Primeur! Dit is een receptje
van mijn mama. Eigenlijk altijd wanneer ik groente-vlees-patatjes maak, baseer
ik mij op één van de pakweg tien gerechten waartussen mijn mama varieert.
Ik heb eigenlijk geen idee
of nog mensen witloof op deze manier eten. Daarom twijfelde ik of ik dit wel
moest bloggen. Mijn lief zei dat hij altijd weleens een veldonderzoek wilde
uitvoeren door willekeurig bij mensen te gaan aanbellen om te horen op wat voor
manieren zij allemaal witloof eten. Maar ik bedacht me dat het gewoon bloggen
en de reacties afwachten toch een minder omslachtige manier zou zijn.
Soit, als je dit nog niet
kent: maak het eens de volgende keer dat je een groente-vlees-patatjesmaaltijd
plant. Het is best lekker. Voor mij smaakt het naar mijn jeugd. Voor jou vast
gewoon naar witloof met balletjes in een lekker zurig sausje. Maar da’s ook de
moeite, hoor.
Hoe je puree moet maken, zet
ik er niet bij. Anders zou dit wel een heel lang recept worden. Mag ik aannemen
dat iedereen behalve mijn lief (sorry liefje) puree kan maken zonder recept?
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 4 stronkjes witloof
- 300 g gehakt*
- 1 ei
- Verkruimelde beschuiten
- 1 el maïzena
- 2 el natuurazijn
- 3 dl water
- 1 kl suiker
- Nootmuskaat
- Peper & zout
- Bakboter
- Voor erbij: puree!
* Mijn moeder gebruikt altijd gemengd
gehakt (rund-varken), ik nam kippenhakt wegens gezonder.
Wat moet je doen?
De stappen voor de puree schrijf ik hier
dus niet uit, maar vergeet hem niet, hé!
1.
Meng het ei onder het gehakt en doe er zoveel verkruimelde beschuiten bij als
nodig om het gehakt opnieuw ‘droog’ te maken. Rol balletjes ter grootte van een
pingpongballetje van het gehakt.
2.
Bak de gehaktballetjes aan in bruisende boter tot een ze een bruin korstje
hebben. Snijd ondertussen het witloof grof. Denk: snippers van zo’n 2-3 cm
breed.
3.
Doe het witloof bij de gehaktballetjes en stoof het aan. Kruid het geheel met
peper, zout en nootmuskaat.
4.
Maak een mengsel van de maïzena, azijn en het water.
5.
Voeg wanneer het witloof een mooie kleur heeft het koffielepeltje suiker toe en
giet er dan het maïzenamengsel overheen.
6.
Laat het geheel nog zo’n 10-15 minuten op en laag vuurtje sudderen onder een
deksel tot de balletjes volledig gaar zijn.
7. Yummm!
Dit is een witloofbereiding die ik alleszins nog niet kende. Voor je veldonderzoek ;-) zijn dit de manieren waarop ik witloof maak: ofwel rauw (met een beetje mayonaise), ofwel gestoofd (puur of met tijm), ofwel in soep (idem, puur of met tijm). Al ga ik deze manier ook wel eens uittesten!
BeantwoordenVerwijderenQua combinaties eet ik rauw het vaakst in een slaatje of vb. met biefstuk, pepersaus en gebakken patatjes. Gestoofd ook met vlees of in groentetaarten (en sinds kort ook jouw pizza :-)
Haha, dank je om ons veldonderzoek een handje te helpen. Ik ben echt zot van witloof en wil graag zoveel mogelijk bereidingen ontdekken! :-)
VerwijderenGehaktballetjes, witloof en inplaats van azijn en suiker doe ik er een flesje becel koffieroom bij. Yumm. Of als salade witloof met granny smith appel en mayonaise.
BeantwoordenVerwijderenHihi, zo leuk om over andere mensen hun eetgewoontes te lezen. :-) Koffieroom heb ik nog nóóit gebruikt in de keuken trouwens.
Verwijderen