Vitamine C speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem van het lichaam. Door de vorming van witte bloedcellen, bevordert vitamine C de weerstand tegen virale en bacteriële infecties.
Daarnaast is vitamine C een belangrijke antioxidant
die ons beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Wat is precies een
antioxidant?
Wanneer moleculen met minstens één ongepaard
(vrij) elektron reageren met zuurstof (= oxideren) ontstaan vrije radicalen
(= ‘incomplete stukjes van moleculen’). Vrije radicalen kunnen
schade aanbrengen aan de celmembranen,
celeiwitten en het DNA. Op die manier kunnen kankers en hart- en vaatziekten
zich makkelijk ontwikkelen. Vitaminen met een antioxidante functie (vb.
vitamine C en vitamine E) gaan die beschadigingen door oxidatie tegen.
|
Een derde functie van vitamine C is dat
ze nodig is voor de vorming van collageen. Collageen is cruciaal voor gezond
bindweefsel (= geraamte van vet, spieren en botten), een gezonde huid, gezonde pezen,
gewrichten en botten, en een goede wondgenezing.
Een tekort aan vitamine C merk je dan ook het
eerst aan je weerstand (vatbaarheid voor verkoudheden). De afbraak van
collageen (bloedend
tandvlees, blauwe plekken en trage wondgenezing) is een tweede teken.
Compleet anders dan vitamine B12 zit vitamine
C uitsluitend in plantaardige bronnen. Ideaal dus voor vegetariërs. Al
helemaal als je weet dat vitamine C ook nog eens de opname van plantaardig ijzer verbetert,
zoals ik vertelde in deze blogpost. Vitamine C zit in alle soorten vers fruit
en verse
groenten, maar bijzonder goede bronnen zijn citrusvruchten,
bosvruchten, kiwi, meloen en ananas, en (zoete) aardappel, paprika, bloemkool
en donkere bladgroenten.
Deze
samenvatting is gebaseerd op het boek Super
Eating van Ian Marber en mijn cursus
Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten