Vitamine E is vooral een sterke antioxidant. Dat wil zeggen dat de vitamine ons beschermt:
- tegen hart- en vaatziekten: doordat vitamine E aanslag op de bloedvaten voorkomt en het bloed verdunt
- tegen borst-, long- en prostaatkanker
- tegen hersenschade: vitamine E vertraagt de vooruitgang van Alzheimer
- tegen schade van uv-licht
- …
Wat is precies een
antioxidant?
Wanneer moleculen met minstens één ongepaard
(vrij) elektron reageren met zuurstof (= oxideren) ontstaan vrije radicalen
(= ‘incomplete stukjes van moleculen’). Vrije radicalen kunnen
schade aanbrengen aan de
celmembranen, celeiwitten en het DNA. Op die manier kunnen kankers en hart-
en vaatziekten zich makkelijk ontwikkelen. Vitaminen met een
antioxidante functie (vb. vitamine C en vitamine E) gaan die beschadigingen
door oxidatie tegen.
|
Daarnaast verhoogt vitamine E de immuniteit
en biedt ze verlichting bij PMS (premenstruele pijn).
Wanneer we te weinig vitamine E
binnenkrijgen, kunnen vrije radicalen meer schade aanrichten in ons lichaam.
Tekenen van een laag vitamine E-gehalte zijn dan ook een droge huid en zenuwschade,
wat zich concreet uit in een verminderd gevoel in delen van het lichaam. Je
moet echter ook opletten met te veel vitamine E, want dat heeft dan weer een
negatief effect op het bloedstollend vermogen van het lichaam. Daarom kan je
best een dokter raadplegen als je vermoedt dat je vitamine E-gehalte niet in
orde is.
Noten, zaden
en oliën
zijn de beste plantaardige vitamine E-bronnen, en dan vooral olijfolie,
tarwekiem(olie), zonnebloem(olie), amandel(olie) en zonnebloempitten. Avocado,
zongedroogde
tomaten,
spinazie
en gedroogde
abrikozen zijn ook goede plantaardige bronnen.
Wat dierlijke bronnen betreft, kies je
best voor tonijn,
eieren
en melk.
Deze
samenvatting is gebaseerd op het boek Super
Eating van Ian Marber en mijn cursus
Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten