Doorgaan naar hoofdcontent

Quinoasalade met makreel en dadels

Op Culy.nl zag ik een hapje voorbijkomen met makreel en dadels, een combinatie die me meteen intrigeerde omdat ze zo vreemd was. Op enkele dagen tijd had m’n hoofd dat hapje omgezet in een hele maaltijdsalade die in het echt even lekker bleek te smaken als ik me had voorgesteld. Delen, die handel, dus!

Net als de Oosterse bulgursalade is ook dit gerecht het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste twee stappen, zodat alles tijd heeft om af te koelen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 125 g quinoa
 • 3 dl kruiden- of groentebouillon, vb. 3 dl water met 1 bouillonblokje
 • 1 kleine rode ui
 • ½ komkommer
 • Handvol Romeinse of ijsbergsla
 • 2 gerookte makreelfilets
 • 1 el kappertjes
 • Enkele dadels 
Komkommermarinade
 • 1 dl water
 • 0,5 dl witte wijnazijn
 • ½ el honing
 • Chilivlokken (of rode chilipeper, als je echt van pittig houdt)
Dilledressing
 • 1 el mayonaise
 • 2 el Griekse yoghurt
 • 2 el dille, vers of diepvries
Wat moet je doen?

1. Doe alle ingrediënten voor de komkommermarinade in een potje, breng aan de kook en laat voor de helft inkoken. Snijd ondertussen de halve komkommer in blokjes en snipper de rode ui. Doe beide in een kommetje en overgiet met de ingekookte marinade. Laat het geheel minstens een uur intrekken en afkoelen.

2. Doe de quinoa in een potje, overgiet met de bouillon, zet een deksel op de pot en laat de quinoa op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de quinoa klaar. Stort de gare quinoa uit in een kom of schaal en laat afkoelen.

3. Giet de komkommer en uitjes af en doe ze bij de afgekoelde quinoa. Snijd de dadels in stukjes, snipper de sla, trek de makreelfilets in stukken, en voeg ook die toe, samen met de kappertjes. Roer de salade om. (Door de bouillon, de makreel en de chilivlokken vond ik het niet nodig om de salade nog te kruiden met peper & zout.)

4. Meng alle ingrediënten voor de dilledressing en werk de salade ermee af.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…