Doorgaan naar hoofdcontent

Wok met mangosaus #DZV2015

Ik vind dit de beste woksaus die ik al heb gemaakt! Ik vertel er wel bij dat je van zoet moet houden. Mijn vriend was er daarom niet zo’n fan van.

Dit gerecht draait om de saus. Je kan dus variëren met de groentjes. Wat hier nog lekker bij zou zijn: paksoi, paddenstoelen, broccoli,… Het is maar waar je van houdt!

Kip zou perfect zijn in deze wok, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen tijdens de Dagen Zonder Vlees, hé. Gelukkig had ik ook een hele lekkere vleesvervanger in huis: gerookte tofu. Wat een verschil met de smakeloze gewone variant! Helaas hebben niet alle supermarkten gerookte tofu. Ik vond de mijne bij Carrefour.

Heb jij weleens gerookte tofu geprobeerd?


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 rode uien
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 250 g sojascheuten (taugé)
  • 250 g (gerookte) tofu
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • Neutrale olie, bv. koolzaadolie
  • Voor erbij: rijst, udonnoedels, rijstnoedels… Wat je graag hebt!
Mangosaus
  • ½ mango
  • 1 limoen
  • 2 el zoete sojasaus
  • 2 el zoute sojasaus
  • ½ blik kokosmelk
  • 1-2 kl currypoeder, naar smaak
  • 1 kl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken of 1 chilipepertje zonder zaadjes
Wat moet je doen?

1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (1 x 1 cm). Doe die samen met het currypoeder, de kurkuma, chilivlokken (of het chilipepertje, in stukjes gesneden), het sap van de limoen en de twee soorten sojasaus in een antikleefpotje. Zet er een deksel op en laat zo’n 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg dan de kokosmelk toe en mix de saus.

2. Snijd de tofu in blokjes (2 x 2 cm). Bak ze in wat olie aan in een hete wokpan. Haal ze uit de wok wanneer ze een kleurtje hebben.

3. Pel de uien en snijd ze in ringen. Schil de wortelen en snijd ze in fijne staafjes. Schil de paprika en doe hetzelfde. Bak de groenten beetgaar in de wokpan. Voeg de sojascheuten op het einde toe. Die zijn meteen gaar.

4. Meng de mangosaus onder de groenten. Serveer het gerecht met rijst of noedels en werk het af met wat geroosterde sesamzaadjes.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.