12.
De Aziatische keuken verkennen
Ik neem heel vaak mijn toevlucht tot de
Italiaanse keuken en verwaarloos de andere keukens een beetje. Ook daar wil ik
verandering in brengen, te beginnen met de Aziatische. Mijn Chinese tomatensoep
is al een succesnummer, en ik wil daar zeker nog enkele nummertjes die op het
Chinese afhaalmenu staan, aan toevoegen.
13.
Meer uit m’n kookboeken koken
Wat er ongeveer gebeurt telkens wanneer
ik een nieuw kookboek koop of krijg, is dit: ik ben heel blij met het kookboek
en blader het dan ook meteen helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak
ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik
zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.
Enkele weken later haal ik het terug uit
de kast. ik ben nog steeds heel blij met het kookboek en blader het nog eens
helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en
verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het
kookboek weg.
En zo gaat dat maar door. Zie je het
probleem? Ik lees heel veel in m’n kookboeken, maar kook er heel weinig uit.
Dat moet veranderen. Ik ga er geen getal opkleven, tenzij ik na een tijdje
ondervind dat dat me zou helpen (bijvoorbeeld minstens één gerecht per week uit
een kookboek).
Bron: Pinterest |
14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (vb. za’atar, tempeh, saffraan…)
Ik ga er geen getal opkleven, maar de
drie dingen die ik hierboven heb opgesomd, moet ik dit jaar al zeker gebruiken.
En die lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld!
15.
Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter)
(Bijna) zondeloze zondes zijn de zaligste
zondes! Merlots gezichtsuitdrukking toen ik hem vertelde over mijn plan om courgette
in een cake te verwerken, deed me wel een mentale nota maken om hem dat vooral niet
te vertellen wanneer het zover is. Anders krijg ik nooit zijn eerlijke mening.
Bron: Pinterest |
16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Ik heb al een tijdje een tajine, maar
heb ze nog nooit gebruikt. In 2014 wil ik er minstens één Marokkaans gerecht in
maken.
Ik stoom mijn groentjes wel regelmatig, maar
heb daarvoor nog nooit mijn stoommandje gebruikt. En dat is gewoon een beetje
belachelijk, want waarom heb ik dat dan?
17.
Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Ik leef mijn eigen regel wat dat betreft
al vrij goed na, maar soms bezwijk ik toch onder sociale druk (‘Iedereen neemt
een dessertje, dus…’). Dat moet ik vermijden.
Wat ik moeilijker kan vermijden, zijn
situaties als deze: wanneer je bij vrienden gaat eten en ze een dessert hebben
dat je niet zo graag lust of je al zo vol zit dat je helemaal geen zin meer
hebt in dessert. Dan kan je het gewoon niet altijd maken om ‘neen’ te zeggen.
Wat mij betreft mag die ongeschreven wet
meteen worden herschreven, hoor. Ik zou daar bijvoorbeeld zelf nooit iets mee
inzitten. Ik vind het een beetje een rare gewoonte om jezelf vol te proppen ‘uit
beleefdheid’. Maar ik kan daar moeilijk op m’n eentje iets aan veranderen.
Daarom besef ik dat ik dit voornemen nooit helemaal kan naleven, maar zoveel
mogelijk is de boodschap!
18.
Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
Vorig jaar moest ik (noodgedwongen) een aantal vleesdagen inlassen. Ook vis kwam nog af en toe op het menu. Dit jaar ga ik volledig veggie!
Vorig jaar moest ik (noodgedwongen) een aantal vleesdagen inlassen. Ook vis kwam nog af en toe op het menu. Dit jaar ga ik volledig veggie!
19.
Zelf mayonaise maken
Heb ik nog nooit gedaan en wil ik echt
wel eens doen. Zelfs meer dan eens, want uiteraard wil ik dan experimenteren met verschillende soorten olie en mosterd…
20.
Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Geen pasta, geen patatjes, geen rijst,
geen couscous, geen brood… Gewoon groentjes en vlees of vis. Ik ‘mis’ precies
altijd iets wanneer ik dat doe en daarom doe ik dat dan ook helemaal niet vaak.
Maar ik ben er vrij zeker van dat het enkel een kwestie is van gewoonte en
vooral ook van hele lekkere recepten vinden met heel veel verschillende
groentjes. Mijn missie is om er zo enkele te vinden en die af en toe op het
menu te zetten.
Kookboeken en uitgescheurde recepten liggen hier met hopen, maar net zoals jij zal ik er niet zo snel iets uit maken.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het trouwens ook makkelijker om vlees of vis weg te laten uit een gerecht dan om de koolhydraten te bannen.
Veel succes met je goede voornemens!
Bedankt voor je reactie!
VerwijderenNaast al m'n kookboeken heb ik ook nog enkele kaften met zo'n uitgescheurde/uitgeprinte recepten. Eigenlijk gebruik ik recepten meer als inspiratie. Ik verander altijd wel iets. Het is dus een hele uitdaging voor mij om een recept eens echt tot op de letter te volgen. :-)
Als je de koolhydraten wil weglaten zonder iets te missen, dan moet je zeker eens experimenteren met bloemkoolpuree en bloemkoolrijst. Ik heb zelfs zo al paëlla gemaakt met bloemkoolrijst! Mail me gerust eens voor wat tips :)
BeantwoordenVerwijderenDat was ik ook al aan het denken, of een bloemkoolpizza!
VerwijderenHet enige wat ik me afvraag: kook je de bloemkool best nog nadat je ze heb geraspt of wordt het dan helemaal een pap? En als je ze niet kookt, stoort het dan niet dat ze rauw is? Staat het receptje van jouw bloemkoolpaëlla op je blog?