Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge maakt 20 voornemens voor 2014 – Deel 2: koken

Dit was deel 1 van m'n voornemens.

11. Verse pasta maken
Ik heb al een tijdje een pastamachine in mijn kast staan, maar ik heb nog nooit verse pasta gemaakt. In 2014 moet daar verandering in komen. Echt, als in: moet!

12. De Aziatische keuken verkennen
Ik neem heel vaak mijn toevlucht tot de Italiaanse keuken en verwaarloos de andere keukens een beetje. Ook daar wil ik verandering in brengen, te beginnen met de Aziatische. Mijn Chinese tomatensoep is al een succesnummer, en ik wil daar zeker nog enkele nummertjes die op het Chinese afhaalmenu staan, aan toevoegen. 

13. Meer uit m’n kookboeken koken
Wat er ongeveer gebeurt telkens wanneer ik een nieuw kookboek koop of krijg, is dit: ik ben heel blij met het kookboek en blader het dan ook meteen helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

Enkele weken later haal ik het terug uit de kast. ik ben nog steeds heel blij met het kookboek en blader het nog eens helemaal door. Bij verschillende gerechten slaak ik een kreetje van plezier en verwondering. Ik denk bij mezelf: oh, dàt moet ik zeker eens maken. Ik zet het kookboek weg.

En zo gaat dat maar door. Zie je het probleem? Ik lees heel veel in m’n kookboeken, maar kook er heel weinig uit. Dat moet veranderen. Ik ga er geen getal opkleven, tenzij ik na een tijdje ondervind dat dat me zou helpen (bijvoorbeeld minstens één gerecht per week uit een kookboek).

Bron: Pinterest

14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (vb. za’atar, tempeh, saffraan…)
Ik ga er geen getal opkleven, maar de drie dingen die ik hierboven heb opgesomd, moet ik dit jaar al zeker gebruiken. En die lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld!

15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter)
(Bijna) zondeloze zondes zijn de zaligste zondes! Merlots gezichtsuitdrukking toen ik hem vertelde over mijn plan om courgette in een cake te verwerken, deed me wel een mentale nota maken om hem dat vooral niet te vertellen wanneer het zover is. Anders krijg ik nooit zijn eerlijke mening.

Bron: Pinterest

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje
Ik heb al een tijdje een tajine, maar heb ze nog nooit gebruikt. In 2014 wil ik er minstens één Marokkaans gerecht in maken.

Ik stoom mijn groentjes wel regelmatig, maar heb daarvoor nog nooit mijn stoommandje gebruikt. En dat is gewoon een beetje belachelijk, want waarom heb ik dat dan?

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is
Ik leef mijn eigen regel wat dat betreft al vrij goed na, maar soms bezwijk ik toch onder sociale druk (‘Iedereen neemt een dessertje, dus…’). Dat moet ik vermijden.

Wat ik moeilijker kan vermijden, zijn situaties als deze: wanneer je bij vrienden gaat eten en ze een dessert hebben dat je niet zo graag lust of je al zo vol zit dat je helemaal geen zin meer hebt in dessert. Dan kan je het gewoon niet altijd maken om ‘neen’ te zeggen.

Wat mij betreft mag die ongeschreven wet meteen worden herschreven, hoor. Ik zou daar bijvoorbeeld zelf nooit iets mee inzitten. Ik vind het een beetje een rare gewoonte om jezelf vol te proppen ‘uit beleefdheid’. Maar ik kan daar moeilijk op m’n eentje iets aan veranderen. Daarom besef ik dat ik dit voornemen nooit helemaal kan naleven, maar zoveel mogelijk is de boodschap!

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen
Vorig jaar moest ik (noodgedwongen) een aantal vleesdagen inlassen. Ook vis kwam nog af en toe op het menu. Dit jaar ga ik volledig veggie!

19. Zelf mayonaise maken
Heb ik nog nooit gedaan en wil ik echt wel eens doen. Zelfs meer dan eens, want uiteraard wil ik dan  experimenteren met verschillende soorten olie en mosterd…

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht
Geen pasta, geen patatjes, geen rijst, geen couscous, geen brood… Gewoon groentjes en vlees of vis. Ik ‘mis’ precies altijd iets wanneer ik dat doe en daarom doe ik dat dan ook helemaal niet vaak. Maar ik ben er vrij zeker van dat het enkel een kwestie is van gewoonte en vooral ook van hele lekkere recepten vinden met heel veel verschillende groentjes. Mijn missie is om er zo enkele te vinden en die af en toe op het menu te zetten.

Bron: Pinterest

Wat zijn jouw kookvoornemens voor het nieuwe jaar? En wat vind je van de mijne? Kan je mij een kookboek over de Aziatische keuken aanraden?

Reacties

  1. Kookboeken en uitgescheurde recepten liggen hier met hopen, maar net zoals jij zal ik er niet zo snel iets uit maken.
    Ik vind het trouwens ook makkelijker om vlees of vis weg te laten uit een gerecht dan om de koolhydraten te bannen.
    Veel succes met je goede voornemens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie!

      Naast al m'n kookboeken heb ik ook nog enkele kaften met zo'n uitgescheurde/uitgeprinte recepten. Eigenlijk gebruik ik recepten meer als inspiratie. Ik verander altijd wel iets. Het is dus een hele uitdaging voor mij om een recept eens echt tot op de letter te volgen. :-)

      Verwijderen
  2. Als je de koolhydraten wil weglaten zonder iets te missen, dan moet je zeker eens experimenteren met bloemkoolpuree en bloemkoolrijst. Ik heb zelfs zo al paëlla gemaakt met bloemkoolrijst! Mail me gerust eens voor wat tips :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was ik ook al aan het denken, of een bloemkoolpizza!

      Het enige wat ik me afvraag: kook je de bloemkool best nog nadat je ze heb geraspt of wordt het dan helemaal een pap? En als je ze niet kookt, stoort het dan niet dat ze rauw is? Staat het receptje van jouw bloemkoolpaëlla op je blog?

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri