Dit
is er eentje speciaal voor Maure. Zij zou haar patatjes en pastaatjes af en toe
graag eens vervangen door quinoa. Ik weet zeker dat dit ook bij haar thuis een
toppertje zou zijn!
Dit
is ook een perfect gerecht voor iemand die – net zoals ik – dacht dat hij of
zij geen paprika lustte. Paprika’s zijn immers superlekker wanneer je ze
zoetzuur klaarmaakt, zo blijkt! En puntpaprika’s zijn altijd lekker, zo bleek al eerder!
Het
is een beetje mijn missie om Merlot en mezelf van elk groentje te leren houden!
Niet dat dat een grote opdracht was. Merlot lustte enkel niet graag venkel. Dat
heb ik eventjes snel opgelost. En ik lust(te) enkel niet graag paprika’s en maïs.
Dat van die paprika’s is dus ook al van de baan. Nu enkel nog maïs… Iemand die hét
perfecte ‘tiens-maïs-is-toch-lekker-maïsreceptje’ heeft ontdekt, mag dat steeds
met me delen.
Sweet 'n' Sour Superfood |
Wat heb je nodig voor twee personen?
- 125 g quinoa
- 3 dl water met 1/2de bouillonblokje (Maakt niet veel uit welk. Ik nam er eentje speciaal voor pasta- en rijstgerechten.)
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 250 g champignons
- Citroensap
- Witte balsamicoazijn
- 1 el kristalsuiker
- Peper & zout
- Optioneel: (verse) tijm
- Bakboter
- Olijfolie
Wat moet je doen?
Dit
is een lauwe quinoasalade. Begin dus eerst met de quinoa zelf, zodat die later een
beetje tijd heeft om af te koelen. Ik maakte de quinoa eens zoals ik ook
risotto maak. Maar dan zonder de wijn en ook niet met boter en Parmezaanse kaas.
1. Snipper de sjalot fijn en stoof de
sjalotsnippers in een beetje olijfolie in een antikleefpotje. Doe wanneer de
sjalotsnippers glazig zijn geworden de quinoa erbij, roer even zodat elk
quinoa-korreltje wat olijfolie heeft gezien en overgiet dan alles met het
water. Doe het halve bouillonblokje erbij, zet het deksel op de pot en laat op
een zacht vuurtje gaar sudderen. Na zo’n 15 tot 20 minuutjes is al het water
opgenomen en is de quinoa klaar.
2. Was de paprika’s en schil ze.(*) Haal
de zaadlijsten eruit en snijd ze in reepjes. Die hoeven zeker niet te dun te
zijn. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en grill de paprikareepjes tot ze
zacht en een beetje bruin zijn geworden. Bestrooi de paprikareepjes met 1 el
suiker, en meng zodat elk paprikareepje een blinkend zoet laagje krijgt. Besprenkel
de paprika’s nu met de witte balsamicoazijn. In totaal zo’n 4 à 5 eetlepels (gok ik, want eigenlijk doe ik dat op het gevoel).
Laat de azijn een beetje verdampen tot het meeste vocht uit de pan is. Zet het
vuur uit en werk de paprika’s af met peper en zout.
3. Neem nu de champignons erbij. Maak ze
schoon met een borsteltje of (droge!) keukenrol en snijd ze in twee. Neem er
nog een grillpan bij, doe er bakboter en olijfolie in, en doe de champignons
erbij. Snijd het teentje knoflook fijn en doe ook dat bij de champignons. Kruid
de champignons met peper, zout en eventueel ook tijm. Laat ze gaargrillen en
werk ze af met een beetje citroensap.
4. Meng wanneer alles een beetje is
afgekoeld beide groentjes onder de quinoa.
Sweet 'n' Sour Superfood |
Wat eet je erbij?
Wij aten er steaks bij, maar volgens mij
kan dit ook met kip en misschien zelfs met gehaktballetjes. Of gewoon zonder
vlees natuurlijk.
Voor de variatie
Ik was aan het twijfelen of ik dit met
quinoa of met couscous zou maken. Volgende keer maak ik het dus zeker eens met
couscous.
(*) Ik schil paprika’s altijd, maar ik
was ze ook steeds eerst. Dat doe ik omdat er toch altijd nog een beetje schil
aanblijft.
He aMuse Rouge,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept, dit ga ik zeker uitproberen, hopelijk kan ik hiermee ook Gourmand overtuigen dat quinoa best wel lekker kan zijn.
Mais uit blik lust ik ook niet, voor mij is het alleen maar lekker op volgende wijze: (en dit is eigenlijk geen recept)
gewoon de maiskolven bakken of roosteren op de bbq,lang beide uiteinden een vork in steken,
beetje echte boter op smeren en... afbijten, geen elegant zicht,maar wel lekker. Maure