Doorgaan naar hoofdcontent

Soepboerinnetje

Ik hou van soep. Elke soep. Oké, behalve komkommersoep. Komkommer hoort koud te zijn. De smaak van warme komkommer is gewoon raar.

Ik neem elke weekdag zelfgemaakte soep mee naar m’n werk en ik word het nooit beu. (Die soep, niet dat werk.) Toch staan er maar enkele soepreceptjes op m’n blog. Absoluut niet omdat het me aan inspiratie ontbreekt. Ik maak al bijna 2 jaar lang elke week een grote pot soep, en dat is nog niet vaak dezelfde geweest.

Ik denk dat het in mijn hoofd een beetje te ‘simpel’ lijkt om soepreceptjes te posten. Volgens mij kan iedereen soep maken, toch? Maar misschien ben je wel iets met inspiratie? Dit zijn enkele van mijn favoriete soeprecepten, in alfabetische volgorde:


Bron: weheartit.com
  • Aardperensoep met peterseliecoulis – Ik kan nog steeds niet geloven dat ik er 26 jaar over heb gedaan om aardpeer te ontdekken. Ik mag niet denken aan al die onbenutte kansen om aardperensoep te eten.
  • Broccoli-bloemkoolsoep – Bij deze soep voeg ik altijd minder bouillon toe dan ik gewoonlijk doe. Heerlijk dikke broccoli-bloemkoolsoep… yum!
  • Champignonsoep – Soms moet je de kleur negeren en enkel met je smaakpapillen proeven.
  • Courgettesoep met zure room en tijm – Zure room maakt alles beter. Maar samen met verse tijm doet het gewoon iets magisch met een simpele courgettesoep.
  • Erwtensoep met munt en zure room – Erwtjes houden van munt! Een ander bewijs is deze aparte risotto.
  • Preisoep – Gewoon al omwille van de nostalgie hou ik van preisoep. De geur ervan doet mij altijd denken aan de zee. Toen ik klein was en mijn ouders nog samen waren, gingen we soms twee weken naar zee en daar kregen we altijd soep van een soepkarretje. Dat was elke dag een beetje feest voor m’n broer en mij. Mer maakte zelden verse soep omdat zij niet houdt van dingen die langer duren om klaar te maken dan patatjes koken. Helaas had zij twee kleine soepboer(inne)tjes als kindjes.
  • Prei-courgettesoep met dille – Ik dacht: ik doe eens dille in een soep! Het bleek een goed idee.
  • Kervelsoep à la Mer – Eén van de twee soepen die Mer een paar keer per jaar eens maakt. De enige lekkere soep die Mer een paar keer per jaar eens maakt. (Dit is zeker niet grof bedoeld. Mijn moeder weet zelf ook dat ze niet zo goed kan koken en kan daar ook best mee lachen.)
  • Rodekoolsoep met spekjes – Als ik mag uitgaan van de zoekwoorden waarmee mensen op m’n blog komen, is rodekoolsoep een favorietje van véél Vlamingen en Nederlanders.
  • Spruitjessoep met spekjes – Ik hou sowieso van spruitjes, maar als jij denkt deze schattige minikooltjes niet te lusten, moet je eens spruitjessoep proberen. Ze heeft geen uitgesproken spruitjessmaak en kan daarom een ideaal eerste stapje zijn om van onze Brusselse trots te leren houden.
  • Tomaat-courgettesoep – Rode soep met stipjes groen, nom! Dit is de eerste soep die ik helemaal zelf heb gemaakt, jaren geleden, toen ik nog thuis woonde. Het was meteen duidelijk dat ik de taak van het soep maken maar beter kon overnemen van Mer. Sindsdien was de eerste vraag die m’n broer stelde wanneer er soep was, wie ze had gemaakt, Mer of ik. In het eerste geval had hij geen zin in soep.
  • Tomatensoep met mascarpone en basilicum – Soms wil je alleen maar een dampende kom romige tomatensoep, al dan niet met balletjes.
  • Uiensoep – Telkens wanneer ik uiensoep maak, voel ik de drang om een gebloemde voorschoot aan te doen. In mijn hoofd is uiensoep zó bomma! Maar ook o zo lekker!
  • Witloofsoep met witte balsamicoazijn – Ik giet nogal graag met de balsamicoazijn, maar in witloofsoep is het écht een meerwaarde!
  • Wortel-tomatensoep met curry en kokosNommings! That’s all I’m sayin. Nommings.
Benieuwd naar een recept? Vraag ernaar in de commentaar!

Reacties

  1. Wel het recept van de spruitjessoep (aangezien ik nog niet echt fan ben van spruitjes maar ze ook niet echt haat) en eventueel het kervelsoeprecept.
    Inspiratie is hier altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie!

      Ik zal ervoor zorgen. Dan moet ik die soepen eerst zelf nog eens maken om er een foto van te kunnen nemen. Maar hou m'n blog maar in de gaten, ik maak er zo snel mogelijk werk van! :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…