Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge test Smartmat

Voor m’n blog mocht ik Smartmat testen. Wanneer je een Smartmat-abonnement neemt, moet je nooit meer nadenken over één van de – voor veel mensen – moeilijkste dagelijkse vragen: ‘Wat eten we vandaag?’ Wekelijks stelt Smartmat vijf nieuwe menu’s samen. De ingrediënten en bijbehorende recepten worden gewoon bij jou thuis geleverd.
  • 5-dagen menu: € 109 (1ste levering € 95), 4 personen, 5 recepten
  • 3-dagen menu: € 75 (1ste levering € 69), 4 personen, 3 recepten
  • 4-dagen menu: € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten
  • Quick & easy menu: € 89 (1ste levering € 75), 4 dagen, 4 personen, 4 kindvriendelijke recepten
  • Veggie menu(*): € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten, 4 dagen, 50% biologische ingrediënten
Omwille van de Dagen Zonder Vlees koos ik er uiteraard voor om het veggie menu te testen.

(*) Het veggie menu wordt voorlopig pas om de twee weken vernieuwd, maar op de website van Smartmat staat dat het de bedoeling is om dat binnenkort ook wekelijks te doen.


Het Smartmat-pakket wordt altijd geleverd op een maandag, tussen 17:00 en 22:00 uur. Enkele dagen voor de levering krijg je een sms’je waarin staat wanneer je jouw levering ongeveer mag verwachten. Afhankelijk van hoe laat dat is, moet je op maandag dus wel zelf nog iets voorzien om te eten. Bij mij zou de levering bijvoorbeeld plaatsvinden op 17 maart (mijn verjaardag!) tussen 18:10 en 19:10 uur. Stipt om 19:00 uur stond Smartmat-man voor onze deur met een grote papieren zak vol veggie nommings. Een héél leuk extra verjaardagscadeautje!


Naast alle ingrediënten kreeg ik een blad met daarop de inhoud van het pakket, de recepten voor die week en de ingrediënten die je daarvoor zelf in huis moet hebben. Voor ons was dat geen probleem, maar ik moet wel zeggen dat Smartmat uitgaat van een vrij uitgebreide voorraadkast. Enkele voorbeelden van ingrediënten die ik deze week uit onze kasten moest toveren, zijn: komijn, chilipoeder, witte wijnazijn, balsamicoazijn sojasaus en een neutrale olie (dus geen olijfolie).


Omwille van versheidsredenen wordt aangeraden om de recepten klaar te maken in de volgorde die Smartmat aangeeft. Maar dat heb ik eerlijk gezegd niet gedaan. Alle groentjes zagen er zó kraakvers uit dat ze het volgens mij allemaal wel voldoende lang zouden uithouden in onze ijskast. En dat bleek zeker het geval. Ik bespreek de recepten in de volgorde waarin ik ze heb klaargemaakt.

Dinsdag 18 maart: gegratineerde portobello-paddenstoelen met romige polenta (4 porties)


Mijn vriend vraagt absoluut niet vaak wat we die avond eten, maar alsof het in een soort script stond, deed hij dat die dag wél. ‘Wacht eventjes,’ zei ik, en ik nam er heel demonstratief mijn Smartmat-blad bij. Het is zo vreemd om zelf niet te moeten (kunnen) beslissen wat je gaat klaarmaken, maar ik vond het leuk en fascinerend om nieuwe dingen te leren kennen en te koken met ingrediënten die ik anders nooit zou gebruiken.

Ik besloot die avond te beginnen met recept 3 van m’n Smartmat-blad. Dat was het recept waarvoor Smartmat 4 porties had gerekend. En dat brengt mij meteen bij mijn belangrijkste suggestie voor Smartmat over dit recept: om hier 4 porties uit te halen, heb je dubbel zoveel portobello-paddenstoelen nodig. Nu zaten er maar 4 stuks bij, en eentje per persoon is echt te weinig. Op de foto worden bovendien óók 2 portobello’s op één bord gepresenteerd…


Ik maakte ze dan ook alle 4 klaar voor mij en mijn vriend, en halveerde simpelweg de hoeveelheid polenta. Hier hadden we zeker geen 2 dagen van kunnen eten. Maar dat is dan ook het enige puntje van ‘kritiek’ dat ik heb. Het recept was heel lekker, dankzij de polenta niet alledaags, heel haalbaar voor iedereen om klaar te maken en – wat ik zelf het belangrijkst vind – er waren voldoende groentjes voorzien.

Woensdag 19 maart: Mexicaanse tacoschotel met zelfgemaakte tomatensalsa


Ik ben heel blij dat ik mijn Mexicaanse kommetjes nog eens heb kunnen bovenhalen. Kijk nu hoe perfect die zijn om dit gerecht in te presenteren!

Dit was voor mezelf een beetje een grensverleggend recept. Ik zou uit mezelf nooit tortillachips gebruiken als onderdeel van het avondeten, gewoon omdat ik dat écht niet zo graag lust, maar deze week moest ik luisteren naar Smartmat, en ik ben van het principe dat je alles een kans moet geven. Mijn vriend vond het heel lekker, ik vond het best meevallen. Al heb ik na enkele chipjes voor mezelf crackers bovengehaald in de plaats. Hoewel ik vind dat je alles moet proberen, vind ik het een beetje te gek om extra calorieën te eten waarvan je niet eens geniet.


De ontdekking in dit recept was het seitangehakt. Dat had ik nog nooit geproefd. Daarmee zou je volgens mij elke vleeseter om de tuin kunnen leiden. Lekker!

In dit gerecht waren de hoeveelheden zeker genoeg voor 2 personen, van de tomatensalsa hadden we zelfs nog veel over. Al begrijp ik ook wel dat een blik tomaten nu eenmaal zo groot is als het is, en dat Smartmat daar moeilijk iets aan kan doen. Nu ja, beter te veel dan te weinig. Mijn vriend heeft de dag daarna met de restjes voor zichzelf nog deze lunch gemaakt.


Instagram-foto

Donderdag 20 maart: tofu ‘n’ chips met remouladesaus


Weer een heel ander receptje. Smartmat krijgt wat mij betreft extra puntjes voor de veelzijdigheid van hun gerechten. Ik vind het zelf heel moeilijk om veggie gerechten te bedenken met patatjes, maar dit was absoluut geslaagd. De patatjes waren zelfs het lekkerste onderdeel van het gerecht, en dat wil heel wat zeggen wanneer dat van mij komt.


Nog extra puntjes krijgt Smartmat voor de versheid van de ingrediënten, de receptjes die heel duidelijk zijn uitgelegd en het slimme systeem om een sterretje te zetten bij de ingrediënten die je in meerdere recepten nodig hebt. Zo kom je niet in de verleiding om bijvoorbeeld meer kaas te gebruiken en dan de volgende dag te ontdekken dat je die kaas eigenlijk nu nog nodig had. (Of in mijn geval: zo weet je dat je tegen je vriend moet zeggen dat hij de kaas die in de ijskast ligt niet zomaar mag opeten!)

Smartmat streeft ernaar om geen eten te laten verloren gaan. En daar slaagt het goed in. Na deze drie dagen had ik enkel nog wat sla en rodekool over. Maar daar weet ik wel weg mee.

Smartmat is volgens mij een heel goed idee voor mensen die niet veel inspiratie of tijd hebben om met koken bezig te zijn en die toch elke dag iets anders en vers op tafel willen toveren. Je moet er natuurlijk wel wat centjes voor over hebben. In principe kook ik met veel minder. Maar je betaalt uiteraard ook voor de tijd die de mensen van Smartmat erin steken. Je zou het kunnen zien als een investering in gezonde en gevarieerde voeding.

Ik ben alvast benieuwd geworden naar de andere menu’s, maar da’s misschien iets voor na de Dagen Zonder Vlees.

Wist je trouwens al dat Smartmat ook een Facebook-pagina heeft?

Kende jij Smartmat al? Is het iets voor jou, denk je?  En ben je benieuwd naar welk van de drie gerechten wij het lekkerste vonden? Morgen deel ik ons favoriete Smartmat-recept op m’n blog!

Reacties

  1. Ik ken het al langer, maar zoals vaak gebeurt, bestaan er geen pakketten voor 1 persoon. Heel erg jammer dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik een hele goede opmerking, Lien! Misschien lezen de mensen van Smartmat wel mee en kunnen ze er inderdaad over nadenken om een 1-persoonsmenu samen te stellen... :-)

      Verwijderen
  2. ooohh polenta... een van mijn lievelingsgerechtjes. Doet er me aan denken dat ik dat eigenlijk deze week nog eens zou moeten maken. Te lang geleden!
    Heb zelf ooit een soortgelijk concept getest en ik vind het ook heel leuk voor mensen met weinig inspiratie. Maar voor mij was het te bindend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat begrijp ik. Ik kies zelf ook graag wat er op tafel komt. Ben er gewoon veel te graag mee bezig! :-)

      Maar voor mensen bij wie dat niet zo is, is dit wel super. Je kan je abonnement trouwens altijd annuleren, onderbreken of je kan het leveringsinterval veranderen. Niet bindend dus. :-)

      Verwijderen
    2. Ik bedoelde drie dagen op voorhand weten wat ik ga eten :-) Ik moet kunnen toegeven aan mijn goestingetjes :-)

      Verwijderen
    3. Ah zo, daar kan ik ergens wel inkomen, al ben ikzelf toch een aanhanger van weekmenu's... Moet jij niet te vaak naar de winkel lopen dan? :-)

      Verwijderen
  3. Wij hebben smartmat nu reeds 4x laten leveren.
    Elke maaltijd is steeds zeer lekker en we ontdekken regelmatig dingen die we anders niet zouden combineren of eten.
    Wij zijn FAN !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je een reactie achterlaat! :-) Hebben jullie telkens hetzelfde menu genomen of hebben jullie er al enkele getest? :-)

      Verwijderen
  4. Hier al het veggiemenu, de Quick & easy en het 5-dagen menu uitgetest. Aangezien onze twee nog vrij jonge kinderen dan toch (in deze situatie) een voorkeur voor Quick & easy. Persoonlijk vond ik de veggie zeker ook heel erg smaken (mijn vriend helaas iets minder). Super initiatief! Inderdaad jammer dat men nog geen menu heeft uitgewerkt voor één persoon, heb ook enkele vrienden die hierop zitten te wachten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Cathy, bedankt voor je reactie! Hopelijk lezen de mensen van Smartmat mee, want ik heb zelf inderdaad ook enkele vrienden en kennissen voor wie een menu voor één persoon perfect zou zijn. :-)

      Verwijderen
  5. Wij zijn begin dit jaar begonnen en overgeschakeld naar een wekelijkse levering. We kunnen nog 3 keer per week onze eigen recepten gebruiken (zo kan ik mijn kookboekenverslaving nog botvieren) en ik geniet van extra rust in onze helse werkweken. Smartmat staat voor mij gelijk aan gezond, gevarieerd eten (ik (her)ontdek veel) en vooral een groot gemak: propere keuken na het koken, een lege koelkast op vrijdag, genieten van lekker eten, geen gepieker over weekmenulijstjes, geen lange boodschappenlijstjes en geen wekelijks gesleur aan een overvolle supermarktkar. Voor ons is dit echt een absolute zege.
    De dag dat we minder werken en de kinderen zelfstandiger zijn, denk ik wel dat we het occasioneel gaan gebruiken ipv wekelijks. Al zijn we nu wel vrij 'hooked'!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anne, leuk dat je een reactie achterlaat op m'n blog! Het is inderdaad ook heel handig voor mensen die wél van koken en recepten bedenken houden, maar er simpelweg de tijd niet voor vinden om dat élke dag van de week te doen. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri