Doorgaan naar hoofdcontent

Happy Challenge week 1: mijn 3 belangrijkste waarden

De Happy Challenge is een initiatief van medeblogsters Kelly, Marieke en Lisanne. Gedurende 10 weken geven zij elke week een opdracht of stellen zij een vraag die je op jouw eigen manier mag invullen of beantwoorden. Het kan heel waardevol en leuk zijn om na te denken over dingen waar je anders niet bij zou stilstaan, om te ‘moeten’ schrijven over een bepaald onderwerp en te kijken wat er uit je vingers stroomt, welke woorden je computerscherm vullen.

Dit is mijn invulling van de eerste opdracht: schrijf over je 3 belangrijkste waarden.
Uiteraard vind ik – net als iedereen waarschijnlijk – liefde en vriendschap 2 van de meest belangrijke waarden in het leven. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn lieve Merlot, die ondertussen al bijna 4 jaar geleden mijn leven instapte, en voor mijn vriend(inn)en bij wie ik 100% mezelf kan zijn. Maar ik wilde het hebben over minder voor de hand liggende waarden. Waarden waarvan ik niet automatisch wist dat ze belangrijk waren, maar waarvan ik dat gaandeweg heb ontdekt.

1. Positiviteit
Hoe belangrijk positiviteit is, heb ik de laatste 2 jaar geleerd. Eind juni 2012 gebeurde iets dat mijn hele wereld op zijn kop zette: mijn hondje Pamplemousse, zeventien jaar lang mijn allerbeste vriendje, stierf. Van de ene dag op de andere was zij verdwenen, samen met wat voor mij gelukkig zijn betekende. Ik leerde hoe gemis je zuurstof kan wegnemen en hoe verdriet fysiek pijn kan doen. Mijn hart was stuk, ik was stuk. Ik zag geen mooie dingen meer. Kleuren werden zwart. Het licht was verdwenen en ik zat alleen in het donker. Mijn dip werd een dal. Het voelde alsof ik enkel nog bestond, niet meer leefde.

En toen, na een hele tijd, kwam het inzicht. Negatieve dingen gebeuren in elk leven. En je mag je daardoor laten neerhalen. Je mag eventjes stilzitten en zijn en verder niets. Maar na een tijdje moet je wel weer opstaan en doorgaan. Je moet de mooie dingen opnieuw leren zien en je tranen verjagen met een lach. Je moet terugvechten. En ik leerde dat dat enkel kan met positiviteit. Negativiteit is de makkelijkste weg, positiviteit de mooiste.

2. Passie/enthousiasme
Misschien hebben mijn rode haren er iets mee te maken, maar ik vind het heel belangrijk om tenminste één ding in je leven te hebben waarvan je laaiend enthousiast wordt telkens wanneer je eraan denkt, waardoor je een brandend vuur voelt binnenin jezelf telkens wanneer je ermee bezig bent. Ik ontdekte dat in het bloggen.

Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar (gezond) koken is mijn passie en erover schrijven maakt me enthousiast. Ik ben zo iemand die van het ene been op het andere staat te huppelen en ondertussen wild met haar handen staat te wapperen wanneer een zelf bedacht receptje superlekker uitdraait. Mijn blog is een uitlaatklep voor dat enthousiasme. Hij zorgt ervoor dat mijn emoties niet overstromen. Ik blog met alle passie in mij en – zo ontdekte ik ongeveer anderhalf jaar geleden toen ik ermee begon – dat maakt me superblij!

3. Kennis
Wanneer je jong bent, is kennis wat je op school leert. Wanneer je in ‘de echte wereld’ terecht komt, is kennis wat het leven je leert. Beide zijn in mijn ogen even waardevol. Ik zie elke dag als een nieuwe kans om dingen bij te leren. Kennis maakt je rijker, het stuwt je vooruit en laat je groeien. Kennis daagt je uit om na te denken. Het bepaalt hoe jij naar de wereld kijkt. Zonder kennis kan je volgens mij niet evolueren, zonder kennis sta je stil.

Reacties

 1. Een heel andere top drie dan ik, interessant om te lezen waarom je voor deze waarden hebt gekozen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel om een reactie achter te laten! Fijn dat ik zo jouw blog kan leren kennen. Jij lijkt over heel uiteenlopende dingen te schrijven? Leuk!

   Verwijderen
 2. Mooie waarden en super leuk dat je meedoet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Ik ben al benieuwd naar de tweede opdracht!

   Verwijderen
 3. Kennis is wat het leven je leert.. Mooi gezegd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Ik ben ook eens bij jou gaan piepen. Wat een leuke blog heb jij, zeg! :-)

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dankjewel. Leuk dat je een reactie achterlaat!

   Verwijderen
 5. Wow, jouw top drie is echt anders dan die van mij en anderen, maar wel echt goeie keuzes en mooi omschreven!

  Veel succes met de rest van de challenge!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Jij ook heel veel succes met de rest van de opdrachten. Ik ga het zeker ook volgen op jouw blog.

   Verwijderen
 6. Mooi om te lezen! Positiviteit vind ik een hele mooie! Maar de twee andere ook. Op jouw aanraden ben ik nu aan het meedoen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Positiviteit is op één of andere manier ook mijn favorietje :-) Superfijn dat je ook meedoet. Ik ga zeker kijken wat jouw waarden zijn!

   Verwijderen
 7. Heel erg mooi omschreven allemaal, weer heel anders dan alle anderen die ik heb gelezen :)
  Leuk!

  liefs,
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie. Ik vind het ook heel leuk om de anderen hun invulling van de eerste "challenge" te lezen. Fijn om een beetje meer te weten te komen over de personen achter de blogs. :-)

   Verwijderen
 8. Je hebt jouw waarden heel mooi beschreven, vind ik. En wat leuk om jouw blog te leren kennen. Laat ik nu net bezig zijn met gezonder eten/koken. Bij jou kan ik mooi de nodige inspiratie opdoen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Superfijn dat je af en toe eens komt piepen op m'n blogje! :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…