Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek 'Veg!' – Hugh Fearnly-Whittingstall

Na Ottolenghi is Hugh Fearnley-Whittingstall – of misschien makkelijker ‘de man van Veg!’ – er nog een waar je niet omheen kan in veggieland. Net als Plenty is ook Veg! geen strikt vegetarisch kookboek, maar wel een kookboek ‘met groenten in de hoofdrol’. Net als Yotam is Hugh immers geen vegetariër. Integendeel zelfs, hij is een vleeseter die van groenten heeft leren houden.

Hugh probeert naar eigen zeggen zijn lezers ertoe aan te zetten meer groente te eten. ‘Veel meer groente. En ook veel minder vlees. En misschien ook wat minder vis. Waarom? Omdat groente beter is voor ons en onze planeet.’

Volledig in overeenstemming met de missie van DZV dus, deze mens met de onuitspreekbare naam. Maar hoe zijn z’n recepten? Lees verder!


Indeling & inhoud

Veg! bevat meer dan 200 recepten, ingedeeld in 10 hoofdstukken.
 • Troosteten & feestjes
 • Volle salades
 • Rauw gemixt
 • Stevige soepen
 • Brood en zo
 • Eten uit de voorraadkast
 • Pasta & rijst
 • Mezze & tapas
 • Oven, grill & barbecue
 • Bijgerechten
Ongeveer een derde van alle recepten zijn veganistisch. Je kan ze herkennen aan een V-icoontje.

Elk hoofdstuk begint met een intro van twee bladzijden. Daarin vertelt Hugh welke recepten je in dit hoofdstuk kan terugvinden en zet hij enkele van zijn favorieten wat extra in de verf. Ik vind het in ieder geval leuk wanneer je ook een beetje kan lezen in een kookboek.


Vormgeving & recepten

Maar het belangrijkste in een kookboek zijn natuurlijk de recepten, en ook wel de foto’s. Over beide kan ik zeer positief zijn! Ik vind de recepten heel inventief. Veel ‘waarom-heb-ik-daar-niet-aan-gedacht?’-combinaties. Elk recept krijgt bovendien een leuke intro, wat ik altijd een meerwaarde vind voor een kookboek.


De titel en de ingrediëntenlijst krijgen een andere kleur dan zwart, een leuk detail dat de recepten bovendien overzichtelijk maakt. Wel heb je vaak veel nodig om de recepten van de man met de lange naam te maken, maar het zijn meestal geen vreemde of moeilijk vindbare ingrediënten.


En dan wat mij betreft de grootste troef van dit boek: Veg! is tot nog toe het enige kookboek dat ik heb waarin élk recept een (paginagrote!) foto krijgt. En niet alleen dat, naast de (heel smakelijk uitziende!) foto’s staat dit kookboek vol tekeningen, wat maakt dat Veg! ook heel speels oogt.


aMuse ♥ ?

Wat mij betreft verdient Veg! zeker een plekje in ieders boekenkast. Je kan het kookboek in de meeste boekhandels en online vinden voor € 24,95.

Er staan heel veel leuke recepten in dit boek. Mijn favorieten?
 • Tarte tatin van babybietjes
 • Gratin met zoete aardappel en pinda’s
 • Mexicaanse soep met tomaten en bonen
 • Pasta met nieuwe aardappels, sperziebonen en pesto
 • Cambodjaanse bruiloftsdipsaus
 • Gekarameliseerde wortel met gremolata
Morgen deel ik een van de recepten op m’n blog. Welk hoop jij dat het is?

Eindigen wil ik deze keer met een quote uit het boek, een die ook mijn bevindingen in verband met vegetarisch koken illustreert:
Het verleggen van je kookkunsten van vlees naar groente vergt een verandering in je houding (…) Je moet ze op een andere, creatieve manier bekijken. Maar als je er eenmaal aan gewend bent om groente als hoofdgerecht te bereiden, lijkt het al snel een heel natuurlijk proces.

Reacties

 1. Ik kan mij helemaal aansluiten bij die quote. Ik ben daardoor ook meer "nieuwere" dingen beginnen uitproberen, eerst puur vegetarisch, maar later ook voor vlees- en visgerechten, daar waar ik tevoren eerder terugviel op het eetpatroon van thuis (zijnde vooral vlees + groenten + patatjes).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.