Doorgaan naar hoofdcontent

Zoetzure quinoasalade oftewel: Sweet ‘n’ Sour Superfood


Dit is er eentje speciaal voor Maure. Zij zou haar patatjes en pastaatjes af en toe graag eens vervangen door quinoa. Ik weet zeker dat dit ook bij haar thuis een toppertje zou zijn!

Dit is ook een perfect gerecht voor iemand die – net zoals ik – dacht dat hij of zij geen paprika lustte. Paprika’s zijn immers superlekker wanneer je ze zoetzuur klaarmaakt, zo blijkt! En puntpaprika’s zijn altijd lekker, zo bleek al eerder!

Het is een beetje mijn missie om Merlot en mezelf van elk groentje te leren houden! Niet dat dat een grote opdracht was. Merlot lustte enkel niet graag venkel. Dat heb ik eventjes snel opgelost. En ik lust(te) enkel niet graag paprika’s en maïs. Dat van die paprika’s is dus ook al van de baan. Nu enkel nog maïs… Iemand die hét perfecte ‘tiens-maïs-is-toch-lekker-maïsreceptje’ heeft ontdekt, mag dat steeds met me delen.

Sweet 'n' Sour Superfood

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 125 g quinoa
  • 3 dl water met 1/2de bouillonblokje (Maakt niet veel uit welk. Ik nam er eentje speciaal voor pasta- en rijstgerechten.)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g champignons
  • Citroensap
  • Witte balsamicoazijn
  • 1 el kristalsuiker
  • Peper & zout
  • Optioneel: (verse) tijm
  • Bakboter
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

Dit is een lauwe quinoasalade. Begin dus eerst met de quinoa zelf, zodat die later een beetje tijd heeft om af te koelen. Ik maakte de quinoa eens zoals ik ook risotto maak. Maar dan zonder de wijn en ook niet met boter en Parmezaanse kaas.

1. Snipper de sjalot fijn en stoof de sjalotsnippers in een beetje olijfolie in een antikleefpotje. Doe wanneer de sjalotsnippers glazig zijn geworden de quinoa erbij, roer even zodat elk quinoa-korreltje wat olijfolie heeft gezien en overgiet dan alles met het water. Doe het halve bouillonblokje erbij, zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje gaar sudderen. Na zo’n 15 tot 20 minuutjes is al het water opgenomen en is de quinoa klaar.

2. Was de paprika’s en schil ze.(*) Haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in reepjes. Die hoeven zeker niet te dun te zijn. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en grill de paprikareepjes tot ze zacht en een beetje bruin zijn geworden. Bestrooi de paprikareepjes met 1 el suiker, en meng zodat elk paprikareepje een blinkend zoet laagje krijgt. Besprenkel de paprika’s nu met de witte balsamicoazijn. In totaal zo’n 4 à 5 eetlepels (gok ik, want eigenlijk doe ik dat op het gevoel). Laat de azijn een beetje verdampen tot het meeste vocht uit de pan is. Zet het vuur uit en werk de paprika’s af met peper en zout.

3. Neem nu de champignons erbij. Maak ze schoon met een borsteltje of (droge!) keukenrol en snijd ze in twee. Neem er nog een grillpan bij, doe er bakboter en olijfolie in, en doe de champignons erbij. Snijd het teentje knoflook fijn en doe ook dat bij de champignons. Kruid de champignons met peper, zout en eventueel ook tijm. Laat ze gaargrillen en werk ze af met een beetje citroensap.

4. Meng wanneer alles een beetje is afgekoeld beide groentjes onder de quinoa.

Sweet 'n' Sour Superfood

Wat eet je erbij?
Wij aten er steaks bij, maar volgens mij kan dit ook met kip en misschien zelfs met gehaktballetjes. Of gewoon zonder vlees natuurlijk.

Voor de variatie
Ik was aan het twijfelen of ik dit met quinoa of met couscous zou maken. Volgende keer maak ik het dus zeker eens met couscous.

(*) Ik schil paprika’s altijd, maar ik was ze ook steeds eerst. Dat doe ik omdat er toch altijd nog een beetje schil aanblijft.

Reacties

  1. He aMuse Rouge,
    Bedankt voor het recept, dit ga ik zeker uitproberen, hopelijk kan ik hiermee ook Gourmand overtuigen dat quinoa best wel lekker kan zijn.
    Mais uit blik lust ik ook niet, voor mij is het alleen maar lekker op volgende wijze: (en dit is eigenlijk geen recept)
    gewoon de maiskolven bakken of roosteren op de bbq,lang beide uiteinden een vork in steken,
    beetje echte boter op smeren en... afbijten, geen elegant zicht,maar wel lekker. Maure

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.