Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Plenty – Yotam Ottolenghi

Ah, de meester.

Wanneer je (vaak) vegetarisch eet, is er één man waar je niet omheen kan: Yotam Ottolenghi. Toch is deze joodse groentemagiër uit Israël zelf geen vegetariër. Hij bedenkt naar eigen zeggen gewoon veel gerechten die toevallig vlees noch vis bevatten.


Indeling & inhoud
De veelheid van ingrediënten in combinatie met methoden om er wonderen mee te verrichten, leverden me het volmaakte gereedschap om gerechten klaar te maken en deze tot recepten om te zetten.
Het uitgangspunt van Ottolenghi is dat één ingrediënt talloze mogelijkheden biedt: je kan het combineren met andere ingrediënten, je kan het op verschillende manieren bereiden, je kan spelen met consistenties… Yotam Ottolenghi vertrekt dan ook altijd vanuit één ingrediënt (‘het hart van het gerecht’) waar hij iets omheen creëert.

En zo is Plenty ook opgebouwd: de 120 recepten zijn ingedeeld in vijftien hoofdstukken gericht op bepaalde ingrediënten(groepen):
 • Wortelgroenten
 • Bijzondere uien
 • Paddenstoelen
 • Courgettes en andere pompoenen
 • Paprika’s en chilipepers
 • Koolfamilie
 • De fantastische aubergine
 • Tomaten
 • Bladgroenten, gaar en rauw
 • Groene groenten
 • Verse peulvruchten
 • Peulvruchten
 • Granen
 • Pasta, polenta, couscous
 • Vruchten en kaas
Ottolenghi noemt het zelf een ‘onsystematische’ indeling, maar ik vind best goed m’n weg in zijn kookboek.

Je kan aan de benamingen van de hoofdstukken wel zien welke groenten zijn voorkeur wegdragen, maar ik vind: zijn kookboek, zijn spelregels.


Vormgeving & recepten

De cover van het kookboek en de tussenbladen bij elk hoofdstuk zijn vrij clean met leuke tekeningen. Maar de foto’s van de gerechten zelf stralen uit wat we van Ottolenghi gewoon zijn: overvloed! Ik bedoel daarmee dat je zijn gerechten bijna kan proeven gewoon door ernaar te kijken. Smaakexplosies op papier.


Ik kan er niet omheen. Ik kan geen review van Plenty schrijven zonder het te hebben over Ottolenghi en zijn ingrediëntenlijsten… Wie zijn recepten een beetje kent, weet: als je iets van Ottolenghi wil maken, heb je véél nodig. Maar dat is gewoon Ottolenghi en hij is de enige die dat mag (van mij). Vaak zijn het wel vele verschillende kruiden die zijn ingrediëntenlijsten zo lang maken, wat ik iets vergeeflijker vind omdat je kruiden heel lang kan bewaren.

Een ander ‘minpuntje’ is dat er regelmatig onbekende of moeilijk vindbare dingen in zijn ingrediëntenlijsten staan, bijvoorbeeld Thaise asperges, buna shimejipaddenstoelen, eendeneieren, tahu, fenegriekzaad nigellazaad, laoswortel, za’atar… Daar moet je een beetje doorheen leren lezen. Ottolenghi gebruikt soms immers andere benamingen voor dingen die je zeker wel kent. Zo zijn Thaise asperges gewoon groene asperges, de onuitspreekbare paddenstoelen enoki en is tahu eigenlijk tofu. Bovendien zou ik die eendeneieren ongegeneerd vervangen door kippeneieren en die laoswortel door gember. En ja, die andere ‘vreemde’ ingrediënten moet je dan maar beschouwen als een kans om nieuwe dingen te leren kennen!

Eigenlijk maakt Ottolenghi hele simpele gerechten met heel veel vreemde ingrediënten.


Wat ik heel erg apprecieer, is dat elk recept begint met een intro waarin Ottolenghi vertelt waarom dat recept speciaal is voor hem, met welk ander recept uit zijn boek je het kan combineren of door welke dingen je sommige van de ingrediënten kan vervangen voor een compleet andere smaak.


aMuse ♥ ?

Hoe kan je níet van Ottolenghi houden? Hij is een begrip in de foodie-wereld, zijn kookboeken een must voor wie (weleens) veggie eet. Schaf je een Ottolenghi-kookboek aan, en wel nu! Plenty kan van jou zijn voor zo’n € 29,95. Maar ik kan u zeker ook zijn andere kookboeken aanraden: Het Kookboek, Jeruzalem en Plenty More.

Zijn shakshuka maakte ik al eens, zij het een beetje aangepast (heiligschennis, I know), maar dit zijn mijn andere topfavorieten uit Plenty:
 • Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette
 • Salade van nieuwe aardappeltjes
 • Gekarameliseerde-knoflooktaart
 • Courgettesalade met hazelnoten
 • Aubergine met karnemelksaus
 • Sobanoedels met aubergine en mango
Morgen deel ik één van Ottolenghis pareltjes met jou.

Heb jij weleens een gerecht van Yotam Ottolenghi gemaakt? Welk raad jij aan?

Reacties

 1. Ohja, Ottolenghi! Ik heb net 'Plenty More' gekocht...
  Ik weet niet waar je woont, maar een tip voor moeilijker te vinden kruiden: Spice Bazaar in Gent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, da's wat ver om even kruiden te gaan halen. Ik woon in Lier (poort van de Kempen), maar als ik eens in Gent ben, zal ik eraan denken! :-)

   Verwijderen
  2. Ohja, in dat geval is dat iets minder handig :-). Misschien zijn in jouw buurt gelijkaardige winkeltjes?

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…