Doorgaan naar hoofdcontent

Eten in Berlijn

Bij mijn reisverslagen van Berlijn zag je nooit eetfoto’s voorbijkomen. Dat komt omdat ik er een apart verslag van wilde maken. Want o, wat hebben wij lekker gegeten in Berlijn!

We hadden het boek ‘Mijn Berlijn’ van Marjolein van der Kolk bij, en af en toe hebben we ons voor het eten laten leiden door haar tips. Zo kwamen we op verborgen pareltjes waar we anders als toeristen nooit zouden zijn gekomen.

Het enige grote nadeel aan haar boek vonden wij dat alles compleet door elkaar staat. Er is geen onderverdeling in regio’s en er is ook geen alfabetisch register. Je moet met andere woorden het hele boek uitpluizen en interessante ideetjes opschrijven met de bladzijde erbij, of je bent ze weer kwijt.

Maar goed, tijd om de omnoms te tonen!

Op de eerste dag kwamen we rond half twee aan op onze hotelkamer. Daarna gingen we snel op zoek naar een lunchplekje. We hadden ons voorgenomen om in Berlijn heel werelds te eten. We zetten ons voornemen meteen goed in met dit Aziatisch gerecht bij Chopstix. Links zie je een zoetzuur soepje, in het midden mijn hoofdgerecht met kip en mango en rechts het hoofdgerecht van m’n vriend: scampi’s met rode curry.

Chopstix
Dirckenstrasse 35
S+U Alexanderplatz

Omwille van de late lunch hadden we ’s avonds niet erg veel honger. We besloten iets kleins te kopen bij één van de vele eetkraampjes op de Alexanderplatz. Uiteindelijk gingen we allebei voor de lokale specialiteit: Currywurst. En het smaakte… meh. Je moet het weleens gegeten hebben in Berlijn, maar geef mij toch maar onze curryworsten.


Op reis houden wij niet echt traditionele eettijden aan, maar eten we gewoon eender wanneer we honger hebben en wat we willen. Op de tweede dag hadden we in de namiddag zin in zoet. Ik lunchte dus met een pannenkoek met appeltjes en m’n lief met een brownie, een chocolademuffin én een ijskoffie. Moet kunnen!

Toute Sweet
Am Nussbaum 8
U Klosterstrasse

’s Avonds besloten we voor de eerste keer een tip van Marjolein op te volgen. We namen de U-Bahn naar YamYam, een Koreaans restaurant dat zo vol zat dat we een tafel van vier moesten delen met twee locals. Maar dat vonden wij helemaal niet erg, al helemaal niet wanneer we deze dampende kom voor onze neus kregen. We kozen allebei hetzelfde gerecht met gebakken rijstnoedels en rundvlees, waarvan ik de naam helaas niet meer weet. En wàt was het lekker!

YamYam
Alte Schönhauser Strasse 6
U Rosa-Luxemburg-Platz

De volgende dag zaten we zó vol van het ontbijt dat het plots al avond was toen we honger begonnen te krijgen. We trokken helemaal naar het onderste tipje van Berlijn, op zoek naar waar volgens Marjolein de beste hamburgers van Berlijn zijn: Burgerbar Schiller Burger.

Je bestelt er burgers aan een toog en geeft je naam op. Dan ga je aan je tafel zitten tot wanneer je naam wordt afgeroepen door een micro. Er wordt bovendien luide, opzwepende muziek gespeeld in de burgerbar, wat zorgt voor een hele aparte, uitgelaten sfeer.

Het is ook fascinerend om de mensen achter de ‘bar’ bezig te zien. Ze staan er met vier: iemand neemt de bestellingen op, iemand bakt de (zoete) frieten, een derde persoon bakt de burgers en een laatste persoon belegt ze. Leuk concept!

Mijn vriend nam een cheeseburger met spek, en ik had een burger met avocado en mangosaus, met perfect gebakken zoete aardappelfrietjes.

Als dessert namen we nog een ijsje bij Mos Eisley, dat zon honderd meter verder zat.

Burgerbar Schiller Burger
Herrfurthstrasse 7
U Boddinstrasse

De volgende middag deden we Mexico aan in onze culinaire reis rond de wereld: quesadillas!

Qua Pasa
Oranienburger Strasse 27
S Oranienburger Strasse

Niet zo’n scherpe foto’s, maar wel heel lekker eten: Indiaas! Ik had Kip Korma en m’n vriend koos voor Kip Tikka. Erna nam ik nog de lekkerste Chai Latte die ik al heb gedronken.

Spice India
Uhlandstrasse 161
U Uhlandstrasse

En toen kwam het culinaire hoogtepunt van onze reis. Tijdens een wandeling door Prenzlauer Berg kwamen we op een ochtend een Japans restaurant tegen waarvan we meteen besloten dat we er eens moesten gaan eten: Umami. Het zag er zo gezellig uit. Bovendien waren wij allebei benieuwd naar Japans-eten-dat-geen-sushi is.

Kiezen was nog best een opgave! Uiteindelijk ging ik voor vegetarische spring rolls als voorgerecht en m’n vriend koos voor coquilles.

Als hoofdgerecht had ik een soort van hamburger op een gestoomd broodje (O!). M’n vriend ging voor gegrilde eend. Zo ontzettend lekker, echt!

Als je in Berlijn bent, moet je absoluut eens naar dit restaurant. Lekker, gezellig en helemaal niet duur. Wij hadden voor- en hoofdgerecht en koffie (omdat een dessert er écht niet meer bij kon) en moesten daarvoor nog geen 40 euro betalen.

Volgens onze ervaring is niets in Berlijn trouwens duur (ofwel is dat in België gewoon wél zo).

Umami
Knaackstrasse 16
U Senefelderplatz

Onze laatste maaltijd in Berlijn was Israëlisch. Of ja, die van mij tenminste. Ik bestelde één van de suggesties op de kaart: hummus met kip en champignons. M’n vriend ging voor een schnitzel, die gigantisch bleek. Nu ja, het zou op het ontbijt na onze enige maaltijd van die dag zijn, dus dan valt dat wel mee.

Ik had nog nooit hummus als maaltijd gegeten. Het was zeker lekker, maar wat té vullend. Ik probeer altijd m’n bord leeg te eten, zeker op restaurant, maar toen ik me een beetje ziek begon te voelen, heb ik het toch maar opgegeven.

(Al gooide ik er twintig minuten later nog wel een cheesecakebrownie achteraan. Ik bedoel, komaan, als  dàt op de kaart staat, kan je toch gewoon niet anders?)

Zula Hummus Café
Husemannstrasse 10
U Eberswalder Strasse

Wat is het lekkerste dat jij al hebt gegeten op reis?

Reacties

  1. Hmmmm, dat ziet er allemaal zo lekker uit! Wij aten superlekker bij Herbivore in San Francisco twee jaar terug. Hopelijk kunnen we binnenkort nog leuke tripjes maken, en daar lekker eten. Berlijn staat op mijn lijstje, maar mijn man is er niet zo wild van. Wellicht wordt onze volgende citytrip Kopenhagen. Of Londen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, San Francisco... Zelf ben ik nog nooit buiten Europa geweest, maar ik droom wel van Amerika!

      Heeft je man een specifieke reden om niet naar Berlijn te willen? Zelf vond ik de stad echt indrukwekkender dan Londen. :-) Kopenhagen lijkt me ook wel geweldig! Gaan jullie deze zomer nog?

      Verwijderen
    2. Wij vonden het geweldig daar! Ooit gaan we zeker terug...
      Goh, geen specifieke reden denk ik, eerder te veel leuke bestemmingen...
      Deze zomer gaan we wellicht nergens meer naartoe, misschien in het najaar, maar dat hangt ook wel af van het weer daar. Ik heb geen zin in ijzige temperaturen op reis :-)

      Verwijderen
  2. Jum, ziet er allemaal lekker uit! En inderdaad, heel divers!

    Moest wel lachen met de lunch van je lief, want vorige week lunchte ik op het werk ook ongeveer zo: met een brownie, een chocolademuffin en een cola. Al zou ik zo'n dingen beter houden voor op reis, want "zomaar" op het werk moet dat toch geen gewoonte worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, nee, die gewoonte zou ik mezelf toch ook niet aanleren.

      Ik voelde me al schuldig over die pannenkoek! Ik moest mezelf er echt aan herinneren dat het 'mocht' want dat we op reis waren. :-)

      Verwijderen
  3. Het beste dat ik ooit gegeten heb op reis zijn ongetwijfeld de coquilles met risotto in Alpe-d'Huez, nu vier jaar geleden. Doet mij er aan denken: ik moet gauw eens bloggen over de lekkerste dingen die ik ooit at!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…