Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstlasagne

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Een lasagne bijeen experimenteren die past bij het seizoen!

Dit recept groeide in mijn pan (eigenlijk pot) zonder plan. Niet dat ik er op voorhand niet over had nagedacht, integendeel. Ik wilde al een tijdje een lasagne maken met pompoen, maar ik kwam niet met mezelf overeen wat er allemaal bij te doen. Ik heb zolang getwijfeld tot ik mezelf gek maakte en dacht: kom kind, begin er gewoon aan!

Ik kokkerelde een herfstlasagne bij elkaar die mijn eigen verwachtingen overtrof. En ook die van Myrtille. En ook die van Fandango. En wat het strafste is van allemaal: Merlot, mijn lief die voor de lasagne de oven in ging nog half in paniek deed van “Hoe geen kaassaus of wat?”, kon tweeënhalve portie later niet meer kiezen tussen deze herfstlasagne (zonder kaassaus!) en de traditionele lasagne bolognese, voordien nog zijn lievelingsgerecht.

Dit recept is voor vier grote eters, want je moet al heel erg je best doen om lasagne te maken voor twee.

Herfstlasagne
Wat heb je nodig?

Groentjes
2 uien, 2 teentjes knoflook en 2 zoete puntpaprika’s voor de saus. En ook nog ongeveer één achtste van een grote Halloweenpompoen, 400 g kikkererwten (oftewel één blik) en 2 verse tomaten.

Vlees
Ongeveer 500 g gemengd gehakt, ik nam varken-rundergehakt, maar ik ben er vrij zeker van dat het met eender welke soort even lekker blijft.

Kruiden
In alfabetische volgorde: chilivlokken, Italiaanse kruiden (een mix van basilicum, oregano, tijm, munt, dragon en salie), mild currypoeder, peper, pikant paprikapoeder, spaghettikruiden, 2 takjes verse tijm en zout.

En ook nog
In chronologische volgorde: een beetje boter of olijfolie, ongeveer 3,5 dl tomatenpassata, 3 dl groentebouillon (ik gebruikte een bouillonketeltje), ketchup, walnoten (zo’n 200 g), een potje zure room (200 g), gedroogde lasagnevellen en een blok Grana Padano.

Wat moet je doen?

De saus maken
Een goed fundament is alles. Ik begon mijn experiment zoals de beste recepten dat doen: met het fijn snipperen en aanstoven van uien en look. Twee exemplaren van elk in dit geval. In een klein beetje boter (maar olijfolie mag ook). Was, terwijl je geniet van de geur van de uien en de look, de twee puntpaprika’s, haal de meeste schil eraf met een dunschiller en snijd ze in korte reepjes. Voeg de paprikareepjes toe aan de uien en de look, en laat zacht worden.

Dan mag je het gehakt toevoegen en rul bakken (lees: in stukjes doen met een vork). Terwijl het gehakt aan het bakken is, mag je het hele kruidenspectrum toevoegen, maar niet de verse tijm. Dus wel, in willekeurige volgorde: een beetje currypoeder (ik schat 1/2de tl(*)), een beetje pikant paprikapoeder (alweer 1/2de tl), chilivlokken (niet te veel!), de Italiaanse kruidenmengeling (ongeveer 1 tl), de spaghettikruiden (ook 1 tl) en een beetje peper en zout.

Wanneer het gehakt gebakken is, mag je de tomatenpassata, groentebouillon en stiekem een beetje ketchup toevoegen. Zet het deksel op de pot en laat de saus pruttelen. Minstens een kwartiertje, maar hoe langer, hoe beter.

De verse tomaten komen straks nog.

De pompoenmoes
Terwijl de saus pruttelt kan je de pompoenlaag in deze lasagne maken. Belachelijk gemakkelijk. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoenblokjes in een antikleefpotje (zonder vetstof!) samen met de verse tijm, een beetje peper en zout, en laat ze zolang stoven tot ze moes geworden zijn. Pompoenmoes.

De verse tomaten komen straks nog. Maar je mag ze al ontvellen en in schijfjes snijden.

De beter-dan-bechamelsaus
Sofie Dumont had een goed idee. Een idee dat mijn herfstlasagne op slag een pak herfstiger en lichter zou maken, en dat mits enkele kleine aanpassingen – zo hoopte ik – er perfect bij zou passen. In realiteit was het nog perfecter dan in het plan.

Doe 200 g walnoten in je blender en laat de blender de noten al een beetje fijnhakken. Doe er de kikkererwten bij en laat de blender nog eens blenden tot het mengsel een beetje te droog wordt. Help je blender op dat moment door een beetje vocht van de kikkererwten bij het mengsel te doen. Blend alles tot een samenhangend geheel.

Haal het mesje uit de blender, voeg het potje zure room toe en meng met een lepel tot een smeuïg herfst…pap. Kruid met peper en zout. Op dit moment raad ik je aan te proeven, want het kan zijn dat je je een beetje zorgen maakt. Maar je zal meteen merken: de smaak is veel beter dan het uitzicht doet vermoeden!

De verse tomaten komen straks nog. Als je ze nog niet ontveld en in schijfjes gesneden hebt, moet je dat nu wel doen.

De lasagne opbouwen
Let’s mets!(**)

Beetje tomatensaus – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – pompoenmoes – lasagnevellen – zure room-mengeling – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – verse tomatenschijfjes (hier zijn ze!) – zure room-mengeling – vers geraspte Grana Padano.

Zet de lasagne 30 minuten in een oven van 180° en daarna nog eens 5 minuten onder de grill.

Om nom nom nom nom! Om nom nom nom! Om nom nom! Om nom!

Ik overdrijf niet. Het is echt om nom!

Herfstlasagne
(*) tl = theelepel
(**) Het enige waar je op moet letten, is dat de lasagnevellen elkaar niet overlappen.

Reacties

  1. Ik kan het alleen maar beamen: dit is echt een prachtgerecht! Hoedje af voor mijn keukenprinses!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. probeer de lasagne in het weekeinde uit..............Je/ U hoort van mij. Sjir

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.