Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge test Smartmat

Voor m’n blog mocht ik Smartmat testen. Wanneer je een Smartmat-abonnement neemt, moet je nooit meer nadenken over één van de – voor veel mensen – moeilijkste dagelijkse vragen: ‘Wat eten we vandaag?’ Wekelijks stelt Smartmat vijf nieuwe menu’s samen. De ingrediënten en bijbehorende recepten worden gewoon bij jou thuis geleverd.
 • 5-dagen menu: € 109 (1ste levering € 95), 4 personen, 5 recepten
 • 3-dagen menu: € 75 (1ste levering € 69), 4 personen, 3 recepten
 • 4-dagen menu: € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten
 • Quick & easy menu: € 89 (1ste levering € 75), 4 dagen, 4 personen, 4 kindvriendelijke recepten
 • Veggie menu(*): € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten, 4 dagen, 50% biologische ingrediënten
Omwille van de Dagen Zonder Vlees koos ik er uiteraard voor om het veggie menu te testen.

(*) Het veggie menu wordt voorlopig pas om de twee weken vernieuwd, maar op de website van Smartmat staat dat het de bedoeling is om dat binnenkort ook wekelijks te doen.


Het Smartmat-pakket wordt altijd geleverd op een maandag, tussen 17:00 en 22:00 uur. Enkele dagen voor de levering krijg je een sms’je waarin staat wanneer je jouw levering ongeveer mag verwachten. Afhankelijk van hoe laat dat is, moet je op maandag dus wel zelf nog iets voorzien om te eten. Bij mij zou de levering bijvoorbeeld plaatsvinden op 17 maart (mijn verjaardag!) tussen 18:10 en 19:10 uur. Stipt om 19:00 uur stond Smartmat-man voor onze deur met een grote papieren zak vol veggie nommings. Een héél leuk extra verjaardagscadeautje!


Naast alle ingrediënten kreeg ik een blad met daarop de inhoud van het pakket, de recepten voor die week en de ingrediënten die je daarvoor zelf in huis moet hebben. Voor ons was dat geen probleem, maar ik moet wel zeggen dat Smartmat uitgaat van een vrij uitgebreide voorraadkast. Enkele voorbeelden van ingrediënten die ik deze week uit onze kasten moest toveren, zijn: komijn, chilipoeder, witte wijnazijn, balsamicoazijn sojasaus en een neutrale olie (dus geen olijfolie).


Omwille van versheidsredenen wordt aangeraden om de recepten klaar te maken in de volgorde die Smartmat aangeeft. Maar dat heb ik eerlijk gezegd niet gedaan. Alle groentjes zagen er zó kraakvers uit dat ze het volgens mij allemaal wel voldoende lang zouden uithouden in onze ijskast. En dat bleek zeker het geval. Ik bespreek de recepten in de volgorde waarin ik ze heb klaargemaakt.

Dinsdag 18 maart: gegratineerde portobello-paddenstoelen met romige polenta (4 porties)


Mijn vriend vraagt absoluut niet vaak wat we die avond eten, maar alsof het in een soort script stond, deed hij dat die dag wél. ‘Wacht eventjes,’ zei ik, en ik nam er heel demonstratief mijn Smartmat-blad bij. Het is zo vreemd om zelf niet te moeten (kunnen) beslissen wat je gaat klaarmaken, maar ik vond het leuk en fascinerend om nieuwe dingen te leren kennen en te koken met ingrediënten die ik anders nooit zou gebruiken.

Ik besloot die avond te beginnen met recept 3 van m’n Smartmat-blad. Dat was het recept waarvoor Smartmat 4 porties had gerekend. En dat brengt mij meteen bij mijn belangrijkste suggestie voor Smartmat over dit recept: om hier 4 porties uit te halen, heb je dubbel zoveel portobello-paddenstoelen nodig. Nu zaten er maar 4 stuks bij, en eentje per persoon is echt te weinig. Op de foto worden bovendien óók 2 portobello’s op één bord gepresenteerd…


Ik maakte ze dan ook alle 4 klaar voor mij en mijn vriend, en halveerde simpelweg de hoeveelheid polenta. Hier hadden we zeker geen 2 dagen van kunnen eten. Maar dat is dan ook het enige puntje van ‘kritiek’ dat ik heb. Het recept was heel lekker, dankzij de polenta niet alledaags, heel haalbaar voor iedereen om klaar te maken en – wat ik zelf het belangrijkst vind – er waren voldoende groentjes voorzien.

Woensdag 19 maart: Mexicaanse tacoschotel met zelfgemaakte tomatensalsa


Ik ben heel blij dat ik mijn Mexicaanse kommetjes nog eens heb kunnen bovenhalen. Kijk nu hoe perfect die zijn om dit gerecht in te presenteren!

Dit was voor mezelf een beetje een grensverleggend recept. Ik zou uit mezelf nooit tortillachips gebruiken als onderdeel van het avondeten, gewoon omdat ik dat écht niet zo graag lust, maar deze week moest ik luisteren naar Smartmat, en ik ben van het principe dat je alles een kans moet geven. Mijn vriend vond het heel lekker, ik vond het best meevallen. Al heb ik na enkele chipjes voor mezelf crackers bovengehaald in de plaats. Hoewel ik vind dat je alles moet proberen, vind ik het een beetje te gek om extra calorieën te eten waarvan je niet eens geniet.


De ontdekking in dit recept was het seitangehakt. Dat had ik nog nooit geproefd. Daarmee zou je volgens mij elke vleeseter om de tuin kunnen leiden. Lekker!

In dit gerecht waren de hoeveelheden zeker genoeg voor 2 personen, van de tomatensalsa hadden we zelfs nog veel over. Al begrijp ik ook wel dat een blik tomaten nu eenmaal zo groot is als het is, en dat Smartmat daar moeilijk iets aan kan doen. Nu ja, beter te veel dan te weinig. Mijn vriend heeft de dag daarna met de restjes voor zichzelf nog deze lunch gemaakt.


Instagram-foto

Donderdag 20 maart: tofu ‘n’ chips met remouladesaus


Weer een heel ander receptje. Smartmat krijgt wat mij betreft extra puntjes voor de veelzijdigheid van hun gerechten. Ik vind het zelf heel moeilijk om veggie gerechten te bedenken met patatjes, maar dit was absoluut geslaagd. De patatjes waren zelfs het lekkerste onderdeel van het gerecht, en dat wil heel wat zeggen wanneer dat van mij komt.


Nog extra puntjes krijgt Smartmat voor de versheid van de ingrediënten, de receptjes die heel duidelijk zijn uitgelegd en het slimme systeem om een sterretje te zetten bij de ingrediënten die je in meerdere recepten nodig hebt. Zo kom je niet in de verleiding om bijvoorbeeld meer kaas te gebruiken en dan de volgende dag te ontdekken dat je die kaas eigenlijk nu nog nodig had. (Of in mijn geval: zo weet je dat je tegen je vriend moet zeggen dat hij de kaas die in de ijskast ligt niet zomaar mag opeten!)

Smartmat streeft ernaar om geen eten te laten verloren gaan. En daar slaagt het goed in. Na deze drie dagen had ik enkel nog wat sla en rodekool over. Maar daar weet ik wel weg mee.

Smartmat is volgens mij een heel goed idee voor mensen die niet veel inspiratie of tijd hebben om met koken bezig te zijn en die toch elke dag iets anders en vers op tafel willen toveren. Je moet er natuurlijk wel wat centjes voor over hebben. In principe kook ik met veel minder. Maar je betaalt uiteraard ook voor de tijd die de mensen van Smartmat erin steken. Je zou het kunnen zien als een investering in gezonde en gevarieerde voeding.

Ik ben alvast benieuwd geworden naar de andere menu’s, maar da’s misschien iets voor na de Dagen Zonder Vlees.

Wist je trouwens al dat Smartmat ook een Facebook-pagina heeft?

Kende jij Smartmat al? Is het iets voor jou, denk je?  En ben je benieuwd naar welk van de drie gerechten wij het lekkerste vonden? Morgen deel ik ons favoriete Smartmat-recept op m’n blog!

Reacties

 1. Ik ken het al langer, maar zoals vaak gebeurt, bestaan er geen pakketten voor 1 persoon. Heel erg jammer dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik een hele goede opmerking, Lien! Misschien lezen de mensen van Smartmat wel mee en kunnen ze er inderdaad over nadenken om een 1-persoonsmenu samen te stellen... :-)

   Verwijderen
 2. ooohh polenta... een van mijn lievelingsgerechtjes. Doet er me aan denken dat ik dat eigenlijk deze week nog eens zou moeten maken. Te lang geleden!
  Heb zelf ooit een soortgelijk concept getest en ik vind het ook heel leuk voor mensen met weinig inspiratie. Maar voor mij was het te bindend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik. Ik kies zelf ook graag wat er op tafel komt. Ben er gewoon veel te graag mee bezig! :-)

   Maar voor mensen bij wie dat niet zo is, is dit wel super. Je kan je abonnement trouwens altijd annuleren, onderbreken of je kan het leveringsinterval veranderen. Niet bindend dus. :-)

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde drie dagen op voorhand weten wat ik ga eten :-) Ik moet kunnen toegeven aan mijn goestingetjes :-)

   Verwijderen
  3. Ah zo, daar kan ik ergens wel inkomen, al ben ikzelf toch een aanhanger van weekmenu's... Moet jij niet te vaak naar de winkel lopen dan? :-)

   Verwijderen
 3. Wij hebben smartmat nu reeds 4x laten leveren.
  Elke maaltijd is steeds zeer lekker en we ontdekken regelmatig dingen die we anders niet zouden combineren of eten.
  Wij zijn FAN !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je een reactie achterlaat! :-) Hebben jullie telkens hetzelfde menu genomen of hebben jullie er al enkele getest? :-)

   Verwijderen
 4. Hier al het veggiemenu, de Quick & easy en het 5-dagen menu uitgetest. Aangezien onze twee nog vrij jonge kinderen dan toch (in deze situatie) een voorkeur voor Quick & easy. Persoonlijk vond ik de veggie zeker ook heel erg smaken (mijn vriend helaas iets minder). Super initiatief! Inderdaad jammer dat men nog geen menu heeft uitgewerkt voor één persoon, heb ook enkele vrienden die hierop zitten te wachten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Cathy, bedankt voor je reactie! Hopelijk lezen de mensen van Smartmat mee, want ik heb zelf inderdaad ook enkele vrienden en kennissen voor wie een menu voor één persoon perfect zou zijn. :-)

   Verwijderen
 5. Wij zijn begin dit jaar begonnen en overgeschakeld naar een wekelijkse levering. We kunnen nog 3 keer per week onze eigen recepten gebruiken (zo kan ik mijn kookboekenverslaving nog botvieren) en ik geniet van extra rust in onze helse werkweken. Smartmat staat voor mij gelijk aan gezond, gevarieerd eten (ik (her)ontdek veel) en vooral een groot gemak: propere keuken na het koken, een lege koelkast op vrijdag, genieten van lekker eten, geen gepieker over weekmenulijstjes, geen lange boodschappenlijstjes en geen wekelijks gesleur aan een overvolle supermarktkar. Voor ons is dit echt een absolute zege.
  De dag dat we minder werken en de kinderen zelfstandiger zijn, denk ik wel dat we het occasioneel gaan gebruiken ipv wekelijks. Al zijn we nu wel vrij 'hooked'!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anne, leuk dat je een reactie achterlaat op m'n blog! Het is inderdaad ook heel handig voor mensen die wél van koken en recepten bedenken houden, maar er simpelweg de tijd niet voor vinden om dat élke dag van de week te doen. :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.