede) gewoonte weer enkele dingen anders. Zo gebruikte ik geen sobanoedels (wegens niet in huis  – en trouwens ook niet in de Colruyt, foei Colruyt!), liet ik de koriander weg (wegens ieuw) en verving ik de chilipeper door chilivlokken (wegens geen fan van al te pikant hier in huis). Daarnaast laat Ottolenghi zijn ui rauw, terwijl ik die laat garen in de dressing. Ik vind gare ui immers altijd nog net iets lekkerder dan rauwe ui.

Ik blog wat ik ervan heb gemaakt, maar ik gok dat je ’t orginele receptje ook wel online vindt. En je kan natuurlijk ook altijd gewoon het kookboek kopen.

Dit gerecht ‘hoort’ trouwens op kamertemperatuur te worden gegeten, ’t is maar dat je ’t weet.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Dressing
  • 1 rode ui, in flinterdunne ringen
  • ¾ dl rijstazijn
  • 1 el suiker
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Chilivlokken
  • ½ kl sesamolie
  • 1 aubergine, in blokjes van 2x2 cm
  • ½ mango, in blokjes van 2x2 cm
  • ½ bosje verse basilicum, fijngesnipperd
  • Zout
  • Plantaardige olie (vb. zonnebloem- of koolzaadolie)
  • 160-180 g rijstnoedels (of sobanoedels!)
Wat moet je doen?

1. Maak eerst de dressing. Verwarm de azijn met de suiker in een pannetje, tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, chilivlokken en sesamolie toe. Voeg ook de rauwe uiringen toe en laat de dressing afkoelen.

2. Verhit de olie in een grote pan en bak de aubergineblokjes goudbruin en krokant. Laat ze daarna uitlekken (en afkoelen) op wat keukenpapier en kruid ze met zout.

3. Kook de noedels in ruim gezouten kokend water en roer af en toe. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en schud er zoveel mogelijk water af.

4. Vermeng de noedels in een mengkom met de dressing, mango, aubergine en de basilicum, en dien op.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.