Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge leest {2}

Wow, ik heb de laatste vier weken al even veel boeken gelezen als de eerste zes maanden van het jaar samen. Wat een grote vakantie en een e-reader al niet kunnen doen! Ook las ik in juli veel betere boeken dan tijdens de eerste helft van het jaar. Ik zit dus weer helemaal in een leesbubbel (die in mijn fantasie trouwens roos is), and I love it there!

Zonder spoilers te verklappen geef ik mijn mening over de zes boeken die ik de laatste tijd las.


‘Police’ – Jo Nesbø
The police urgently need Harry Hole… A killer is stalking Oslo's streets. Police officers are being slain at the scenes of crimes they once investigated but failed to solve. The murders are brutal, the media reaction hysterical. But this time, Harry can't help. For years, detective Harry Hole has been at the center of every major criminal investigation in Oslo. His dedication to his job and his brilliant insights have saved the lives of countless people. But now, with those he loves most facing terrible danger, Harry is not in a position to protect anyone. Least of all himself…
‘Police’ bleek het tiende boek uit eens reeks over politieagent Harry Hole. Daar kwam ik pas achter nadat ik het boek al had gekocht. Gelukkig maakte dat uiteindelijk niet veel uit. Alle personages waren voor mij wel nieuw en ik heb ongetwijfeld wat verwijzingen gemist, maar het verhaal staat zeker ook op zich.

Ik vond het een goede politiethriller, zonder meer. Zeker het lezen waard, maar ik heb daarna boeken gelezen die ik je nog meer kan aanraden, dus lees gauw verder.

‘Station Eleven’ – Emily St. John Mandel
One snowy night Arthur Leander, a famous actor, has a heart attack onstage during a production of King Lear. Jeevan Chaudhary, a paparazzo-turned-EMT, is in the audience and leaps to his aid. A child actress named Kirsten Raymonde watches in horror as Jeevan performs CPR, pumping Arthur's chest as the curtain drops, but Arthur is dead. That same night, as Jeevan walks home from the theater, a terrible flu begins to spread. Hospitals are flooded and Jeevan and his brother barricade themselves inside an apartment, watching out the window as cars clog the highways, gunshots ring out, and life disintegrates around them. Fifteen years later, Kirsten is an actress with the Traveling Symphony. Together, this small troupe moves between the settlements of an altered world, performing Shakespeare and music for scattered communities of survivors. 
‘Station Eleven’ is een apocalyptisch verhaal. Voor mij is dat een nieuw genre, maar dankzij dit boek heb ik ontdekt dat ik er absoluut van houd. Er gebeurt heel veel in dit boek, verhaallijnen die op het eerste zicht allemaal naast elkaar lopen, maar uiteindelijk toch mooi in elkaar verweven blijken te zitten.

Het boek gaf me de hele tijd het beklemmende gevoel alsof alles erin elk moment echt zou kunnen gebeuren. Daardoor was ik extra blij wanneer ik me even lostrok uit het verhaal en de wereld rondom mij nog normaal was. Ik vind het fascinerend om stil te staan bij wat er kan gebeuren wanneer alle vanzelfsprekendheden wegvallen. Het woord ‘beklijvend’ is volgens mij uitgevonden om boeken als dit te kunnen beschrijven.

Een verhaal dat je echt moet ontdekken. Dikke vette aanrader!

‘Dark places’ – Gillian Flynn
Libby Day was just seven years old when her evidence put her fifteen-year-old brother behind bars. Since then, she has been drifting. But when she is contacted by a group who are convinced of Ben's innocence, Libby starts to ask questions she never dared to before. Was the voice she heard her brother's? Ben was a misfit in their small town, but was he capable of murder? Are there secrets to uncover at the family farm or is Libby deluding herself because she wants her brother back? She begins to realise that everyone in her family had something to hide that day... especially Ben. Now, twenty-four years later, the truth is going to be even harder to find. Who did massacre the Day family?'
‘Gone Girl’ van Gillian Flynn heb ik in de helft opgegeven. Ik ben toen maar naar de film gaan kijken. Ik kwam maar niet ‘in’ het boek. De film vond ik wel oké, maar de hype errond snap ik nog steeds niet zo.

