Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Een lasagne bijeen experimenteren die
past bij het seizoen!
Dit
recept groeide in mijn pan (eigenlijk pot) zonder plan. Niet dat ik er op
voorhand niet over had nagedacht, integendeel. Ik wilde al een tijdje een
lasagne maken met pompoen, maar ik kwam niet met mezelf overeen wat er allemaal
bij te doen. Ik heb zolang getwijfeld tot ik mezelf gek maakte en dacht: kom
kind, begin er gewoon aan!
Ik
kokkerelde een herfstlasagne bij elkaar die mijn eigen verwachtingen overtrof. En
ook die van Myrtille. En ook die van Fandango. En wat het strafste is van
allemaal: Merlot, mijn lief die voor de lasagne de oven in ging nog half in
paniek deed van “Hoe geen kaassaus of wat?”, kon tweeënhalve portie later niet
meer kiezen tussen deze herfstlasagne (zonder kaassaus!) en de traditionele
lasagne bolognese, voordien nog zijn lievelingsgerecht.
Dit
recept is voor vier grote eters, want je moet al heel erg je best doen om
lasagne te maken voor twee.
Herfstlasagne |
Wat heb je nodig?
Groentjes
2
uien, 2 teentjes knoflook en 2 zoete puntpaprika’s voor de saus. En
ook nog ongeveer één achtste van een grote Halloweenpompoen,
400 g kikkererwten (oftewel één
blik) en 2 verse tomaten.
Vlees
Ongeveer 500 g gemengd gehakt, ik nam varken-rundergehakt, maar ik ben er
vrij zeker van dat het met eender welke soort even lekker blijft.
Kruiden
In alfabetische volgorde: chilivlokken, Italiaanse kruiden (een mix van basilicum, oregano, tijm, munt,
dragon en salie), mild currypoeder, peper, pikant paprikapoeder, spaghettikruiden, 2 takjes verse
tijm en zout.
En ook nog
In chronologische volgorde: een beetje
boter of olijfolie, ongeveer 3,5 dl
tomatenpassata, 3 dl groentebouillon
(ik gebruikte een bouillonketeltje), ketchup,
walnoten (zo’n 200 g), een potje zure room (200 g), gedroogde lasagnevellen
en een blok Grana Padano.
Wat moet je doen?
De saus maken
Een goed fundament is alles. Ik begon
mijn experiment zoals de beste recepten dat doen: met het fijn snipperen en
aanstoven van uien en look. Twee exemplaren van elk in dit geval. In een klein
beetje boter (maar olijfolie mag ook). Was, terwijl je geniet van de geur van
de uien en de look, de twee puntpaprika’s, haal de meeste schil eraf met een
dunschiller en snijd ze in korte reepjes. Voeg de paprikareepjes toe aan de
uien en de look, en laat zacht worden.
Dan mag je het gehakt toevoegen en rul
bakken (lees: in stukjes doen met een vork). Terwijl het gehakt aan het bakken
is, mag je het hele kruidenspectrum toevoegen, maar niet de verse tijm. Dus
wel, in willekeurige volgorde: een beetje currypoeder (ik schat 1/2de
tl(*)), een beetje pikant paprikapoeder (alweer 1/2de tl),
chilivlokken (niet te veel!), de Italiaanse kruidenmengeling (ongeveer 1 tl),
de spaghettikruiden (ook 1 tl) en een beetje peper en zout.
Wanneer het gehakt gebakken is, mag je
de tomatenpassata, groentebouillon en stiekem een beetje ketchup toevoegen. Zet
het deksel op de pot en laat de saus pruttelen. Minstens een kwartiertje, maar
hoe langer, hoe beter.
De verse tomaten komen straks nog.
De pompoenmoes
Terwijl de saus pruttelt kan je de
pompoenlaag in deze lasagne maken. Belachelijk gemakkelijk. Snijd de pompoen in
kleine blokjes. Doe de pompoenblokjes in een antikleefpotje (zonder vetstof!)
samen met de verse tijm, een beetje peper en zout, en laat ze zolang stoven tot
ze moes geworden zijn. Pompoenmoes.
De verse tomaten komen straks nog. Maar
je mag ze al ontvellen en in schijfjes snijden.
De beter-dan-bechamelsaus
Sofie Dumont had een goed idee. Een idee
dat mijn herfstlasagne op slag een pak herfstiger en lichter zou maken, en dat
mits enkele kleine aanpassingen – zo hoopte ik – er perfect bij zou passen. In realiteit
was het nog perfecter dan in het plan.
Doe 200 g walnoten in je blender en laat
de blender de noten al een beetje fijnhakken. Doe er de kikkererwten bij en
laat de blender nog eens blenden tot het mengsel een beetje te droog wordt.
Help je blender op dat moment door een beetje vocht van de kikkererwten bij het
mengsel te doen. Blend alles tot een samenhangend geheel.
Haal het mesje uit de blender, voeg het
potje zure room toe en meng met een lepel tot een smeuïg herfst…pap. Kruid met
peper en zout. Op dit moment raad ik je aan te proeven, want het kan zijn dat
je je een beetje zorgen maakt. Maar je zal meteen merken: de smaak is veel
beter dan het uitzicht doet vermoeden!
De verse tomaten komen straks nog. Als
je ze nog niet ontveld en in schijfjes gesneden hebt, moet je dat nu wel doen.
De lasagne opbouwen
Let’s mets!(**)
Beetje tomatensaus – lasagnevellen – tomatensaus
– lasagnevellen – pompoenmoes – lasagnevellen – zure room-mengeling –
lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – verse tomatenschijfjes (hier zijn
ze!) – zure room-mengeling – vers geraspte Grana Padano.
Zet de lasagne 30 minuten in een oven
van 180° en daarna nog eens 5 minuten onder de grill.
Om nom nom nom nom!
Om nom nom nom! Om nom nom!
Om nom!
Ik overdrijf niet. Het is echt om nom!
Herfstlasagne |
(*) tl = theelepel
(**) Het enige waar je op moet letten,
is dat de lasagnevellen elkaar niet overlappen.
Ik kan het alleen maar beamen: dit is echt een prachtgerecht! Hoedje af voor mijn keukenprinses!
BeantwoordenVerwijderenprobeer de lasagne in het weekeinde uit..............Je/ U hoort van mij. Sjir
BeantwoordenVerwijderen