Doorgaan naar hoofdcontent

Zoetzure quinoasalade oftewel: Sweet ‘n’ Sour Superfood


Dit is er eentje speciaal voor Maure. Zij zou haar patatjes en pastaatjes af en toe graag eens vervangen door quinoa. Ik weet zeker dat dit ook bij haar thuis een toppertje zou zijn!

Dit is ook een perfect gerecht voor iemand die – net zoals ik – dacht dat hij of zij geen paprika lustte. Paprika’s zijn immers superlekker wanneer je ze zoetzuur klaarmaakt, zo blijkt! En puntpaprika’s zijn altijd lekker, zo bleek al eerder!

Het is een beetje mijn missie om Merlot en mezelf van elk groentje te leren houden! Niet dat dat een grote opdracht was. Merlot lustte enkel niet graag venkel. Dat heb ik eventjes snel opgelost. En ik lust(te) enkel niet graag paprika’s en maïs. Dat van die paprika’s is dus ook al van de baan. Nu enkel nog maïs… Iemand die hét perfecte ‘tiens-maïs-is-toch-lekker-maïsreceptje’ heeft ontdekt, mag dat steeds met me delen.

Sweet 'n' Sour Superfood

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 125 g quinoa
  • 3 dl water met 1/2de bouillonblokje (Maakt niet veel uit welk. Ik nam er eentje speciaal voor pasta- en rijstgerechten.)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g champignons
  • Citroensap
  • Witte balsamicoazijn
  • 1 el kristalsuiker
  • Peper & zout
  • Optioneel: (verse) tijm
  • Bakboter
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

Dit is een lauwe quinoasalade. Begin dus eerst met de quinoa zelf, zodat die later een beetje tijd heeft om af te koelen. Ik maakte de quinoa eens zoals ik ook risotto maak. Maar dan zonder de wijn en ook niet met boter en Parmezaanse kaas.

1. Snipper de sjalot fijn en stoof de sjalotsnippers in een beetje olijfolie in een antikleefpotje. Doe wanneer de sjalotsnippers glazig zijn geworden de quinoa erbij, roer even zodat elk quinoa-korreltje wat olijfolie heeft gezien en overgiet dan alles met het water. Doe het halve bouillonblokje erbij, zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje gaar sudderen. Na zo’n 15 tot 20 minuutjes is al het water opgenomen en is de quinoa klaar.

2. Was de paprika’s en schil ze.(*) Haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in reepjes. Die hoeven zeker niet te dun te zijn. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en grill de paprikareepjes tot ze zacht en een beetje bruin zijn geworden. Bestrooi de paprikareepjes met 1 el suiker, en meng zodat elk paprikareepje een blinkend zoet laagje krijgt. Besprenkel de paprika’s nu met de witte balsamicoazijn. In totaal zo’n 4 à 5 eetlepels (gok ik, want eigenlijk doe ik dat op het gevoel). Laat de azijn een beetje verdampen tot het meeste vocht uit de pan is. Zet het vuur uit en werk de paprika’s af met peper en zout.

3. Neem nu de champignons erbij. Maak ze schoon met een borsteltje of (droge!) keukenrol en snijd ze in twee. Neem er nog een grillpan bij, doe er bakboter en olijfolie in, en doe de champignons erbij. Snijd het teentje knoflook fijn en doe ook dat bij de champignons. Kruid de champignons met peper, zout en eventueel ook tijm. Laat ze gaargrillen en werk ze af met een beetje citroensap.

4. Meng wanneer alles een beetje is afgekoeld beide groentjes onder de quinoa.

Sweet 'n' Sour Superfood

Wat eet je erbij?
Wij aten er steaks bij, maar volgens mij kan dit ook met kip en misschien zelfs met gehaktballetjes. Of gewoon zonder vlees natuurlijk.

Voor de variatie
Ik was aan het twijfelen of ik dit met quinoa of met couscous zou maken. Volgende keer maak ik het dus zeker eens met couscous.

(*) Ik schil paprika’s altijd, maar ik was ze ook steeds eerst. Dat doe ik omdat er toch altijd nog een beetje schil aanblijft.

Reacties

  1. He aMuse Rouge,
    Bedankt voor het recept, dit ga ik zeker uitproberen, hopelijk kan ik hiermee ook Gourmand overtuigen dat quinoa best wel lekker kan zijn.
    Mais uit blik lust ik ook niet, voor mij is het alleen maar lekker op volgende wijze: (en dit is eigenlijk geen recept)
    gewoon de maiskolven bakken of roosteren op de bbq,lang beide uiteinden een vork in steken,
    beetje echte boter op smeren en... afbijten, geen elegant zicht,maar wel lekker. Maure

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept