Doorgaan naar hoofdcontent

Gado gado

Tot nu toe dé ontdekking van Dagen Zonder Vlees 2014! Dit gerecht kan wedijveren met de Parmigiana di Melanzane om de titel van beste veggie gerecht. En dat wil héél wat zeggen.

Dit is wat mij betreft ook het perfecte no carb-gerechtje. Op voorhand kon ik zelf niet geloven dat dit mijn honger voor lange tijd zou stillen. Ik twijfelde dan ook of ik er wat rijst bij zou koken of wat tofu bij zou bakken, maar toen ik de hoeveelheid groentjes op m’n bord zag liggen, besloot ik wijselijk om dat maar niet te doen.

Het recept zoals ik het hieronder heb uitgeschreven, is ontzéttend vullend! De optionele extra groentjes zouden er ook goed bij passen, maar heb ik zelf nog nooit toegevoegd. Als jij dat wel doet, zou ik aanraden om minder van de andere groentjes te gebruiken.

Ik vind dit het lekkerst wanneer de groentjes op kamertemperatuur zijn en de saus erbij warm is.


Wat heb je nodig (4 personen)?
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 400 g sojascheuten (taugé)
  • 200 g slamengeling, bijvoorbeeld iets met notensla of frisée
  • 8 eitjes
  • 1 komkommer
  • 1 zak (100 g) kroepoek*
  • Bicarbonaat
  • Peper & zout
  • Neutrale olie, bijvoorbeeld arachide-, koolzaad-, maïs- of zonnebloemolie
  • Optioneel: extra groentjes als geraspte worteltjes of witte kool
  • Optioneel: enkele pindanootjes als afwerking
* Tip: gebruik cassave kroepoek als je het gerecht 100% vegetarisch wil houden!

Gado gado-saus
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el pindakaas (zonder stukjes)
  • 4 dl kokosmelk
  • 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • Limoen
  • Chilivlokken
Wat moet je doen?

1. Eerst een beetje voorbereiding. Haal het uiteinde van de prinsessenboontjes eraf. Ik haal enkel het uiteinde eraf aan de kant waar het boontje vastzat aan de plant, dus het houterige gedeelte. De andere kant vind ik niet nodig. Ik vind het zelfs mooi om die eraan te laten.

2. Breng een pot water aan de kook en blancheer de sojascheuten gedurende 1 minuut. Haal ze uit het water met een schuimspaan en laat ze afkoelen.

3. Voeg zout en bicarbonaat toe aan het kokend water. Blancheer de boontjes gedurende 5 minuten, haal ze met een schuimspaan uit de pot en laat ze meteen ‘schrikken’ in koud water, zodat ze hun mooie groene kleur behouden.

4. Maak een klein gaatje in 4 van de eitjes en kook ze gedurende 9 minuten in dezelfde pot als de groentjes. Laat ze daarna afkoelen in koud water, pel ze en snijd ze in schijfjes.

5. Was de sla en zwier hem droog. Snijd de komkommer in schijfjes.

6. Kluts de overige 4 eitjes in een kommetje en bak er een dunne omelet van. Wanneer je daarvoor een antikleefpan gebruikt, heb je geen extra vetstof nodig. Zorg ervoor dat de omelet aan beide kanten goed ‘droog’ is gebakken. Rol de omelet daarna op en snijd ze in sliertjes.

7. Maak de gado gado-saus. Pel daarvoor twee sjalotten, snijd ze in stukken en bak ze aan in de olie. Pel ook de teentjes knoflook, versnijd ze grof en doe ze bij de sjalotten.

8. Wanneer de sjalotten en knoflook glazig en zacht zijn geworden, mag de pindakaas erbij. Ik gebruik pindakaas zonder stukjes, omdat de saus straks toch wordt gemixt. Roer de pindakaas onder de sjalotten en voeg meteen de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in.

9. Voeg de ketjap manis toe aan de gado gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en het sap van een halve limoen.

10. Schik alle groentjes – sla, sojascheuten, boontjes en komkommer – op 4 borden en verdeel er de schijfjes hardgekookt ei en sliertjes omelet over. Kruid dit alles goed met peper en zout. Lepel er daarna wat van de gado gado-saus over en werk af met wat kroepoek of serveer die er apart bij in een kommetje.



Reacties

  1. Ziet er erg lekker uit. Is je kroepoek vegetarisch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esmeralda! Altijd leuk om een reactie te krijgen. :-)

      Eerlijk gezegd heb ik hier gewoon domweg niet bij stilgestaan... Ik kan het ook niet meer nakijken, want het pak is al weg. Misschien heb ik hier inderdaad dan een beetje gezondigd... :-( Al hoop ik van niet, zou stom zijn om op zo'n manier de Dagen Zonder Vlees te doorbreken.

      Wel een goede tip van jou voor in de toekomst, bedankt! Ben jij zelf vegetariër? :-)

      Verwijderen
    2. Parttimevegetariër :-) en trouwe lezer van je blog.

      Verwijderen
    3. Awel sé, dat maakt mij nu gelukkig vandaag! :-)

      Verwijderen
  2. Oooh heerlijk, ik ben er dol op. Alleen maak ik het dan niet zelf :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Saskia, fijn dat je reageert! Nu ga je het toch weleens zelf maken dan? :-)

      Verwijderen
  3. Eindelijk! Ik zit dus elke dag te checken tot je dit recept posten!
    Op de lijst voor dit weekend!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, grappig! Hopelijk was je niet al te teleurgesteld door alle posts vóór deze gado gado? ;-)

      Verwijderen
    2. Totaal niet! Hij verdient zelf nog meer posts!

      Verwijderen
    3. Heb je het gemaakt? Wat vonden jullie ervan? :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri