Doorgaan naar hoofdcontent

Tofuburgers #DZV2015

Mijn plan is om tijdens deze editie van Dagen Zonder Vlees de perfecte vegetarische burger te maken. Je kan heel veel verschillende ingrediënten als basis gebruiken. Ik gaf het startsein voor mijn zoektocht met deze tofuburgers, meteen een schot in de roos.

De tofuburgers zien eruit als echte hamburgers. Qua structuur zijn ze iets sappiger, wat ik eigenlijk alleen maar positief vind. De smaak kan je natuurlijk niet vergelijken met die van een ‘echte’ hamburger, maar wanneer je dat ook niet verwacht, zal deze burger je zeker niet teleurstellen. Het is een echt smaakbommetje!

Met deze hoeveelheden maak je twee hele grote of vier kleinere tofuburgers. Stem het een beetje af op het formaat van de broodjes die je gebruikt. Ik nam van die kleine Turkse pistoletjes en maakte dan ook vier burgertjes, twee per persoon.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Tofuburgers
 • 2 grote of 4 kleine pistolets
 • 250 g tofu
 • 75 g gepelde walnoten
 • 40 g havermout
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ei
 • 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
 • 4 kl Pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)
 • Peper & zout
Toppings, naar smaak
 • 2 rode uien, in ringen gebakken
 • Sla
 • Augurk
 • Mosterd
 • Ketchup
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 200° C.

2. Maal de havermout fijn in de blender zodat je havermeel verkrijgt. Stort dat uit in een mengkom. Maal daarna ook de walnoten fijn in de blender en doe die bij het havermeel. Maal ook de tofu fijn in de blender en doe die daarna bij in de mengkom. Pel de ui en de knoflook en haal ook die door de blender. Doe de ui en de look, samen met het ei, de ketjap manis en de kruiden bij in de mengkom.

3. Meng het geheel met een lepel of je handen goed door elkaar. Normaal krijg je iets wat de consistentie van gehakt heeft. Wanneer het te nat is, kan je altijd nog wat extra havermeel toevoegen. Is het te droog, dan kan je nog een eitje of eventueel wat water toevoegen.

4. Vorm twee grote of vier kleine balletjes van het ‘gehakt’ en druk die plat, zodat je burgers krijgt.

5. Neem je grillpan erbij en laat die goed heet worden. Bak de burgers in de hete grillpan, twee minuten aan elke kant. Wanneer je pan voldoende heet is, zullen de burgers niet blijven kleven, maar als je ’t niet vertrouwt, mag je gerust een beetje vetstof gebruiken. Schep de burgers daarna over in een ovenschaal en zet ze nog 15 minuten in de oven van 200°.

6. Bereid je toppings voor. In mijn geval hield dat in: uien bakken, sla wassen en augurk snijden. Serveer de tofuburgers tussen een pistolet, met de toppings en saus van je keuze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…