Mijn plan is om tijdens deze
editie van Dagen Zonder Vlees de perfecte vegetarische burger te maken. Je kan heel
veel verschillende ingrediënten als basis gebruiken. Ik gaf het startsein voor
mijn zoektocht met deze tofuburgers, meteen een schot in de roos.
De tofuburgers zien eruit
als echte hamburgers. Qua structuur zijn ze iets sappiger, wat ik eigenlijk
alleen maar positief vind. De smaak kan je natuurlijk niet vergelijken met die
van een ‘echte’ hamburger, maar wanneer je dat ook niet verwacht, zal deze
burger je zeker niet teleurstellen. Het is een echt smaakbommetje!
Met deze hoeveelheden maak
je twee hele grote of vier kleinere tofuburgers. Stem het een beetje af op het
formaat van de broodjes die je gebruikt. Ik nam van die kleine Turkse
pistoletjes en maakte dan ook vier burgertjes, twee per persoon.
Wat heb je nodig (2 personen)?
Tofuburgers
- 2 grote of 4 kleine pistolets
- 250 g tofu
- 75 g gepelde walnoten
- 40 g havermout
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
- 4 kl Pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)
- Peper & zout
Toppings, naar smaak
- 2 rode uien, in ringen gebakken
- Sla
- Augurk
- Mosterd
- Ketchup
Wat moet je doen?
1.
Verwarm de oven voor op 200° C.
2.
Maal de havermout fijn in de blender zodat je havermeel verkrijgt. Stort dat
uit in een mengkom. Maal daarna ook de walnoten fijn in de blender en doe die
bij het havermeel. Maal ook de tofu fijn in de blender en doe die daarna bij in
de mengkom. Pel de ui en de knoflook en haal ook die door de blender. Doe de ui
en de look, samen met het ei, de ketjap manis en de kruiden bij in de mengkom.
3.
Meng het geheel met een lepel of je handen goed door elkaar. Normaal krijg je
iets wat de consistentie van gehakt heeft. Wanneer het te nat is, kan je altijd
nog wat extra havermeel toevoegen. Is het te droog, dan kan je nog een eitje of
eventueel wat water toevoegen.
4.
Vorm twee grote of vier kleine balletjes van het ‘gehakt’ en druk die plat,
zodat je burgers krijgt.
5.
Neem je grillpan erbij en laat die goed heet worden. Bak de burgers in de hete
grillpan, twee minuten aan elke kant. Wanneer je pan voldoende heet is, zullen
de burgers niet blijven kleven, maar als je ’t niet vertrouwt, mag je gerust
een beetje vetstof gebruiken. Schep de burgers daarna over in een ovenschaal en
zet ze nog 15 minuten in de oven van 200°.
6.
Bereid je toppings voor. In mijn geval hield dat in: uien bakken, sla wassen en
augurk snijden. Serveer de tofuburgers tussen een pistolet, met de toppings en
saus van je keuze.
Reacties
Een reactie posten