Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge maakt 20 voornemens voor 2014 – Deel 2: koken

Dit was deel 1 van m'n voornemens.

11. Verse pasta maken
Ik heb al een tijdje een pastamachine in mijn kast staan, maar ik heb nog nooit verse pasta gemaakt. In 2014 moet daar verandering in komen. Echt, als in: moet!

12. De Aziatische keuken verkennen
Ik neem heel vaak mijn toevlucht tot de Italiaanse keuken en verwaarloos de andere keukens een beetje. Ook daar wil ik verandering in brengen, te beginnen met de Aziatische. Mijn Chinese tomatensoep is al een succesnummer, en ik wil daar zeker nog enkele nummertjes die op het Chinese afhaalmenu staan, aan toevoegen. 

13. Meer uit m’n kookboeken koken
Wat er ongeveer gebeurt telkens wanneer ik een nieuw kookboek koop of krijg, is dit: ik ben heel blij met het kookboek en blader het dan ook meteen helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

Enkele weken later haal ik het terug uit de kast. ik ben nog steeds heel blij met het kookboek en blader het nog eens helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

En zo gaat dat maar door. Zie je het probleem? Ik lees heel veel in m’n kookboeken, maar kook er heel weinig uit. Dat moet veranderen. Ik ga er geen getal opkleven, tenzij ik na een tijdje ondervind dat dat me zou helpen (bijvoorbeeld minstens één gerecht per week uit een kookboek).

Bron: Pinterest

14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (vb. za’atar, tempeh, saffraan…)
Ik ga er geen getal opkleven, maar de drie dingen die ik hierboven heb opgesomd, moet ik dit jaar al zeker gebruiken. En die lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld!

15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter)
(Bijna) zondeloze zondes zijn de zaligste zondes! Merlots gezichtsuitdrukking toen ik hem vertelde over mijn plan om courgette in een cake te verwerken, deed me wel een mentale nota maken om hem dat vooral niet te vertellen wanneer het zover is. Anders krijg ik nooit zijn eerlijke mening.

Bron: Pinterest

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Ik heb al een tijdje een tajine, maar heb ze nog nooit gebruikt. In 2014 wil ik er minstens één Marokkaans gerecht in maken.

Ik stoom mijn groentjes wel regelmatig, maar heb daarvoor nog nooit mijn stoommandje gebruikt. En dat is gewoon een beetje belachelijk, want waarom heb ik dat dan?

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Ik leef mijn eigen regel wat dat betreft al vrij goed na, maar soms bezwijk ik toch onder sociale druk (‘Iedereen neemt een dessertje, dus…’). Dat moet ik vermijden.

Wat ik moeilijker kan vermijden, zijn situaties als deze: wanneer je bij vrienden gaat eten en ze een dessert hebben dat je niet zo graag lust of je al zo vol zit dat je helemaal geen zin meer hebt in dessert. Dan kan je het gewoon niet altijd maken om ‘neen’ te zeggen.

Wat mij betreft mag die ongeschreven wet meteen worden herschreven, hoor. Ik zou daar bijvoorbeeld zelf nooit iets mee inzitten. Ik vind het een beetje een rare gewoonte om jezelf vol te proppen ‘uit beleefdheid’. Maar ik kan daar moeilijk op m’n eentje iets aan veranderen. Daarom besef ik dat ik dit voornemen nooit helemaal kan naleven, maar zoveel mogelijk is de boodschap!

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
Vorig jaar moest ik (noodgedwongen) een aantal vleesdagen inlassen. Ook vis kwam nog af en toe op het menu. Dit jaar ga ik volledig veggie!

19. Zelf mayonaise maken
Heb ik nog nooit gedaan en wil ik echt wel eens doen. Zelfs meer dan eens, want uiteraard wil ik dan  experimenteren met verschillende soorten olie en mosterd…

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Geen pasta, geen patatjes, geen rijst, geen couscous, geen brood… Gewoon groentjes en vlees of vis. Ik ‘mis’ precies altijd iets wanneer ik dat doe en daarom doe ik dat dan ook helemaal niet vaak. Maar ik ben er vrij zeker van dat het enkel een kwestie is van gewoonte en vooral ook van hele lekkere recepten vinden met heel veel verschillende groentjes. Mijn missie is om er zo enkele te vinden en die af en toe op het menu te zetten.

Bron: Pinterest

Wat zijn jouw kookvoornemens voor het nieuwe jaar? En wat vind je van de mijne? Kan je mij een kookboek over de Aziatische keuken aanraden?

Reacties

 1. Kookboeken en uitgescheurde recepten liggen hier met hopen, maar net zoals jij zal ik er niet zo snel iets uit maken.
  Ik vind het trouwens ook makkelijker om vlees of vis weg te laten uit een gerecht dan om de koolhydraten te bannen.
  Veel succes met je goede voornemens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!

   Naast al m'n kookboeken heb ik ook nog enkele kaften met zo'n uitgescheurde/uitgeprinte recepten. Eigenlijk gebruik ik recepten meer als inspiratie. Ik verander altijd wel iets. Het is dus een hele uitdaging voor mij om een recept eens echt tot op de letter te volgen. :-)

   Verwijderen
 2. Als je de koolhydraten wil weglaten zonder iets te missen, dan moet je zeker eens experimenteren met bloemkoolpuree en bloemkoolrijst. Ik heb zelfs zo al paëlla gemaakt met bloemkoolrijst! Mail me gerust eens voor wat tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ik ook al aan het denken, of een bloemkoolpizza!

   Het enige wat ik me afvraag: kook je de bloemkool best nog nadat je ze heb geraspt of wordt het dan helemaal een pap? En als je ze niet kookt, stoort het dan niet dat ze rauw is? Staat het receptje van jouw bloemkoolpaëlla op je blog?

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…