Doorgaan naar hoofdcontent

Recept I ♥ groente: voorgerechtje van venkel en hazelnoten met dadelmayonaise

Die dadelmayonaise. Echt. Die dàdelmayonaise! Voor mij is het al te laat, I’m hooked. Als je jezelf nog wil redden, lees dan vooral niet verder!

Dit recept heb ik letterlijk overgenomen uit het kookboek I ♥ groente van Janneke Vreugdenhil waarvan ik gisteren een review postte. Opmerkingen van mezelf zet ik cursief.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 3 grote (Medjool)dadels, ontpit (Ik gebruikte ‘gewone’ dadels en nam er dan ook wat meer, een stuk of 5-6 voor de mayonaise en dan nog eens evenveel voor de ‘garnering’.)
  • ¼ teentje knoflook (Ik nam gewoon een klein teentje knoflook, want wat doe je anders met dat ¾ teentje dat overblijft, ocharme?)
  • ½ tl dijonmosterd
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • Sap van ½-1 citroen
  • 1 kleine venkelknol, in piepkleine blokjes (bewaar het groen!) (Ik sneed de venkel in heel fijne reepjes met behulp van een mandoline.)
  • 25 g hazelnoten, geroosterd, grofgehakt
  • Peper & zout worden niet vermeld maar heb je wel nodig
Wat moet je doen?

Pureer 2 dadels, de knoflook, een snuf zeezout, de mosterd en 2 eetlepels water glad in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, 3½ eetlepel olijfolie toe tot je een mooie saus hebt met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met citroensap en zout. Snijd de achtergehouden dadel klein. Meng de venkel, hazelnoten en dadel en maak het mengsel op smaak met citroensap, een halve eetlepel olie, zout en versgemalen peper. Verdeel over twee borden of wijde glazen. Leg op elk bergje venkel een lepel dadelmayonaise (je houdt misschien wat over) en garneer met venkelgroen. Geef er knisperend vers brood bij.

Ik ben begonnen met de venkel, en heb die eerst een uurtje laten marineren met het citroensap, de olijfolie en de kruiden vooraleer ik de rest toevoegde. En ehm, van de dadelmayonaise houd je inderdaad wat over, maar dat is helemaal niet erg. Ik zou zelfs zeggen: maak maar opzettelijk te veel!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…