Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof met balletjes in zure saus

Primeur! Dit is een receptje van mijn mama. Eigenlijk altijd wanneer ik groente-vlees-patatjes maak, baseer ik mij op één van de pakweg tien gerechten waartussen mijn mama varieert.

Ik heb eigenlijk geen idee of nog mensen witloof op deze manier eten. Daarom twijfelde ik of ik dit wel moest bloggen. Mijn lief zei dat hij altijd weleens een veldonderzoek wilde uitvoeren door willekeurig bij mensen te gaan aanbellen om te horen op wat voor manieren zij allemaal witloof eten. Maar ik bedacht me dat het gewoon bloggen en de reacties afwachten toch een minder omslachtige manier zou zijn.

Soit, als je dit nog niet kent: maak het eens de volgende keer dat je een groente-vlees-patatjesmaaltijd plant. Het is best lekker. Voor mij smaakt het naar mijn jeugd. Voor jou vast gewoon naar witloof met balletjes in een lekker zurig sausje. Maar da’s ook de moeite, hoor.

Hoe je puree moet maken, zet ik er niet bij. Anders zou dit wel een heel lang recept worden. Mag ik aannemen dat iedereen behalve mijn lief (sorry liefje) puree kan maken zonder recept?


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 300 g gehakt*
  • 1 ei
  • Verkruimelde beschuiten
  • 1 el maïzena
  • 2 el natuurazijn
  • 3 dl water
  • 1 kl suiker
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Voor erbij: puree!
* Mijn moeder gebruikt altijd gemengd gehakt (rund-varken), ik nam kippenhakt wegens gezonder.

Wat moet je doen?

De stappen voor de puree schrijf ik hier dus niet uit, maar vergeet hem niet, hé!

1. Meng het ei onder het gehakt en doe er zoveel verkruimelde beschuiten bij als nodig om het gehakt opnieuw ‘droog’ te maken. Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje van het gehakt.

2. Bak de gehaktballetjes aan in bruisende boter tot een ze een bruin korstje hebben. Snijd ondertussen het witloof grof. Denk: snippers van zo’n 2-3 cm breed.

3. Doe het witloof bij de gehaktballetjes en stoof het aan. Kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat.

4. Maak een mengsel van de maïzena, azijn en het water.

5. Voeg wanneer het witloof een mooie kleur heeft het koffielepeltje suiker toe en giet er dan het maïzenamengsel overheen.

6. Laat het geheel nog zo’n 10-15 minuten op en laag vuurtje sudderen onder een deksel tot de balletjes volledig gaar zijn.

7. Yummm!

Reacties

  1. Dit is een witloofbereiding die ik alleszins nog niet kende. Voor je veldonderzoek ;-) zijn dit de manieren waarop ik witloof maak: ofwel rauw (met een beetje mayonaise), ofwel gestoofd (puur of met tijm), ofwel in soep (idem, puur of met tijm). Al ga ik deze manier ook wel eens uittesten!
    Qua combinaties eet ik rauw het vaakst in een slaatje of vb. met biefstuk, pepersaus en gebakken patatjes. Gestoofd ook met vlees of in groentetaarten (en sinds kort ook jouw pizza :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dank je om ons veldonderzoek een handje te helpen. Ik ben echt zot van witloof en wil graag zoveel mogelijk bereidingen ontdekken! :-)

      Verwijderen
  2. Gehaktballetjes, witloof en inplaats van azijn en suiker doe ik er een flesje becel koffieroom bij. Yumm. Of als salade witloof met granny smith appel en mayonaise.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, zo leuk om over andere mensen hun eetgewoontes te lezen. :-) Koffieroom heb ik nog nóóit gebruikt in de keuken trouwens.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen ...