Doorgaan naar hoofdcontent

Tofuburgers #DZV2015

Mijn plan is om tijdens deze editie van Dagen Zonder Vlees de perfecte vegetarische burger te maken. Je kan heel veel verschillende ingrediënten als basis gebruiken. Ik gaf het startsein voor mijn zoektocht met deze tofuburgers, meteen een schot in de roos.

De tofuburgers zien eruit als echte hamburgers. Qua structuur zijn ze iets sappiger, wat ik eigenlijk alleen maar positief vind. De smaak kan je natuurlijk niet vergelijken met die van een ‘echte’ hamburger, maar wanneer je dat ook niet verwacht, zal deze burger je zeker niet teleurstellen. Het is een echt smaakbommetje!

Met deze hoeveelheden maak je twee hele grote of vier kleinere tofuburgers. Stem het een beetje af op het formaat van de broodjes die je gebruikt. Ik nam van die kleine Turkse pistoletjes en maakte dan ook vier burgertjes, twee per persoon.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Tofuburgers
  • 2 grote of 4 kleine pistolets
  • 250 g tofu
  • 75 g gepelde walnoten
  • 40 g havermout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 4 kl Pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)
  • Peper & zout
Toppings, naar smaak
  • 2 rode uien, in ringen gebakken
  • Sla
  • Augurk
  • Mosterd
  • Ketchup
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 200° C.

2. Maal de havermout fijn in de blender zodat je havermeel verkrijgt. Stort dat uit in een mengkom. Maal daarna ook de walnoten fijn in de blender en doe die bij het havermeel. Maal ook de tofu fijn in de blender en doe die daarna bij in de mengkom. Pel de ui en de knoflook en haal ook die door de blender. Doe de ui en de look, samen met het ei, de ketjap manis en de kruiden bij in de mengkom.

3. Meng het geheel met een lepel of je handen goed door elkaar. Normaal krijg je iets wat de consistentie van gehakt heeft. Wanneer het te nat is, kan je altijd nog wat extra havermeel toevoegen. Is het te droog, dan kan je nog een eitje of eventueel wat water toevoegen.

4. Vorm twee grote of vier kleine balletjes van het ‘gehakt’ en druk die plat, zodat je burgers krijgt.

5. Neem je grillpan erbij en laat die goed heet worden. Bak de burgers in de hete grillpan, twee minuten aan elke kant. Wanneer je pan voldoende heet is, zullen de burgers niet blijven kleven, maar als je ’t niet vertrouwt, mag je gerust een beetje vetstof gebruiken. Schep de burgers daarna over in een ovenschaal en zet ze nog 15 minuten in de oven van 200°.

6. Bereid je toppings voor. In mijn geval hield dat in: uien bakken, sla wassen en augurk snijden. Serveer de tofuburgers tussen een pistolet, met de toppings en saus van je keuze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zou het nog met de nieuwe blog zijn?

Goed omdat: het thema in orde is (it's sooo pretty!)het logo is gemaaktde lettertypes- en groottes zijn gekozende knopen over de kleuren zijn doorgehaktmijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts mét commentaren succesvol zijn overgezet van Blogger naar Wordpress #vreugdedansjeNiet goed omdat: ik mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog allemaal moet redirecten van Blogger naar Wordpressik de SEO van mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog op punt moet stellenen vooral: omdat ik de lay-out van die ondertussen-meer-dan-500-blogposts ÉÉN VOOR ÉÉN  HANDMATIG moet aanpassenMet dat laatste ben ik de afgelopen week grotendeels bezig geweest. De status? 125 blogposts gedaan, 376 te gaan EN IK WORD GEK!

Aan dit tempo zou ik klaar zijn binnen een drietal weken, wat nog enigszins oké lijkt, maar het ‘probleem’ is dat het schooljaar volgende week begint en ik mijn blog dus een aantal plekjes ga moeten laten zakken op de prioriteitenranglijst.
Mijn opties:
1. Mijn nieuwe blog nu al online zette…

Pasta met kip in pittige tomatensaus

Dit gerecht is enkele weken geleden ontstaan, wanneer we voor onze reis nog enkele verdwaalde ingrediënten in onze ijskast hadden liggen. Ik zei toen dat ik die ingrediënten in het vervolg zeker opzettelijk zou meebrengen. Dit is echt zo’n gerechtje dat van mij permanent in het weekmenu zou mogen. Nu ja, als ik geen foodblog had en ‘verplicht’ was om steeds nieuwe dingen te maken dan.
Door de mascarpone in de saus is dit receptje iets calorierijker dan dat je van mij gewoon bent. In principe kan je die wel weglaten, maar hij maakt de saus eigenlijk echt lekkerder!
Wist je trouwens dat je mascarpone gewoon kan invriezen en daarna in bevroren vorm weer gebruiken? Dat gaat uiteraard niet in desserts, maar je kan hem bijvoorbeeld wel gewoon laten smelten in een saus.



Wat heb je nodig (2 personen)? 160-180 pasta, bv. spaghetti 1 kipfilet1 grote ui2 teentjes knoflook200 g verse spinazie2 tomaten1 klein potje tomatenpuree150 ml tomatenpassata, bv. Tomato Frito2 el mascarpone (of Griekse yoghurt)1…

Oosterse bulgursalade met zalm

Na alle Berlijn-updates van de afgelopen week vond ik het hoog tijd om nog eens een receptje te delen. O, en wat voor eentje. Dit is zo’n heerlijk simpel maar toch apart gezond gerechtje voor een zomerse dag! Eentje waar je amper werk aan hebt dan nog!
Deze salade is het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste stap, zodat het geheel tijd heeft om af te koelen.

Wat heb je nodig (2 personen)? 125 g bulgur250 g zalm4 dl visbouillon, vb. 4 dl water met 1 visbouillonblokje2 wortelen½ komkommer½ citroenVerse peterseliePeper & zoutOosterse dressing 1 potje (125-150 ml) Griekse yoghurtMespuntje wasabi2 el sojasaus (zoute)1 el honing2 el geroosterde sesamzaadjesWat moet je doen?
1. Snijd de zalm in hapklare stukken. Doe de bulgur samen met de zalm en de bouillon in een pot. Zet er een deksel op en breng aan de kook. Wanneer de bouillon is opgenomen (na zo’n 10 minuten), zijn de bulgur en de zalm klaar. Stort het geheel uit in een kom en laat afkoelen.
2. Com…