Op Culy.nl zag ik een hapje
voorbijkomen met makreel en dadels, een combinatie die me meteen intrigeerde
omdat ze zo vreemd was. Op enkele dagen tijd had m’n hoofd dat hapje omgezet in
een hele maaltijdsalade die in het echt even lekker bleek te smaken als ik me
had voorgesteld. Delen, die handel, dus!
Net als de Oosterse bulgursalade is ook dit gerecht het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste twee stappen, zodat alles tijd heeft om af te koelen.
Net als de Oosterse bulgursalade is ook dit gerecht het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste twee stappen, zodat alles tijd heeft om af te koelen.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 125 g quinoa
- 3 dl kruiden- of groentebouillon, vb. 3 dl water met 1 bouillonblokje
- 1 kleine rode ui
- ½ komkommer
- Handvol Romeinse of ijsbergsla
- 2 gerookte makreelfilets
- 1 el kappertjes
- Enkele dadels
Komkommermarinade
- 1 dl water
- 0,5 dl witte wijnazijn
- ½ el honing
- Chilivlokken (of rode chilipeper, als je echt van pittig houdt)
Dilledressing
- 1 el mayonaise
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el dille, vers of diepvries
Wat moet je doen?
1.
Doe alle ingrediënten voor de komkommermarinade in een potje, breng aan de kook
en laat voor de helft inkoken. Snijd ondertussen de halve komkommer in blokjes
en snipper de rode ui. Doe beide in een kommetje en overgiet met de ingekookte
marinade. Laat het geheel minstens een uur intrekken en afkoelen.
2.
Doe de quinoa in een potje, overgiet met de bouillon, zet een deksel op de pot
en laat de quinoa op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer alle bouillon is
opgenomen, is de quinoa klaar. Stort de gare quinoa uit in een kom of schaal en
laat afkoelen.
3.
Giet de komkommer en uitjes af en doe ze bij de afgekoelde quinoa. Snijd de
dadels in stukjes, snipper de sla, trek de makreelfilets in stukken, en voeg
ook die toe, samen met de kappertjes. Roer de salade om. (Door de bouillon, de makreel en de chilivlokken vond ik het niet nodig om de salade nog te kruiden met peper & zout.)
4.
Meng alle ingrediënten voor de dilledressing en werk de salade ermee af.
Reacties
Een reactie posten