Tot
nu toe dé ontdekking van Dagen Zonder Vlees 2014! Dit gerecht kan wedijveren
met de Parmigiana di Melanzane
om de titel van beste veggie gerecht. En dat wil héél wat zeggen.
Dit
is wat mij betreft ook het perfecte no carb-gerechtje.
Op voorhand kon ik zelf niet geloven dat dit mijn honger voor lange tijd zou
stillen. Ik twijfelde dan ook of ik er wat rijst bij zou koken of wat tofu bij
zou bakken, maar toen ik de hoeveelheid groentjes op m’n bord zag liggen,
besloot ik wijselijk om dat maar niet te doen.
Het
recept zoals ik het hieronder heb uitgeschreven, is ontzéttend vullend! De
optionele extra groentjes zouden er ook goed bij passen, maar heb ik zelf nog
nooit toegevoegd. Als jij dat wel doet, zou ik aanraden om minder van de andere
groentjes te gebruiken.
Ik
vind dit het lekkerst wanneer de groentjes op kamertemperatuur zijn en de saus
erbij warm is.
Wat heb je nodig (4 personen)?
- 400 g prinsessenboontjes
- 400 g sojascheuten (taugé)
- 200 g slamengeling, bijvoorbeeld iets met notensla of frisée
- 8 eitjes
- 1 komkommer
- 1 zak (100 g) kroepoek*
- Bicarbonaat
- Peper & zout
- Neutrale olie, bijvoorbeeld arachide-, koolzaad-, maïs- of zonnebloemolie
- Optioneel: extra groentjes als geraspte worteltjes of witte kool
- Optioneel: enkele pindanootjes als afwerking
* Tip: gebruik cassave kroepoek als je het gerecht 100% vegetarisch wil houden!
Gado gado-saus
Gado gado-saus
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 4 el pindakaas (zonder stukjes)
- 4 dl kokosmelk
- 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
- Limoen
- Chilivlokken
Wat moet je doen?
1. Eerst een beetje voorbereiding. Haal
het uiteinde van de prinsessenboontjes eraf. Ik haal enkel het uiteinde eraf
aan de kant waar het boontje vastzat aan de plant, dus het houterige gedeelte.
De andere kant vind ik niet nodig. Ik vind het zelfs mooi om die eraan te
laten.
2. Breng een pot water aan de kook en
blancheer de sojascheuten gedurende 1 minuut. Haal ze uit het water met een
schuimspaan en laat ze afkoelen.
3. Voeg zout en bicarbonaat toe aan het
kokend water. Blancheer de boontjes gedurende 5 minuten, haal ze met een schuimspaan uit de pot en laat
ze meteen ‘schrikken’ in koud water, zodat ze hun mooie groene kleur behouden.
4. Maak een klein gaatje in 4 van de
eitjes en kook ze gedurende 9 minuten in dezelfde pot als de groentjes. Laat ze daarna afkoelen
in koud water, pel ze en snijd ze in schijfjes.
5. Was de sla en zwier hem droog. Snijd
de komkommer in schijfjes.
6. Kluts de overige 4 eitjes in een
kommetje en bak er een dunne omelet van. Wanneer je daarvoor een antikleefpan gebruikt, heb je geen extra vetstof nodig. Zorg ervoor dat de omelet aan beide
kanten goed ‘droog’ is gebakken. Rol de omelet daarna op en snijd ze in
sliertjes.
7. Maak de gado gado-saus. Pel daarvoor
twee sjalotten, snijd ze in stukken en bak ze aan in de olie. Pel ook de
teentjes knoflook, versnijd ze grof en doe ze bij de sjalotten.
8. Wanneer de sjalotten en knoflook
glazig en zacht zijn geworden, mag de pindakaas erbij. Ik gebruik pindakaas
zonder stukjes, omdat de saus straks toch wordt gemixt. Roer de pindakaas onder
de sjalotten en voeg meteen de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm
worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in.
9. Voeg de ketjap manis toe aan de gado
gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en het
sap van een halve limoen.
10. Schik alle groentjes – sla,
sojascheuten, boontjes en komkommer – op 4 borden en verdeel er de schijfjes
hardgekookt ei en sliertjes omelet over. Kruid dit alles goed met peper en
zout. Lepel er daarna wat van de gado gado-saus over en werk af met wat
kroepoek of
serveer die er apart bij in een kommetje.
Ziet er erg lekker uit. Is je kroepoek vegetarisch?
BeantwoordenVerwijderenHoi Esmeralda! Altijd leuk om een reactie te krijgen. :-)
VerwijderenEerlijk gezegd heb ik hier gewoon domweg niet bij stilgestaan... Ik kan het ook niet meer nakijken, want het pak is al weg. Misschien heb ik hier inderdaad dan een beetje gezondigd... :-( Al hoop ik van niet, zou stom zijn om op zo'n manier de Dagen Zonder Vlees te doorbreken.
Wel een goede tip van jou voor in de toekomst, bedankt! Ben jij zelf vegetariër? :-)
Parttimevegetariër :-) en trouwe lezer van je blog.
VerwijderenAwel sé, dat maakt mij nu gelukkig vandaag! :-)
VerwijderenOooh heerlijk, ik ben er dol op. Alleen maak ik het dan niet zelf :-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Saskia, fijn dat je reageert! Nu ga je het toch weleens zelf maken dan? :-)
VerwijderenEindelijk! Ik zit dus elke dag te checken tot je dit recept posten!
BeantwoordenVerwijderenOp de lijst voor dit weekend!!!!
Haha, grappig! Hopelijk was je niet al te teleurgesteld door alle posts vóór deze gado gado? ;-)
VerwijderenTotaal niet! Hij verdient zelf nog meer posts!
VerwijderenHeb je het gemaakt? Wat vonden jullie ervan? :-)
Verwijderen