Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstlasagne

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Een lasagne bijeen experimenteren die past bij het seizoen!

Dit recept groeide in mijn pan (eigenlijk pot) zonder plan. Niet dat ik er op voorhand niet over had nagedacht, integendeel. Ik wilde al een tijdje een lasagne maken met pompoen, maar ik kwam niet met mezelf overeen wat er allemaal bij te doen. Ik heb zolang getwijfeld tot ik mezelf gek maakte en dacht: kom kind, begin er gewoon aan!

Ik kokkerelde een herfstlasagne bij elkaar die mijn eigen verwachtingen overtrof. En ook die van Myrtille. En ook die van Fandango. En wat het strafste is van allemaal: Merlot, mijn lief die voor de lasagne de oven in ging nog half in paniek deed van “Hoe geen kaassaus of wat?”, kon tweeënhalve portie later niet meer kiezen tussen deze herfstlasagne (zonder kaassaus!) en de traditionele lasagne bolognese, voordien nog zijn lievelingsgerecht.

Dit recept is voor vier grote eters, want je moet al heel erg je best doen om lasagne te maken voor twee.

Herfstlasagne
Wat heb je nodig?

Groentjes
2 uien, 2 teentjes knoflook en 2 zoete puntpaprika’s voor de saus. En ook nog ongeveer één achtste van een grote Halloweenpompoen, 400 g kikkererwten (oftewel één blik) en 2 verse tomaten.

Vlees
Ongeveer 500 g gemengd gehakt, ik nam varken-rundergehakt, maar ik ben er vrij zeker van dat het met eender welke soort even lekker blijft.

Kruiden
In alfabetische volgorde: chilivlokken, Italiaanse kruiden (een mix van basilicum, oregano, tijm, munt, dragon en salie), mild currypoeder, peper, pikant paprikapoeder, spaghettikruiden, 2 takjes verse tijm en zout.

En ook nog
In chronologische volgorde: een beetje boter of olijfolie, ongeveer 3,5 dl tomatenpassata, 3 dl groentebouillon (ik gebruikte een bouillonketeltje), ketchup, walnoten (zo’n 200 g), een potje zure room (200 g), gedroogde lasagnevellen en een blok Grana Padano.

Wat moet je doen?

De saus maken
Een goed fundament is alles. Ik begon mijn experiment zoals de beste recepten dat doen: met het fijn snipperen en aanstoven van uien en look. Twee exemplaren van elk in dit geval. In een klein beetje boter (maar olijfolie mag ook). Was, terwijl je geniet van de geur van de uien en de look, de twee puntpaprika’s, haal de meeste schil eraf met een dunschiller en snijd ze in korte reepjes. Voeg de paprikareepjes toe aan de uien en de look, en laat zacht worden.

Dan mag je het gehakt toevoegen en rul bakken (lees: in stukjes doen met een vork). Terwijl het gehakt aan het bakken is, mag je het hele kruidenspectrum toevoegen, maar niet de verse tijm. Dus wel, in willekeurige volgorde: een beetje currypoeder (ik schat 1/2de tl(*)), een beetje pikant paprikapoeder (alweer 1/2de tl), chilivlokken (niet te veel!), de Italiaanse kruidenmengeling (ongeveer 1 tl), de spaghettikruiden (ook 1 tl) en een beetje peper en zout.

Wanneer het gehakt gebakken is, mag je de tomatenpassata, groentebouillon en stiekem een beetje ketchup toevoegen. Zet het deksel op de pot en laat de saus pruttelen. Minstens een kwartiertje, maar hoe langer, hoe beter.

De verse tomaten komen straks nog.

De pompoenmoes
Terwijl de saus pruttelt kan je de pompoenlaag in deze lasagne maken. Belachelijk gemakkelijk. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoenblokjes in een antikleefpotje (zonder vetstof!) samen met de verse tijm, een beetje peper en zout, en laat ze zolang stoven tot ze moes geworden zijn. Pompoenmoes.

De verse tomaten komen straks nog. Maar je mag ze al ontvellen en in schijfjes snijden.

De beter-dan-bechamelsaus
Sofie Dumont had een goed idee. Een idee dat mijn herfstlasagne op slag een pak herfstiger en lichter zou maken, en dat mits enkele kleine aanpassingen – zo hoopte ik – er perfect bij zou passen. In realiteit was het nog perfecter dan in het plan.

Doe 200 g walnoten in je blender en laat de blender de noten al een beetje fijnhakken. Doe er de kikkererwten bij en laat de blender nog eens blenden tot het mengsel een beetje te droog wordt. Help je blender op dat moment door een beetje vocht van de kikkererwten bij het mengsel te doen. Blend alles tot een samenhangend geheel.

Haal het mesje uit de blender, voeg het potje zure room toe en meng met een lepel tot een smeuïg herfst…pap. Kruid met peper en zout. Op dit moment raad ik je aan te proeven, want het kan zijn dat je je een beetje zorgen maakt. Maar je zal meteen merken: de smaak is veel beter dan het uitzicht doet vermoeden!

De verse tomaten komen straks nog. Als je ze nog niet ontveld en in schijfjes gesneden hebt, moet je dat nu wel doen.

De lasagne opbouwen
Let’s mets!(**)

Beetje tomatensaus – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – pompoenmoes – lasagnevellen – zure room-mengeling – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – verse tomatenschijfjes (hier zijn ze!) – zure room-mengeling – vers geraspte Grana Padano.

Zet de lasagne 30 minuten in een oven van 180° en daarna nog eens 5 minuten onder de grill.

Om nom nom nom nom! Om nom nom nom! Om nom nom! Om nom!

Ik overdrijf niet. Het is echt om nom!

Herfstlasagne
(*) tl = theelepel
(**) Het enige waar je op moet letten, is dat de lasagnevellen elkaar niet overlappen.

Reacties

  1. Ik kan het alleen maar beamen: dit is echt een prachtgerecht! Hoedje af voor mijn keukenprinses!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. probeer de lasagne in het weekeinde uit..............Je/ U hoort van mij. Sjir

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri