Doorgaan naar hoofdcontent

Happy Challenge week 1: mijn 3 belangrijkste waarden

De Happy Challenge is een initiatief van medeblogsters Kelly, Marieke en Lisanne. Gedurende 10 weken geven zij elke week een opdracht of stellen zij een vraag die je op jouw eigen manier mag invullen of beantwoorden. Het kan heel waardevol en leuk zijn om na te denken over dingen waar je anders niet bij zou stilstaan, om te ‘moeten’ schrijven over een bepaald onderwerp en te kijken wat er uit je vingers stroomt, welke woorden je computerscherm vullen.

Dit is mijn invulling van de eerste opdracht: schrijf over je 3 belangrijkste waarden.
Uiteraard vind ik – net als iedereen waarschijnlijk – liefde en vriendschap 2 van de meest belangrijke waarden in het leven. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn lieve Merlot, die ondertussen al bijna 4 jaar geleden mijn leven instapte, en voor mijn vriend(inn)en bij wie ik 100% mezelf kan zijn. Maar ik wilde het hebben over minder voor de hand liggende waarden. Waarden waarvan ik niet automatisch wist dat ze belangrijk waren, maar waarvan ik dat gaandeweg heb ontdekt.

1. Positiviteit
Hoe belangrijk positiviteit is, heb ik de laatste 2 jaar geleerd. Eind juni 2012 gebeurde iets dat mijn hele wereld op zijn kop zette: mijn hondje Pamplemousse, zeventien jaar lang mijn allerbeste vriendje, stierf. Van de ene dag op de andere was zij verdwenen, samen met wat voor mij gelukkig zijn betekende. Ik leerde hoe gemis je zuurstof kan wegnemen en hoe verdriet fysiek pijn kan doen. Mijn hart was stuk, ik was stuk. Ik zag geen mooie dingen meer. Kleuren werden zwart. Het licht was verdwenen en ik zat alleen in het donker. Mijn dip werd een dal. Het voelde alsof ik enkel nog bestond, niet meer leefde.

En toen, na een hele tijd, kwam het inzicht. Negatieve dingen gebeuren in elk leven. En je mag je daardoor laten neerhalen. Je mag eventjes stilzitten en zijn en verder niets. Maar na een tijdje moet je wel weer opstaan en doorgaan. Je moet de mooie dingen opnieuw leren zien en je tranen verjagen met een lach. Je moet terugvechten. En ik leerde dat dat enkel kan met positiviteit. Negativiteit is de makkelijkste weg, positiviteit de mooiste.

2. Passie/enthousiasme
Misschien hebben mijn rode haren er iets mee te maken, maar ik vind het heel belangrijk om tenminste één ding in je leven te hebben waarvan je laaiend enthousiast wordt telkens wanneer je eraan denkt, waardoor je een brandend vuur voelt binnenin jezelf telkens wanneer je ermee bezig bent. Ik ontdekte dat in het bloggen.

Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar (gezond) koken is mijn passie en erover schrijven maakt me enthousiast. Ik ben zo iemand die van het ene been op het andere staat te huppelen en ondertussen wild met haar handen staat te wapperen wanneer een zelf bedacht receptje superlekker uitdraait. Mijn blog is een uitlaatklep voor dat enthousiasme. Hij zorgt ervoor dat mijn emoties niet overstromen. Ik blog met alle passie in mij en – zo ontdekte ik ongeveer anderhalf jaar geleden toen ik ermee begon – dat maakt me superblij!

3. Kennis
Wanneer je jong bent, is kennis wat je op school leert. Wanneer je in ‘de echte wereld’ terecht komt, is kennis wat het leven je leert. Beide zijn in mijn ogen even waardevol. Ik zie elke dag als een nieuwe kans om dingen bij te leren. Kennis maakt je rijker, het stuwt je vooruit en laat je groeien. Kennis daagt je uit om na te denken. Het bepaalt hoe jij naar de wereld kijkt. Zonder kennis kan je volgens mij niet evolueren, zonder kennis sta je stil.

Reacties

  1. Een heel andere top drie dan ik, interessant om te lezen waarom je voor deze waarden hebt gekozen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel om een reactie achter te laten! Fijn dat ik zo jouw blog kan leren kennen. Jij lijkt over heel uiteenlopende dingen te schrijven? Leuk!

      Verwijderen
  2. Mooie waarden en super leuk dat je meedoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kennis is wat het leven je leert.. Mooi gezegd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt. Ik ben ook eens bij jou gaan piepen. Wat een leuke blog heb jij, zeg! :-)

      Verwijderen
  4. Wow, jouw top drie is echt anders dan die van mij en anderen, maar wel echt goeie keuzes en mooi omschreven!

    Veel succes met de rest van de challenge!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Jij ook heel veel succes met de rest van de opdrachten. Ik ga het zeker ook volgen op jouw blog.

      Verwijderen
  5. Mooi om te lezen! Positiviteit vind ik een hele mooie! Maar de twee andere ook. Op jouw aanraden ben ik nu aan het meedoen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Positiviteit is op één of andere manier ook mijn favorietje :-) Superfijn dat je ook meedoet. Ik ga zeker kijken wat jouw waarden zijn!

      Verwijderen
  6. Heel erg mooi omschreven allemaal, weer heel anders dan alle anderen die ik heb gelezen :)
    Leuk!

    liefs,
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve reactie. Ik vind het ook heel leuk om de anderen hun invulling van de eerste "challenge" te lezen. Fijn om een beetje meer te weten te komen over de personen achter de blogs. :-)

      Verwijderen
  7. Je hebt jouw waarden heel mooi beschreven, vind ik. En wat leuk om jouw blog te leren kennen. Laat ik nu net bezig zijn met gezonder eten/koken. Bij jou kan ik mooi de nodige inspiratie opdoen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superfijn dat je af en toe eens komt piepen op m'n blogje! :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri