Doorgaan naar hoofdcontent

Japans varkenshaasje

Dus. Wij zijn onze diepvriezer aan het leegeten. En ik had nog eens ontzettend veel zin om volop te experimenteren in de keuken. Combineer die twee feiten en je krijgt blijkbaar pure genialiteit. Ahum.

In onze diepvriezer lag nog een varkenshaasje, maar ik wilde dat eens anders klaarmaken dan met de eeuwige graanmosterdsaus zoals het altijd in restaurants op de kaart staat. Misschien zat ik nog met de super-Japanner uit Berlijn in m’n hoofd, maar ik kapte, goot en sprenkelde een smaakbom met een Japans tintje bij elkaar. Een perfect weekendgerecht!

Qua groenten kan je veel kanten uit bij dit gerecht. Het is maar wat je zelf lekker vindt. Wij aten er groene boontjes bij, die ik eerst heb geblancheerd en daarna aangestoofd samen met een sjalotje in wat boter.

Opgelet: begin minstens een uur op voorhand met de eerste twee stappen uit het recept.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 400-500 g varkenshaas
 • 1 el mosterd
 • 2 el honing
 • 2 el sojasaus (de zoute soort)
 • Scheutje sherry
 • 1 el ketchup
 • 2 dl runderbouillon, bv. 2 dl water met ½ runderbouillonblokje
 • Neutrale olie, bv. maïsolie
Zoete aardappelfrietjes
 • 2 grote zoete aardappelen
 • 4 el kokosolie
 • Zout
Sojamayonaise
 • 3 el mayonaise
 • 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
 • Mespuntje wasabi
 • 1 kl sesamolie
 • Beetje limoensap
Wat moet je doen?

1. Combineer de mosterd, honing en zoute sojasaus tot een kleverige marinade. Bestrijk er het varkenshaasje mee en laat het minstens een uur ‘marineren’ in de koelkast.

2. Was de zoete aardappels en snijd ze in frietjes. Laat ze minstens een uur ‘weken’ in koud water.

3. Verwarm de oven voor op 200 °C.

4. Schroei het varkenshaasje dicht in een hete pan in wat neutrale olie. Leg het daarna in een ovenschaal en zet gedurende 25-30 minuten in de oven.

5. Blus de pan waarin je het varkenshaasje hebt dichtgeschroeid af met een scheut sherry. Voeg de rest van de marinade toe, samen met de ketchup en de bouillon. Roer goed onder elkaar en laat het sausje tot de helft inkoken. Zet het vuur daarna uit. Je kan de saus voor je gaat serveren eventueel nog even terug opwarmen.

6. Roer alle ingrediënten voor de sojamayonaise onder elkaar

7. Smelt de kokosolie in een grote pan wanneer het varkenshaasje nog zo’n 10 minuten in de oven moet staan. Laat de olie gloeiend heet worden. Dep ondertussen de zoete aardappelfrietjes goed droog met een keukenhanddoek. Frituur ze gedurende 5-8 minuten in de hete kokosolie (afhankelijk van de dikte, check eerst of ze gaar zijn) en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Door die laatste stap worden ze een beetje krokant (al is dat natuurlijk nooit hetzelfde als bij een gewone friet).

8. Haal het varkenshaasje uit de oven en snijd het in plaken. Serveer die samen met de (terug opgewarmde) saus, de zoete aardappelfrietjes, sojamayonaise en de groentjes van je keuze. Bestrooi de frietjes met een beetje zout.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…