Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge maakt 20 voornemens voor 2014 – Deel 2: koken

Dit was deel 1 van m'n voornemens.

11. Verse pasta maken
Ik heb al een tijdje een pastamachine in mijn kast staan, maar ik heb nog nooit verse pasta gemaakt. In 2014 moet daar verandering in komen. Echt, als in: moet!

12. De Aziatische keuken verkennen
Ik neem heel vaak mijn toevlucht tot de Italiaanse keuken en verwaarloos de andere keukens een beetje. Ook daar wil ik verandering in brengen, te beginnen met de Aziatische. Mijn Chinese tomatensoep is al een succesnummer, en ik wil daar zeker nog enkele nummertjes die op het Chinese afhaalmenu staan, aan toevoegen. 

13. Meer uit m’n kookboeken koken
Wat er ongeveer gebeurt telkens wanneer ik een nieuw kookboek koop of krijg, is dit: ik ben heel blij met het kookboek en blader het dan ook meteen helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

Enkele weken later haal ik het terug uit de kast. ik ben nog steeds heel blij met het kookboek en blader het nog eens helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

En zo gaat dat maar door. Zie je het probleem? Ik lees heel veel in m’n kookboeken, maar kook er heel weinig uit. Dat moet veranderen. Ik ga er geen getal opkleven, tenzij ik na een tijdje ondervind dat dat me zou helpen (bijvoorbeeld minstens één gerecht per week uit een kookboek).

Bron: Pinterest

14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (vb. za’atar, tempeh, saffraan…)
Ik ga er geen getal opkleven, maar de drie dingen die ik hierboven heb opgesomd, moet ik dit jaar al zeker gebruiken. En die lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld!

15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter)
(Bijna) zondeloze zondes zijn de zaligste zondes! Merlots gezichtsuitdrukking toen ik hem vertelde over mijn plan om courgette in een cake te verwerken, deed me wel een mentale nota maken om hem dat vooral niet te vertellen wanneer het zover is. Anders krijg ik nooit zijn eerlijke mening.

Bron: Pinterest

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Ik heb al een tijdje een tajine, maar heb ze nog nooit gebruikt. In 2014 wil ik er minstens één Marokkaans gerecht in maken.

Ik stoom mijn groentjes wel regelmatig, maar heb daarvoor nog nooit mijn stoommandje gebruikt. En dat is gewoon een beetje belachelijk, want waarom heb ik dat dan?

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Ik leef mijn eigen regel wat dat betreft al vrij goed na, maar soms bezwijk ik toch onder sociale druk (‘Iedereen neemt een dessertje, dus…’). Dat moet ik vermijden.

Wat ik moeilijker kan vermijden, zijn situaties als deze: wanneer je bij vrienden gaat eten en ze een dessert hebben dat je niet zo graag lust of je al zo vol zit dat je helemaal geen zin meer hebt in dessert. Dan kan je het gewoon niet altijd maken om ‘neen’ te zeggen.

Wat mij betreft mag die ongeschreven wet meteen worden herschreven, hoor. Ik zou daar bijvoorbeeld zelf nooit iets mee inzitten. Ik vind het een beetje een rare gewoonte om jezelf vol te proppen ‘uit beleefdheid’. Maar ik kan daar moeilijk op m’n eentje iets aan veranderen. Daarom besef ik dat ik dit voornemen nooit helemaal kan naleven, maar zoveel mogelijk is de boodschap!

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
Vorig jaar moest ik (noodgedwongen) een aantal vleesdagen inlassen. Ook vis kwam nog af en toe op het menu. Dit jaar ga ik volledig veggie!

19. Zelf mayonaise maken
Heb ik nog nooit gedaan en wil ik echt wel eens doen. Zelfs meer dan eens, want uiteraard wil ik dan  experimenteren met verschillende soorten olie en mosterd…

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Geen pasta, geen patatjes, geen rijst, geen couscous, geen brood… Gewoon groentjes en vlees of vis. Ik ‘mis’ precies altijd iets wanneer ik dat doe en daarom doe ik dat dan ook helemaal niet vaak. Maar ik ben er vrij zeker van dat het enkel een kwestie is van gewoonte en vooral ook van hele lekkere recepten vinden met heel veel verschillende groentjes. Mijn missie is om er zo enkele te vinden en die af en toe op het menu te zetten.

Bron: Pinterest

Wat zijn jouw kookvoornemens voor het nieuwe jaar? En wat vind je van de mijne? Kan je mij een kookboek over de Aziatische keuken aanraden?

Reacties

 1. Kookboeken en uitgescheurde recepten liggen hier met hopen, maar net zoals jij zal ik er niet zo snel iets uit maken.
  Ik vind het trouwens ook makkelijker om vlees of vis weg te laten uit een gerecht dan om de koolhydraten te bannen.
  Veel succes met je goede voornemens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!

   Naast al m'n kookboeken heb ik ook nog enkele kaften met zo'n uitgescheurde/uitgeprinte recepten. Eigenlijk gebruik ik recepten meer als inspiratie. Ik verander altijd wel iets. Het is dus een hele uitdaging voor mij om een recept eens echt tot op de letter te volgen. :-)

   Verwijderen
 2. Als je de koolhydraten wil weglaten zonder iets te missen, dan moet je zeker eens experimenteren met bloemkoolpuree en bloemkoolrijst. Ik heb zelfs zo al paëlla gemaakt met bloemkoolrijst! Mail me gerust eens voor wat tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ik ook al aan het denken, of een bloemkoolpizza!

   Het enige wat ik me afvraag: kook je de bloemkool best nog nadat je ze heb geraspt of wordt het dan helemaal een pap? En als je ze niet kookt, stoort het dan niet dat ze rauw is? Staat het receptje van jouw bloemkoolpaëlla op je blog?

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.