Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof met balletjes in zure saus

Primeur! Dit is een receptje van mijn mama. Eigenlijk altijd wanneer ik groente-vlees-patatjes maak, baseer ik mij op één van de pakweg tien gerechten waartussen mijn mama varieert.

Ik heb eigenlijk geen idee of nog mensen witloof op deze manier eten. Daarom twijfelde ik of ik dit wel moest bloggen. Mijn lief zei dat hij altijd weleens een veldonderzoek wilde uitvoeren door willekeurig bij mensen te gaan aanbellen om te horen op wat voor manieren zij allemaal witloof eten. Maar ik bedacht me dat het gewoon bloggen en de reacties afwachten toch een minder omslachtige manier zou zijn.

Soit, als je dit nog niet kent: maak het eens de volgende keer dat je een groente-vlees-patatjesmaaltijd plant. Het is best lekker. Voor mij smaakt het naar mijn jeugd. Voor jou vast gewoon naar witloof met balletjes in een lekker zurig sausje. Maar da’s ook de moeite, hoor.

Hoe je puree moet maken, zet ik er niet bij. Anders zou dit wel een heel lang recept worden. Mag ik aannemen dat iedereen behalve mijn lief (sorry liefje) puree kan maken zonder recept?


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 300 g gehakt*
  • 1 ei
  • Verkruimelde beschuiten
  • 1 el maïzena
  • 2 el natuurazijn
  • 3 dl water
  • 1 kl suiker
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Voor erbij: puree!
* Mijn moeder gebruikt altijd gemengd gehakt (rund-varken), ik nam kippenhakt wegens gezonder.

Wat moet je doen?

De stappen voor de puree schrijf ik hier dus niet uit, maar vergeet hem niet, hé!

1. Meng het ei onder het gehakt en doe er zoveel verkruimelde beschuiten bij als nodig om het gehakt opnieuw ‘droog’ te maken. Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje van het gehakt.

2. Bak de gehaktballetjes aan in bruisende boter tot een ze een bruin korstje hebben. Snijd ondertussen het witloof grof. Denk: snippers van zo’n 2-3 cm breed.

3. Doe het witloof bij de gehaktballetjes en stoof het aan. Kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat.

4. Maak een mengsel van de maïzena, azijn en het water.

5. Voeg wanneer het witloof een mooie kleur heeft het koffielepeltje suiker toe en giet er dan het maïzenamengsel overheen.

6. Laat het geheel nog zo’n 10-15 minuten op en laag vuurtje sudderen onder een deksel tot de balletjes volledig gaar zijn.

7. Yummm!

Reacties

  1. Dit is een witloofbereiding die ik alleszins nog niet kende. Voor je veldonderzoek ;-) zijn dit de manieren waarop ik witloof maak: ofwel rauw (met een beetje mayonaise), ofwel gestoofd (puur of met tijm), ofwel in soep (idem, puur of met tijm). Al ga ik deze manier ook wel eens uittesten!
    Qua combinaties eet ik rauw het vaakst in een slaatje of vb. met biefstuk, pepersaus en gebakken patatjes. Gestoofd ook met vlees of in groentetaarten (en sinds kort ook jouw pizza :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dank je om ons veldonderzoek een handje te helpen. Ik ben echt zot van witloof en wil graag zoveel mogelijk bereidingen ontdekken! :-)

      Verwijderen
  2. Gehaktballetjes, witloof en inplaats van azijn en suiker doe ik er een flesje becel koffieroom bij. Yumm. Of als salade witloof met granny smith appel en mayonaise.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, zo leuk om over andere mensen hun eetgewoontes te lezen. :-) Koffieroom heb ik nog nóóit gebruikt in de keuken trouwens.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.