Na Ottolenghi is Hugh
Fearnley-Whittingstall – of misschien makkelijker ‘de man van Veg!’ – er nog een waar je niet omheen
kan in veggieland. Net als Plenty is
ook Veg! geen strikt vegetarisch kookboek, maar
wel een kookboek ‘met groenten in de hoofdrol’. Net als Yotam is Hugh immers
geen vegetariër. Integendeel zelfs, hij is een vleeseter die van groenten heeft
leren houden.
Hugh probeert naar eigen zeggen zijn
lezers ertoe aan te zetten meer groente te eten. ‘Veel meer groente. En ook veel
minder vlees. En misschien ook wat minder vis. Waarom? Omdat groente beter is
voor ons en onze planeet.’
Volledig in overeenstemming met de missie van DZV dus,
deze mens met de onuitspreekbare naam. Maar hoe zijn z’n recepten? Lees verder!
Indeling & inhoud
Veg! bevat meer dan 200 recepten, ingedeeld
in 10 hoofdstukken.
- Troosteten & feestjes
- Volle salades
- Rauw gemixt
- Stevige soepen
- Brood en zo
- Eten uit de voorraadkast
- Pasta & rijst
- Mezze & tapas
- Oven, grill & barbecue
- Bijgerechten
Ongeveer een derde van alle recepten
zijn veganistisch. Je kan ze herkennen aan een V-icoontje.
Elk hoofdstuk begint met een intro van twee bladzijden. Daarin vertelt Hugh welke recepten je in dit hoofdstuk kan terugvinden en zet hij enkele van zijn favorieten wat extra in de verf. Ik vind het in ieder geval leuk wanneer je ook een beetje kan lezen in een kookboek.
Elk hoofdstuk begint met een intro van twee bladzijden. Daarin vertelt Hugh welke recepten je in dit hoofdstuk kan terugvinden en zet hij enkele van zijn favorieten wat extra in de verf. Ik vind het in ieder geval leuk wanneer je ook een beetje kan lezen in een kookboek.
Vormgeving & recepten
Maar het belangrijkste in een kookboek zijn
natuurlijk de recepten, en ook wel de foto’s. Over beide kan ik zeer positief
zijn! Ik vind de recepten heel inventief. Veel ‘waarom-heb-ik-daar-niet-aan-gedacht?’-combinaties.
Elk recept krijgt bovendien een leuke intro, wat ik altijd een meerwaarde vind voor
een kookboek.
De titel en de ingrediëntenlijst krijgen
een andere kleur dan zwart, een leuk detail dat de recepten bovendien overzichtelijk
maakt. Wel heb je vaak veel nodig om de recepten van de man met de lange naam
te maken, maar het zijn meestal geen vreemde of moeilijk vindbare ingrediënten.
En dan wat mij betreft de grootste troef
van dit boek: Veg! is tot nog toe het enige kookboek dat ik
heb waarin élk recept een (paginagrote!) foto krijgt. En niet alleen dat, naast
de (heel smakelijk uitziende!) foto’s staat dit kookboek vol tekeningen, wat
maakt dat Veg! ook heel speels oogt.
aMuse ♥ ?
Wat mij betreft verdient Veg! zeker een plekje in ieders
boekenkast. Je kan het kookboek in de meeste boekhandels en online vinden voor
€ 24,95.
Er staan heel veel leuke recepten in dit
boek. Mijn favorieten?
- Tarte tatin van babybietjes
- Gratin met zoete aardappel en pinda’s
- Mexicaanse soep met tomaten en bonen
- Pasta met nieuwe aardappels, sperziebonen en pesto
- Cambodjaanse bruiloftsdipsaus
- Gekarameliseerde wortel met gremolata
Morgen
deel ik een van de recepten op m’n blog. Welk hoop jij dat het is?
Eindigen wil ik deze keer met een quote
uit het boek, een die ook mijn bevindingen in verband met vegetarisch koken illustreert:
Het verleggen van je kookkunsten van vlees naar groente vergt een verandering in je houding (…) Je moet ze op een andere, creatieve manier bekijken. Maar als je er eenmaal aan gewend bent om groente als hoofdgerecht te bereiden, lijkt het al snel een heel natuurlijk proces.
Ik kan mij helemaal aansluiten bij die quote. Ik ben daardoor ook meer "nieuwere" dingen beginnen uitproberen, eerst puur vegetarisch, maar later ook voor vlees- en visgerechten, daar waar ik tevoren eerder terugviel op het eetpatroon van thuis (zijnde vooral vlees + groenten + patatjes).
BeantwoordenVerwijderen