‘Dark places’ vond ik veel beter. De sfeer in het boek is grimmig en de personages zijn allemaal randgevallen. Het is dus absoluut geen verhaal om vrolijk van te worden. Maar het sleurt je wel mee. Je wil weten wat er is gebeurd. En wanneer je dat eindelijk te weten komt, is het ook echt een verrassing.

Een boek als dit staat of valt met het einde, en dit boek blijft zeker overeind.

‘Stalker’ – Lars Kepler
Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Maar de informatie die Erik verkrijgt biedt geen enkele duidelijkheid. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen…
Het eerste boek dat ik op m’n e-reader las, was helaas het boek dat mij het minst kon bekoren uit deze lijst. Ik kwam dit boek maanden geleden voor het eerst tegen in de fameuze boekhandel in de kerk in Maastricht. Het kwam meteen op m’n verlanglijst. Toen ik m’n e-reader had, wist ik dan ook niet hoe snel ik het boek moest downloaden.

Tijdens het lezen ergerde ik mij echter aan de vertaling (al kan Lars Kepler daar natuurlijk niets aan doen), en had ik steeds het gevoel dat het verhaal nog moest ‘losbarsten’. Dat deed het echter niet. Bovendien vond ik ook het einde teleurstellend, zelfs flauw.

Een verhaal waar naar mijn gevoel veel meer in had kunnen zitten.

‘Het meisje in de trein’ – Paula Hawkins
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen 'Jess en Jason'. Hun leven - in Rachels ogen - is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat 'Jess' vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
Misschien wel dé hype van dit moment. En terecht, naar mijn mening. Het verhaal liep niet hoe ik had gedacht na de achterflap te hebben gelezen, maar dat is misschien alleen maar goed.

Ik vond het leuk dat niet alle hoofdstukken vanuit hetzelfde perspectief werden geschreven. Zo krijg je sympathie voor meerdere personages, wat zorgt voor tegenstrijdige gevoelens.

Het verhaal leest bovendien als een soort van puzzel die pas helemaal op het einde in elkaar valt. Je krijgt telkens nieuwe puzzelstukken, maar je weet niet wat je aan het maken bent, je hebt geen overzicht. Pas wanneer je op het einde het hele plaatje ziet, wordt alles je duidelijk.

Wederom een einde dat ik niet had zien aankomen. Zeker de moeite waard om toe te geven aan de hype!

‘Room’ – Emma Donoghue
To five-year-old Jack, Room is the entire world. It is where he was born and grew up; it's where he lives with his Ma as they learn and read and eat and sleep and play. At night, his Ma shuts him safely in the wardrobe, where he is meant to be asleep when Old Nick visits. Room is home to Jack, but to Ma, it is the prison where Old Nick has held her captive for seven years. Through determination, ingenuity, and fierce motherly love, Ma has created a life for Jack. But she knows it's not enough… not for her or for him. She devises a bold escape plan, one that relies on her young son's bravery and a lot of luck. What she does not realize is just how unprepared she is for the plan to actually work.
Het voelt zo verkeerd om woorden als ‘schattig’ en ‘mooi’ te gebruiken om dit boek te beschrijven, maar wàt een schattig mooi boek! En tegelijkertijd ook heel naar.

Het is moeilijk om iets over dit boek te vertellen zonder te veel te verklappen. Het boek is zo apart en zo ontwapenend mooi doordat het verhaal wordt verteld door de vijfjarige Jack. In het begin is dat heel verwarrend en begrijp je niet goed wat er allemaal gebeurt, maar wanneer je na een aantal bladzijden gewend bent aan zijn manier van vertellen word je helemaal in het verhaal gezogen en laat het je niet meer los.

Als je slechts één boek uit deze lijst gaat lezen, moet het absoluut dit zijn. En dan moet het trouwens ook in het Engels zijn.

Heb jij nog aanraders wat boeken betreft?

Misschien vind je dit ook leuk:

Reacties

 1. Op "Het meisje in de trein" (dat ik nog niet las) na kende ik geen enkel boek uit dit lijstje. Het laatste, Room, spreekt mij zonder enige twijfel het meeste aan, dus dat heb ik maar meteen ook op mijn leeslijstje gezwierd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super, 'Room' MOET je echt lezen! Ik ben jaloers op iedereen die Jack (de verteller) nog kan leren kennen. :-)

   Station Eleven is trouwens ook meer dan de moeite waard (als je van apocalyptische verhalen houdt).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…