Doorgaan naar hoofdcontent

Lasagne Parmigiana

Als je Merlot en mij vraagt naar ons favoriete veggie gerecht, dan antwoord ik meteen Parmigiana di Melanzaneen Merlot ‘dat één met die aubergines’. We bedoelen allebei hetzelfde. Ik heb ondertussen al 347 verschillende dingen gemaakt sinds het patatjestijdperk bij de mama zo’n anderhalf jaar geleden officieel eindigde, en van al die dingen is mijn Parmigiana het gerechtje dat tot nu toe al het vaakst is teruggekomen. Ik zou dit gerust elke week kunnen eten, maar dan zien jullie dat in de weekmenu’s op mijn blog en dan zou ik mij, om een of andere reden die zelfs ik niet helemaal begrijp, schamen.

Zelfs als je ‘veggie’ weglaat, en gewoon vraagt naar onze favoriete gerechten, dan haalt de Parmigiana bij mij met gemak de top 5 en bij Merlot ook zeker de top 10. Maar omdat ik ook echte carnivoren wil laten meegenieten, maakte ik eens een versie met vlees. Als je kiest voor veggie (wat ik nog steeds aanraad), moet je dit recept volgen. Kies je voor vlees, doe het dan zo.

Lasagne Parmigiana
(De foto toont een portie voor 8, niet voor 2.)

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • Gedroogde lasagnevellen
  • 200-300 g gehakt (vb. varkens-kalfs)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 350 g tomatenpassata
  • Ketchup
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 bolletje buffelmozzarella
  • Grana Padano
  • Verse basilicum
  • Kaneelpoeder
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Zet een grillpan op het vuur. Die moet immers zo heet mogelijk worden.

2. Snipper ondertussen de rode ui en de knoflook fijn. Stoof beide aan in olijfolie in een antikleefpot waarvan je een deksel hebt. Wanneer de ui glazig is, mag het gehakt erbij. En wanneer het rul is gebakken, mag de tomatenpassata erbij. Kruid met peper, zout en een snuifje kaneelpoeder. Voeg wat ketchup toe voor een subtiele zoete toets. Roer, zet het deksel op de pot en laat de saus nog 15 minuutjes pruttelen.

3. Was de aubergine en snijd ze in schijfjes van een halve tot één centimeter. Wrijf de aubergineplakjes in met een borsteltje(*) en leg ze in de grillpan. Kruid met peper en zout. Draai ze na zo’n 3 minuten om, zodat ze aan beide kanten mooie (en lekkere!) bruine grillstrepen krijgen.

4. Terwijl de aubergines in de pan liggen, kan je de tomaat ontvellen en in schijfjes snijden, het gewone bolletje mozzarella (dus nog niet de buffelmozzarella) in plakjes verdelen en de Grana Padano raspen. Je kan nu ook al de oven laten voorverwarmen tot 180°.

5. Wanneer de saus en de aubergines klaar zijn, mogen beide vuren uit en kan je de saus afwerken met zo veel fijngehakte verse basilicum als je wil, maar hou een beetje apart voor de afwerking.

6. Neem er een mooie ovenschotel bij met een gepaste grootte voor twee personen en bouw de lasagne Parmigiana op: een beetje saus – lasagnevellen – aubergineschijfjes – saus – lasagnevellen mozzarellaplakjes – aubergineschijfjes – saus – lasagnevellen – verse tomatenschijfjes – peper en zout – saus – vers geraspte Grana Padano

7. De lasagne Parmigiana moet 25 minuten in de oven van 180° en daarna nog eens 5 minuutjes onder de grill. Terwijl je hele huis zich hult in de geur van Italië, kan je de buffelmozzarella in plakjes snijden of scheuren en de overgehouden basilicum in reepjes snijden of in stukjes scheuren.

8. Haal de lasagne Parmigiana uit de oven en werk af met de buffelmozzarella en basilicum.

E poi: mangiamo, carnivori!

(*) Vroeger deed ik gewoon olijfolie in m’n grillpan – en uiteraard zou dat nu ook nog gaan – maar nu heb ik een borsteltje. En een borsteltje is super! Op die manier gebruik je immers automatisch minder olijfolie.

Reacties

  1. Dit ziet er lekker uit en snel gemaakt. Ik zou er ook nog champignons bij doen, maar ik ben ook een champignons-freak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is het leuke aan receptjes, hé, dat je er iets persoonlijks van kan maken. :-) Laat me weten hoe het was als je het eens met champignons maakt!

      Verwijderen
  2. Dit was héérlijk! Ik moet wel toegeven dat ik het recept een beetje heb aangepast (onbewust - ik ben vaak veel te verstrooid om me strikt aan een recept te houden) maar de basis bleef gelijk. Het was een heuse crowd pleaser. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeej! Dankje voor de reactie. Nu ben ik wel benieuwd wat je dan precies anders hebt gedaan? :-) PS: Je hebt de mensen toch naar m'n blog verwezen? ;-)

      Verwijderen
  3. Wel, 50/50 tomatenpassata/tomatenblokjes, bijvoorbeeld. En over het algemeen heb ik precies per ongeluk andere verhoudingen gebruikt. En ik heb de lagen anders gemaakt (en er uiteindelijk meer aubergine en mozzarella in gedaan). En ik heb er ook geen ketchup in gedaan (zelfs als er maar een druppel ketchup in een saus zit, proef ik dat meteen en vind ik dat altijd zo overheersend, vandaar). Maar dus, ik heb me voor 75% aan jouw recept gehouden en dat ga ik zeker nog doen! Ben de rest van jouw blog aan het uitpluizen op zoek naar nog meer succesreceptjes! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…