Doorgaan naar hoofdcontent

Gado gado

Tot nu toe dé ontdekking van Dagen Zonder Vlees 2014! Dit gerecht kan wedijveren met de Parmigiana di Melanzane om de titel van beste veggie gerecht. En dat wil héél wat zeggen.

Dit is wat mij betreft ook het perfecte no carb-gerechtje. Op voorhand kon ik zelf niet geloven dat dit mijn honger voor lange tijd zou stillen. Ik twijfelde dan ook of ik er wat rijst bij zou koken of wat tofu bij zou bakken, maar toen ik de hoeveelheid groentjes op m’n bord zag liggen, besloot ik wijselijk om dat maar niet te doen.

Het recept zoals ik het hieronder heb uitgeschreven, is ontzéttend vullend! De optionele extra groentjes zouden er ook goed bij passen, maar heb ik zelf nog nooit toegevoegd. Als jij dat wel doet, zou ik aanraden om minder van de andere groentjes te gebruiken.

Ik vind dit het lekkerst wanneer de groentjes op kamertemperatuur zijn en de saus erbij warm is.


Wat heb je nodig (4 personen)?
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 400 g sojascheuten (taugé)
  • 200 g slamengeling, bijvoorbeeld iets met notensla of frisée
  • 8 eitjes
  • 1 komkommer
  • 1 zak (100 g) kroepoek*
  • Bicarbonaat
  • Peper & zout
  • Neutrale olie, bijvoorbeeld arachide-, koolzaad-, maïs- of zonnebloemolie
  • Optioneel: extra groentjes als geraspte worteltjes of witte kool
  • Optioneel: enkele pindanootjes als afwerking
* Tip: gebruik cassave kroepoek als je het gerecht 100% vegetarisch wil houden!

Gado gado-saus
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el pindakaas (zonder stukjes)
  • 4 dl kokosmelk
  • 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • Limoen
  • Chilivlokken
Wat moet je doen?

1. Eerst een beetje voorbereiding. Haal het uiteinde van de prinsessenboontjes eraf. Ik haal enkel het uiteinde eraf aan de kant waar het boontje vastzat aan de plant, dus het houterige gedeelte. De andere kant vind ik niet nodig. Ik vind het zelfs mooi om die eraan te laten.

2. Breng een pot water aan de kook en blancheer de sojascheuten gedurende 1 minuut. Haal ze uit het water met een schuimspaan en laat ze afkoelen.

3. Voeg zout en bicarbonaat toe aan het kokend water. Blancheer de boontjes gedurende 5 minuten, haal ze met een schuimspaan uit de pot en laat ze meteen ‘schrikken’ in koud water, zodat ze hun mooie groene kleur behouden.

4. Maak een klein gaatje in 4 van de eitjes en kook ze gedurende 9 minuten in dezelfde pot als de groentjes. Laat ze daarna afkoelen in koud water, pel ze en snijd ze in schijfjes.

5. Was de sla en zwier hem droog. Snijd de komkommer in schijfjes.

6. Kluts de overige 4 eitjes in een kommetje en bak er een dunne omelet van. Wanneer je daarvoor een antikleefpan gebruikt, heb je geen extra vetstof nodig. Zorg ervoor dat de omelet aan beide kanten goed ‘droog’ is gebakken. Rol de omelet daarna op en snijd ze in sliertjes.

7. Maak de gado gado-saus. Pel daarvoor twee sjalotten, snijd ze in stukken en bak ze aan in de olie. Pel ook de teentjes knoflook, versnijd ze grof en doe ze bij de sjalotten.

8. Wanneer de sjalotten en knoflook glazig en zacht zijn geworden, mag de pindakaas erbij. Ik gebruik pindakaas zonder stukjes, omdat de saus straks toch wordt gemixt. Roer de pindakaas onder de sjalotten en voeg meteen de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in.

9. Voeg de ketjap manis toe aan de gado gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en het sap van een halve limoen.

10. Schik alle groentjes – sla, sojascheuten, boontjes en komkommer – op 4 borden en verdeel er de schijfjes hardgekookt ei en sliertjes omelet over. Kruid dit alles goed met peper en zout. Lepel er daarna wat van de gado gado-saus over en werk af met wat kroepoek of serveer die er apart bij in een kommetje.



Reacties

  1. Ziet er erg lekker uit. Is je kroepoek vegetarisch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esmeralda! Altijd leuk om een reactie te krijgen. :-)

      Eerlijk gezegd heb ik hier gewoon domweg niet bij stilgestaan... Ik kan het ook niet meer nakijken, want het pak is al weg. Misschien heb ik hier inderdaad dan een beetje gezondigd... :-( Al hoop ik van niet, zou stom zijn om op zo'n manier de Dagen Zonder Vlees te doorbreken.

      Wel een goede tip van jou voor in de toekomst, bedankt! Ben jij zelf vegetariër? :-)

      Verwijderen
    2. Parttimevegetariër :-) en trouwe lezer van je blog.

      Verwijderen
    3. Awel sé, dat maakt mij nu gelukkig vandaag! :-)

      Verwijderen
  2. Oooh heerlijk, ik ben er dol op. Alleen maak ik het dan niet zelf :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Saskia, fijn dat je reageert! Nu ga je het toch weleens zelf maken dan? :-)

      Verwijderen
  3. Eindelijk! Ik zit dus elke dag te checken tot je dit recept posten!
    Op de lijst voor dit weekend!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, grappig! Hopelijk was je niet al te teleurgesteld door alle posts vóór deze gado gado? ;-)

      Verwijderen
    2. Totaal niet! Hij verdient zelf nog meer posts!

      Verwijderen
    3. Heb je het gemaakt? Wat vonden jullie ervan? :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.